logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zewnętrzne IP od operatora – dlaczego widzę adres 192.168.x.x zamiast publicznego?

Kosmo111 23 Paź 2007 20:08 1080 5
REKLAMA
  • #1 4407777
    Kosmo111
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    mam taki problem zamówiłem sobie u mojego operatora internetowego zew. ip. mówi ze mi przyznał ale ciągle mam stare. Administrator tłumaczy ze wszytkie połączenia idą przez ich serwer i dlatego tak jest.
    powiedzmy ze jak sprawdzam np na ip.wp.pl to moje zew ip jest 192.168.1.1
    a on mówi ze mam zew to 192.168.1.2 a ip które wykrywa strona z wp to ip ich serwera. (mam proxy wyłączone)
    Troche zawile napiasłem ale może zrozumiecie! Czy takie cos jest możliwe??
  • REKLAMA
  • #2 4407886
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Domyślam się że to co podałeś czyli 192.168.1.1 i 2 to tylko przykład bo ta klasa adresu to adresy z puli prywatnej.
    Ale wracając do tematu to zawsze będzie Ci pokazywać pierwszy adres który jest ustawiony na serwerze jeżeli bedziesz wpięty do sieci lokalnej za serwerem pomimo iż masz przekierowany jeden z zewnętrznych IP. Żeby Ci pokazywało kolejne zewnętrzne IP musiałbyć być wpięty bezpośrednio za modemem (np DSL-owym, kablowym), czyli równolegle z serwerem operatora i wtedy na kompie musuiałbyś mieć ustawiony konkretny zewnętrzny IP. Ze względów bezpieczeństwa rzadko sie spotyka żeby operator sieci tak zrobił.
    Także masz najprawdopodobniej przekierowany zewnętrzny ip na wewnętrzny lub wszystkie porty na Twój wewnętrzny IP.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 4407925
    Kosmo111
    Poziom 17  
    z tymi ip co podałem to przyład. Ale jak uruchomie np serwer ftp to nie potrafie na niego wejść. Po sieci lan serwer działa.
  • REKLAMA
  • #4 4410040
    Kosmo111
    Poziom 17  
    proszę o instrukcje jak to wszytko mam poustawiać bo sam już nie wiem.
  • REKLAMA
  • #5 4410044
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Zapuść sobie pinga z obcej sieci na to IP które masz przekierowane (oczywiście przy włączonym swoim kompie i wyłączonych wszelkich zaporach) jeżeli masz faktycznie przekierowane to powinny odpowiedzieć pingi.
    Po sieci LAN logujesz sie na ftp-a adresem z puli prywatnej np 192.168.1.2 natomiast z zewnątrz musisz zalogować sie zewnętrznym adresem np 80.xx.xx.xxx
  • #6 4410127
    Kosmo111
    Poziom 17  
    rozumiem, pingi przechodzą normalnie. ale tak jakby nie miał dostępu z zewnątrz na serwerze ftp nie sa włączone zapory.
REKLAMA