logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto 1 1996 1.2 MPI - Skąd wziąć 12V 'po kluczyku' do radia?

mosfet 23 Paź 2007 22:52 2022 6
REKLAMA
  • #1 4408539
    mosfet
    Poziom 25  
    Ocena: 27
    Witam. Posiadam kropka jak w temacie z 96 roku benzyna 1.2 MPI. Nie dawno kupiłem nowe radio i pojawił się problem. W instrukcji radia mam napisane, ze muszę je podłączyć do 12V 'po kluczyku' a nie tylko do 12V bezpośrednio z aku. W przeciwnym razie szybko wyładuje się akumulator. Rzeczywiście, pomiary wykazały, ze radyjko w spoczynku pobiera jakieś 60mA (!!!!!!!!!) czyli dość poważny prąd. Moje pytanie jest, skąd mogę to napięcie 'po kluczyku' wyprowadzić.....bo oryginalnie niestety go nie ma w komorze radia (nie posiadał kostki ISO, dorabiałem ją sam). Proszę o szczegółowy w miarę opis co zdemontować, gdzie się dostać itp. z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 4408675
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    Napisz jakie masz radio. Od dłuższego czasu produkuje się radyjka, które po zaniku zasilania tracą ustawienia audio i zaprogramowanych stacji. W większości grajków masz 2 zasilania: jedno na stałe, drugie tylko do włączania. 60mA to dużo, sprawdź ile pobiera prądu ze zdjętym panelem. Słuchanie radia z włączonym zapłonem na postoju jest kłopotliwe, ale jeśli się upierasz to najbliżej 12V po kluczyku znajdziesz we włączniku dmuchawy ogrzewania.
  • REKLAMA
  • #3 4408695
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Najprościej podepnij się pod zapalniczkę w niej jest napięcie tylko wtedy kiedy jest załączony zapłon... Nie wiem dokładnie co mieli na myśli pisząc "po kluczyku" ale pewnie chodzi o to by po wyciągnięciu czy wyłączeniu silnika radio przypadkiem nie zostało włączone...

Pozdrawiam i życzę powodzenia..
  • REKLAMA
  • #4 4408699
    mosfet
    Poziom 25  
    Ocena: 27
    Jakiś noski model PIoneer'a (swoją drogą dziwie się, że tak zeszli na psy). O 2 zasilaniach wiem. Kłopotliwe, nie-kłopotliwe ale boję się zakatować aku (zwłaszcza zimą). Ze zdjętym panelem pobiera poniżej 1mA (ale trzeba pamiętać o panelu, który schodzi i zakłada się gorzej niż beznadziejnie). Myślałem o wyłączniku dmuchawy, ale nie wiem jak się do niego w miarę łatwo dostać. Panel demontuje się 'do wewnątrz' i są tam dwie gałki z linkami..

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 4408740
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    No to nad panelem ogrzewania masz przyciski ogrzewania szyby i świateł przeciwmgielnych. Tam w złączu masz napewno zasilanie "po kluczyku"
  • Pomocny post
    #6 4409314
    5150
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Pomarańczowy przewód w wiązce stacyjki to +15.
  • #7 4410021
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    Do tego nie potrzeba zakładać tematu, wystarczy kontrolka w ręke i do roboty. Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Fiata Punto 1 z 1996 roku z silnikiem 1.2 MPI zakupił nowe radio, które wymaga podłączenia zasilania 12V „po kluczyku” (czyli aktywnego tylko przy włączonym zapłonie), aby uniknąć szybkiego rozładowania akumulatora. Radio pobiera w stanie spoczynku około 60 mA, co jest znaczącym obciążeniem. Oryginalnie w komorze radia nie ma takiego zasilania, ponieważ auto nie posiada kostki ISO, a użytkownik sam ją dorobił. Wskazano, że najprostsze rozwiązanie to podłączenie się do gniazda zapalniczki, które jest zasilane po włączeniu zapłonu. Alternatywnie można wykorzystać przewód 12V „po kluczyku” znajdujący się w wiązce stacyjki (pomarańczowy przewód oznaczony jako +15) lub złącze nad panelem ogrzewania, gdzie są przyciski ogrzewania szyby i świateł przeciwmgielnych. Dostęp do wyłącznika dmuchawy jest trudniejszy, ale również może być źródłem zasilania po kluczyku. Radio posiada dwa zasilania: stałe i aktywne po włączeniu zapłonu, co jest typowe dla nowoczesnych modeli, np. Pioneer. Pomiar prądu ze zdjętym panelem radia wykazał pobór poniżej 1 mA, jednak panel jest trudny do demontażu i montażu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA