logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wejść do BIOS i ustawić bootowanie z CD-ROM zamiast stacji dyskietek?

jerzy 10 23 Paź 2007 19:29 1794 8
REKLAMA
  • #1 4407593
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Ocena: 93
    W jaki sposób można wejść do biosu aby przestawić opcję uruchamiania jako pierwszy CDrom a nie stację dyskietek. Po włączeniu komputera naciskam delete a komp nie wchodzi w bios . Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4407621
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10455
    Napisz jaka masz plyte glowna lub jeszcze lepiej - poczytaj instrukcje do plyty i zobacz co trzeba nacisnac. Jak chcesz to probuj w ciemno: F2, F10, Del, Ins itd.
  • #3 4407622
    Marczeli_P
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Spróbój F2 albo przeczytaj informacje podczas uruchamienia sie komputera zaraz po pojawieniu sie pierwszych napisów zazwyczaj na dole pisze co trzeba nacisnąć aby wejść do biosu.
  • REKLAMA
  • #4 4407662
    marty123
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zazwyczaj DEL, ESC lub F1 F2, przy uruchamianiu na dole strony powinno byc napisane
  • #5 4407738
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Dzięki bardzo za pomoc jest to F2.
    Nie mogę sobie poradzić z tym przestawieniem na pierwszy CDrom. Nie wie jak to zrobić. Przedstawie o co mi właściwie chodzi. Chcę wyczyścić dysk oraz na nowo podzielić na partycję i zainstalować Windowsa Xp.
    Zawsze jak to robiłem na innym kompie to po włożeniu CD z Windowsem XP i uruchomieniu kompa można było to zrobić a w tym kompie ta instalacja nie uruchamia się . Może jest jakaś inna metoda wejścia w podział dysku na nowe partycję. Proszę o pomoc z góry dzieki.
  • #6 4407874
    labisp
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    No, ale ustawiłeś żeby bootował z cd-romu?
  • REKLAMA
  • #7 4408007
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    W różnych biosach , różnie się to zmienia .N.p. najeżdżasz na pierwszy w kolejności napęd i wciskasz np.: enter , spację itd . Szkoda ,że nie napisałeś jaki to bios ? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4408256
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    jerzy 10 napisał:
    Dzięki bardzo za pomoc jest to F2.
    Nie mogę sobie poradzić z tym przestawieniem na pierwszy CDrom. Nie wie jak to zrobić. Przedstawie o co mi właściwie chodzi. Chcę wyczyścić dysk oraz na nowo podzielić na partycję i zainstalować Windowsa Xp.
    Zawsze jak to robiłem na innym kompie to po włożeniu CD z Windowsem XP i uruchomieniu kompa można było to zrobić a w tym kompie ta instalacja nie uruchamia się . Może jest jakaś inna metoda wejścia w podział dysku na nowe partycję. Proszę o pomoc z góry dzieki.

Poczytaj tu ,powinno ci to wszystko wyjaśnić:
    w jakie zakładce w biosie przestawić borowanie
    jak stworzyć partycje
    http://komputery.katalogi.pl/Instalacja_systemu_Windows_XP-t46168.html
  • #9 4408520
    jerzy 10
    Poziom 17  
    Serdeczne dzieki za pomoc , przestawiłem botowanie w biosie z CD , i wszystko zrobiłem co zamierzałem jeszcze raz DZIĘKI

POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby wejść do BIOS-u i zmienić kolejność bootowania na CD-ROM zamiast stacji dyskietek, należy podczas uruchamiania komputera nacisnąć odpowiedni klawisz, który zależy od płyty głównej i wersji BIOS-u. Najczęściej są to klawisze F2, Del, Esc, F1 lub F10, a informacja o tym pojawia się na ekranie startowym komputera. Po wejściu do BIOS-u w sekcji dotyczącej kolejności bootowania (boot priority) należy ustawić napęd CD-ROM jako pierwszy w kolejności uruchamiania. W przypadku problemów z instalacją systemu Windows XP z płyty CD, przyczyną może być nieprawidłowa kolejność bootowania. Po poprawnym ustawieniu bootowania z CD-ROM możliwe jest formatowanie dysku, tworzenie partycji i instalacja systemu. Warto zapoznać się z instrukcją płyty głównej lub dokumentacją BIOS-u, gdyż różne wersje BIOS mają różne metody zmiany ustawień bootowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA