logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sformatować laptop HP z systemem Vista bez płyty instalacyjnej?

Barti140 21 Gru 2015 14:41 1809 9
REKLAMA
  • #1 15258882
    Barti140
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam, potrzebuje sformatować laptop Hp z systemem Vista, tylko nie dostałem do niego żadnej płyty z system. Mam dysk recovery, ale nie wiem jak go wykorzystać, może ktoś potrafi pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 15258918
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Poczytaj instrukcję od laptopa. Jeżeli zgubiłeś papierową to w necie poszukaj instrukcji. W każdej instrukcji jest krok po kroku napisane co zrobić. Przecież nikt tu nie będzie cię odpytywał jaki dokładnie model HP i nie będzie tłumaczył z polskiego na " nasze " instrukcji do twojego laptopa. Rozdział recovery lub przywracanie systemu.
    Więcej samodzielności.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 15258948
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Na dysku recovery prawdopodobnie znajduje się wersja instalacyjna systemu operacyjnego odpowiednio spakowana i spreparpwana tak, żeby nie można jej było instalować na sprzęcie innych producentów.
    Jeżeli nie zależy Ci na danych z dysku to włóż płytę do napędu, wystartuj system z tej płyty (F9 podczas startu komputera i wybierasz napęd optyczny) i dalej postępuj wg instrukcji ekranowych.
  • #4 15258986
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Może moja rada się na coś przyda. Ja sobie robię zawsze tak aby uniknąć błędów itp. Ściągam sobie program G Parted wypalam sobie na pendrive programem Ultra ISO następnie odpalam program po restarcie systemu klikając F12 potem wybieram opcje USB HARD DISK usuwam wszystkie partycje tworze jedną świeża. Później to już z górki, podłączam wypalony system np Windows 7 z pendrive, znów powtarzam czynność do odtworzenia instalatora jak w programie G Part czyli F12 (USB HARD DISK) i robię wszystko według instalatora. Pozdrawiam
  • #5 15258987
    Barti140
    Poziom 12  
    Ale jaką płytę mam włożyć do napędu skoro jej nie mam.w starych xp tak robiłem że ustawiłem w biosie rozruch z CD i wszystko jasne.
  • REKLAMA
  • #6 15259002
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Jak pisałem po wyżej. Ściągnij i wypal system jaki chcesz postawić na pendrive lub CD/DVD naciskasz F12 podczas uruchamiania systemu i wybierasz opcje CD/DVD lub USB HARD DISK w zależności na czym wypalasz. :)
  • #7 15259007
    Barti140
    Poziom 12  
    Rozumiem, a obecnie mam tam zainstalowaną Viste, nie będzie problem jak wypale sobie Windows 8 lub najnowsza 10?
  • REKLAMA
  • #8 15259261
    Kamyk95221
    Poziom 11  
    Wypalić sobie możesz jaki chcesz, ja mam na swoim laptopie 4 systemy ale musisz pamiętać. Że instalujemy od najstarszego do najnowszego. Wygląda to tak.

-> Windows 3.1 i NT
    -> Windows 95
    -> Windows NT 4.0
    -> Windows 98
    -> Windows 2000
    -> Windows Millenium Edition (Me)
    -> Windows XP
    -> Windows Server 2003
    -> Terminale: Windows Fundamentals for Legacy PCs
    -> Windows Vista
    -> Windows Server 2008
    -> Windows Home Server
    -> Windows 7
    -> Windows 8
    -> Windows 8.1
    -> Windows 10
  • #9 15259323
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Barti140 napisał:
    nie będzie problem jak wypale sobie Windows 8 lub najnowsza 10?

Jeśli licencja jest na system Vista to będzie. Ten system nie jest objęty darmową aktualizacją do W10.
  • #10 15266215
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Jeśli Vista jest oryginalnym systemem i jest w dalszym ciągu na dysku HDD, to powinieneś wejść na partycje recovery poprzez klawisz F11, przyciskając go impulsowo zaraz po włączeniu komputera. Poza tym sprawdź w menu Start (tak na wszelki wypadek) czy w folderach HP nie ma tam narzędzia HP do nagrania Dysku DVD recovery.

Podsumowanie tematu

✨ Aby sformatować laptop HP z systemem Vista bez płyty instalacyjnej, można skorzystać z dysku recovery, który zawiera wersję instalacyjną systemu. Użytkownik powinien uruchomić komputer, naciskając klawisz F11, aby uzyskać dostęp do partycji recovery. Alternatywnie, można stworzyć bootowalny pendrive z nowym systemem operacyjnym, takim jak Windows 7, 8 lub 10, używając programów takich jak GParted i Ultra ISO. Ważne jest, aby instalować systemy operacyjne w kolejności od najstarszego do najnowszego. Licencja na system Vista nie uprawnia do darmowej aktualizacji do Windows 10, jeśli system nie jest oryginalny.
REKLAMA