logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Alpine CDA-7876RB to sprzęt hi-end? Opinie o jakości dźwięku i wykonania

bufu4 23 Paź 2007 20:32 3926 19
REKLAMA
  • #1 4407877
    bufu4
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Tak jak w temacie... czy Alpine CDA-7876RB to hi-end ?? Kto sie spotkal z tym radiem...jak z jakością..

nie odsylac do wyszukiwarki bo nie dziala :|
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4408190
    czarodziej007
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Lepszą jakość dźwieku to tylko w nakamichi znajdziesz. No oczywiście pod warunkiem dobrania odpowiedniej jakości pozostałych elementów.
  • #4 4408234
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    Powiem tak jak dla mnie ta seria alpine jest najbardziej udana i można powiedzieć że to radio high end.
  • #5 4408575
    brati
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Skoro uwazacie ze tą jednostke mozna zaliczyc do klasy hi-end to w takim razie do jakiej klasy zaliczycie denona Z1, Alpine F1, Nakamichi cd700, itp...

To radio mozna zaliczyc co najwyzej do klasy sredniej
  • #6 4409302
    czarodziej007
    Poziom 15  
    Alpine F1 to chyba seria nie model?! (chodź mogę się mylić). Do średniej nie zaliczył bym tego radia jak już to do wyższej. Oczywiście biorę pod uwagę sprzęt z tamtych lat. Bo teraz nie są produkowane. Ogólnie Seria CDA jest modelami średnio-wyższymi lub wyższymi pewne jest że dużo lepiej niż CDE. A i tak szczerze mówiąc bardzo trudno jest uzyskać audiofilską jakość dźwięku w samochodzie Gdyż zazwyczaj otoczenie daje taki poziom dźwięku że nie usłyszysz tych drobnych audiofilskich szczególików. Dlatego moim zdaniem odtwarzacze klasy wyższej i audiofilskiej przy sprzęcie zestrojonym pod nie (tym samym) będą grały tak samo. Bo najmniejszy świst wiatru czy bzyknięcie komara albo inna drobna pierdółka pozabija szczegóły. W laboratorium czy komorze odsłuchowej jak najbardziej te audiofilskie będą lepsze ale czy samochodu używasz do słuchania muzyki w komorze odsłuchowej czy innych "sterylnych warunkach"? Pytanie czy testy z laboratorium mogą być podstawą do uznania ich i tylko ich High-End? Myśle że grupę High-End spokojnie można rozwinąć o wysokie modele dobrych producentów. Gdyż w warunkach bojowych (czytaj samochód) grać będą bardzo podobnie.

Ps. To jest tylko moje zdanie na ten temat i nie wypowiadam się tu w cudzym imieniu.
  • #7 4409346
    brati
    Poziom 23  
    Oczywiscie F1 to w alpine nazwa seri referencyjnych komponentow, jednostka to 7990, niemniej wszyscy wiedza o co chodzi

Druga sprawa to to ze oczywiscie swoje zdanie mozesz miec i napewno ja nie bede cie do niczego przekonywał. Problm jest wtedy gdy nigdy sie nie slyszalo bardzo wysokiej klasy systemu car audio. Gdybys taki slyszal i mial mozliwosc podmiany w nim jednostki glownej, na pewno nie napisal bys powyzszego tekstu, gdyz zmiany w brzmieniu sa bardzo znaczace.
  • #8 4409542
    czarodziej007
    Poziom 15  
    Jak podmienisz jednostke to napewno inaczej to zabrzmi. Ale po podmianie trzeba by dostosować wszystko pod nową jednostke. Mowa tu o wzmacniaczu, zwrotnicach, procesorach dźwięku i samych ustawieniach radia. Faktem jest że najwyższy model jaki słyszałem to Nakamichi cd400
  • #9 4409563
    brati
    Poziom 23  
    A niby w jaki sposob chcesz ocenic jednostke sterującą słuchając kazda z osobna w roznych konfiguracjach sprzetowych?. Jedyny miarodajny test to wpinanie kilku jednostek w tą samą konfiguracje sprzetową.
  • REKLAMA
  • #10 4409622
    czarodziej007
    Poziom 15  
    Ale ja nie mówię o zmianie sprzętu tylko o zmianie ustawień sprzętu pod konkretną jednostkę. Chyba ze zastosujemy metodę "zero ustawień". Bierzemy sprzęt bez żadnych modyfikacji lub jego ustawień i w tym zmieniamy jednostkę sterującą ale wtedy okazać się może że nie pokaże się najlepszych stron danej jednostki. W końcu High End oznacza (dosłownie to wysoki koniec) najwyższe możliwości. A możliwość ustawienia danego sprzętu jest jedną z nich. Jak bym Ci namieszał w ustawieniach to te twoje zabawki będą grały równie kiepsko jak pionner z najniższej serii.
  • #11 4409647
    brati
    Poziom 23  
    U mnie kierowniq wiele bys nie namieszal bo mam uklad czysto pasywny.

Test jednostki to taki test, w ktorym oceniamy sygnal bez zadnych korekcji itp...
  • REKLAMA
  • #12 4409675
    czarodziej007
    Poziom 15  
    Widzę że masz zdrowe podejście do tematu że muzyki stworzonej przez producenta się nie zmienia. Tyle że przy projektowaniu zwrotnic brałeś pod uwagę sprzęt pod którym grają głośniki. U mnie to wygląda tak:
    dego po-650
    μ-Dimension μ-Glow 4075
    Alpine CDA-9812RR
    Ze względu na to iż alpina (nie wiem czy tylko ta) gra mocniej wysokimi tonami przy przestrajaniu zwrotnicy zostało to wźęte pod uwagę i tak jak ty mam ustawione wszystko na 0.

Co do nie namieszania to zmień sobie ustawienie że ma obniżyć dźwięki powyżej 10khz o 6db i zobaczysz jak jakość Ci siądzie :P
  • #13 4410148
    brati
    Poziom 23  
    Wtedy to bedzie ingerencja w zwrotnice pasywne, czego wynikiem bedzie zahwianie rownowagi tonalnej- jakosc jednostki głownej nie ma w tym przypadku nic do rzeczy.

I jeszcze jedno, jakosc jednostki glownej to nie tylko barwa, to sposob w jaki oddaje przestrzen, glebie, zarys instrumentow na scenie, ich wielkosc i trojwymiarowosc itd...
  • #14 4411526
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    O! To może teraz uda mi się z Was wycisnąć te informacje... Jak to jest z przetwornikami C/A w odtwarzaczach? Chodzi mi o ich głowne parametry. Na zdrowy rozum im większa rozdzielczość (w bitach?) oraz częstotliwość próbkowania (w kHz) tym dokładniej odwzorowany jest kod na nośniku, prawda? To dlaczego w niektórych notach katalogowych (no może bezpieczniej będzie to nazwać spisem danych technicznych udostępnianych klientowi) wypisuje się dumnie "1 bitowy przetwornik CA" jakby to była nie wiadomo jaka zaleta?
    W ogóle, co więcej można jeszcze powiedzieć o parametrach przetwornika, które rzeczywiście mają wpływ na dźwięk? Od ilu bitów jakość jest już "hi-endowa" :P Zazwyczaj słyszy się, że 24 to już bardzo dużo...
  • #15 4411680
    brati
    Poziom 23  
    W znakomitej wiekszosci przypadkow tak dumnie wypisywane 24bit w notach katalogowych producentow odtwarzaczy cd nie ma odzwierciedlenia w jakosci brzmienia, na jakosc sygnalu wyjsciowego sklada sie szereg elementow w torze audio- nie tylko przetwornik. Ciekawy patent zastosowano w Denonie. Jak wiadomo wiekszosc plyt cd nagrana jest w technologi 16bit .Konstruktorzy Denona dct-1, Z1, A1 wyposazyli w system dekodujacy o nazwie "all24 processing". Jego podstawa jest procesor Alpha ktory w skomplikowanym procesie tworzy ze slowa 16-bitowego 24-bitowe. Za pomoca specjalnych ukladow wydzielane sa bity o scisle okreslonym poziomie, a nastepnie za pomoca dwoch rownboleglych blokow interpolacyjnych tworzone sa dwa dodatkowe 4-bitowe slowa. Dalej nastepuje proces sumowania, w ktorym dodanie do podstawowych 16 bitow dwoch slow 4-bitowych daje kompletny sygnal o wymaganej dlugosci. Ten nastepnie podany jest do filtra cyfrowego, ktory dodatkowo zwieksza 8-krotnie czestotliwosc taktujaca. Tak powstaly 24-bitowy sygnal z 8-krotnym oversamplingiem trafia do 24-bitowych przetwornikow cyfrowo-analogowych.
  • #16 4411934
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    A format SACD ma ilu bitiwe słowa? Nie prościej byłoby nagrywać i odtwarzać takie płyty? Choć w sumie to nie wiem jak z dostępnością takich nagrań u Nas? Zastosowanie metod numerycznych do sztucznego podniesienia rozdzielczości to ciekawy pomysł, o którym wcześniej nie słyszałem. Ciekawe o ile procent polepsza subiektywne odczucia słuchaczy. Wydaje mi sie, że to marny ułamek w porównaniu do strat jakości jakie powoduje dalsza część toru elektrycznego zanim sygnał "dojdzie" do wyjść RCA. No ale w końcu to high end i walczy się o najdrobniejsze szczegóły :) Słyszałeś tego denona w akcji? Możesz troche opisać na jakich utworach rozpoznawałeś przestrzenność sceny dźwiękowej?
  • #17 4412048
    brati
    Poziom 23  
    Tego Denona mam kierowniq u siebie w aucie

Czy Alpine CDA-7876RB to sprzęt hi-end? Opinie o jakości dźwięku i wykonania

Generalnie trzeba szukac materialu dobrze zrealizowanego. Ja lubie wydawnictwa ECM, Cheski, Telarc, itp...
  • #18 4412505
    czarodziej007
    Poziom 15  
    Nie no sprzęt pierwsza klasa dobrze widzę tam Dego MASTER 2000MW ale wysokotonówek nie poznaje. A raczej nie pamiętam nazwy. Bo gdzieś to już widziałem.
    Nie myślałeś żeby pomalować maskownice tego średniaczka w kolorze boczku? Bo ta czarna tak jakoś zaburza harmonie boczku samochodu. Koszt tej zabawy w porównaniu do tych zabawek to pomijalne są.
  • #19 4412518
    brati
    Poziom 23  
    midwoofery to lotus reference, maskownice sa celowo nie pomalowane
  • #20 4698934
    bufu4
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam. Prosze posiadaczy tego modelu o krotka lekcje obslugi ;) bo nie moge wyczaic niektorych opcji :| np czy te demo alpine'a musi sie zawsze wlaczac po chwili bezczynnosci ?? czy da sie to jakos wylaczyc ? i czy np bledy w znakach np zamaist RADIOZET sa jakies cyferki a dopeiro pozniej wyskoczy RADIOZET choc nie zawsze to wna radia czy mzoe slaby sygnal ? i ogolnie inne ustawienia jakie sa dostepne ;)

Podsumowanie tematu

✨ Alpine CDA-7876RB jest oceniane przez uczestników dyskusji jako radio z wyższej klasy średniej, a nie jednoznacznie hi-endowe. Seria CDA jest uważana za udaną i lepszą od serii CDE, jednak w porównaniu do modeli takich jak Denon Z1, Alpine F1 czy Nakamichi CD700, CDA-7876RB plasuje się niżej. Wysoką jakość dźwięku w samochodzie trudno osiągnąć ze względu na warunki akustyczne, a różnice między jednostkami głównymi stają się zauważalne dopiero w dobrze dobranym i odpowiednio ustawionym systemie audio, uwzględniającym wzmacniacze, zwrotnice i procesory dźwięku. Dyskutowano także o parametrach przetworników C/A, gdzie jakość sygnału zależy nie tylko od bitowości i częstotliwości próbkowania, ale od całego toru audio. Przykładem zaawansowanego rozwiązania jest system "all24 processing" w odtwarzaczach Denon, który sztucznie podnosi rozdzielczość sygnału z 16 do 24 bitów. Wątek poruszał również kwestie ustawień radia Alpine, w tym funkcji demo i wyświetlania nazw stacji radiowych. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące konfiguracji i estetyki systemu audio w samochodzie, z wykorzystaniem komponentów takich jak Dego MASTER 2000MW, μ-Dimension μ-Glow 4075 oraz Alpine CDA-9812RR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA