logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Daewoo AKF 4235 RDS - brak podświetlenia po wymianie żarówek na diody

Mustaff 20 Paź 2007 22:45 3149 2
REKLAMA
  • #1 4398012
    Mustaff
    Poziom 10  
    Witam. Mam problem z powyżej wyimenonym radiem. Kiedyś radio świeciło normalnie (spalone było podświetlenie wyświetlacza), więc postanowiłem wstawić zamiast zwykłych żarówek diody (przy wyświetlaczu) po zmianie się zepsuło. Musiałem coś pomieszać z polaryzacją, bo radio przestało świecić wogóle, czasem mignie jak się je wkłada 1/1000 włożeń. Znalazłem schemat do Daewoo AKF 4085, ale czy to jest to samo. Co ewentualnie mogło się usmażyć ?
  • REKLAMA
  • #2 4399439
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    może kolega dał za wysoki prąd na LEDy - na taką diodę powinien wchodzić około 20mA - dioda świeci prądem , a nie napięciem - jeżeli ustawisz na jedną 20mA to wszystkie zrób w podobny sposób - zależy jak masz podłączone czy szer. czy równ.

na czerw. około 16mA a na zieloną około 22mA - to też zależy czy jest to superowa czy zwykła
  • #3 4399541
    Mustaff
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź. Ale w sumie nie o to mi chodziło. Bo problem jest taki, że jak podłączę bateryjkę do samego panelu to diodki klawiszy lekko zaświecą (teraz wywaliłem te diody, które były koło wyświetlacza bo to one były przyczyną nieświecenia najprawdopodobniej odrwotne podłącznie). Radio poprostu nie daje napięcia na styki odpowiedzialne w panelu za świecenie. Prąd na kostce podłączanej od samochodu do radia jest. Winne na 100% jest coś w tym do czego wkłada się panel.
REKLAMA