logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interpretacja sygnałów dźwiękowych BIOS: brak obrazu, 2-8-2-1 beep, RAM czy GPU?

Overdose 22 Paź 2007 13:20 8736 4
REKLAMA
  • #1 4403079
    Overdose
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam. Pewnego dnia gdy włączyłem komputer, nie włączył sie on normalnie tylko BIOS wydal serie dźwięków...
    2 szybkie, 8 trochę wolniej, po czym 2 szybkie pauza 1

W internecie znalazłem ze jak na początku są 2 'beepy' to znaczy ze jest problem z pamięcią RAM. Ale podczas włączania komputera nie widać także obrazu na monitorze (monitor sprawny) jakby nie dostawał sygnału z karty graficznej.

Czy ktoś może mi powiedzieć w czym tkwi usterka?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4403167
    PHCOMPUTER
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Zrób reset biosu poprzes CLR_CMOS. Następnie odepnij od MB, wszystko prócz procka i ramu. podepnij zasilacz i wlacz. Jak beda dalej dzwięki, wyłącz wyjmij ram i podłącz ponownie. Jeżeli dzwięki będą sie w dalszym ciągu wydobywać, to masz uszkodzoną kość BIOSu, jezeli nie ram.
  • REKLAMA
  • #3 4403176
    securite
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Wszystko zależy do Biosu (jakiej firmy) ,ale najczęściej w spotykanych na naszym rynku płytach tak jak wspomniałeś błąd jest spowodowany przez pamięć.
    Należy rozkręcić komputer ,wyciągnąć kość/kości pamięci przeczyścić łącza (może być spirytusem) jak również samo gniazdo pamięci na płycie głównej należało by przeczyścić jakimś pędzelkiem. Możesz okazyjnie odkurzyć w środku komputer ,wentylatory należy czymś przytrzymać aby nie łapały obrotów przy czyszczeniu odkurzaczem.
  • REKLAMA
  • #5 4403538
    Overdose
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Aha zapomniałem napisać ze płyta główna to ECS K7S5A.

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Rozwiązane. Problem tkwił w popsutej karcie graficznej gf4mx440

Wymieniłem na Radeona 9200 który sie przegrzewa ale działa ;]
    Nie mam pojęcia dlaczego sie przegrzewa ponieważ ma chłodzenie pasywne(radiatorem).
REKLAMA