logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kabel przejściówka z trójfazy na 220v - rozdzielnica

adammus 24 Paź 2007 01:14 16169 15
  • #1 4408881
    adammus
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam
    1) jakiego kabla potrzebuję żeby podłączyć się do trójfazy(siły) a żeby z drugiej strony mieć normalny rozgałęźnik i podłączenie 220V.

2) słyszałęm że trójfaza może mieć 4 żyły lub 5 żył - czym różnią się ?

przepraszam za laickie może pytania ale na prawdę się nie oreintuję w temacie :)
  • Pomocny post
    #2 4408984
    staniol72
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Można zrobic to tak-we wtyczce silowej podlaczasz kabelek do 1fazy i N(czyli zero),z drugiej strony kabelka podlaczasz normalne gniazdo 230V.

4zyly-L1 L2 L3 (czyli 3 fazy)+N(zero)
    5zyl- Li L2 L3+N+PE(przewod ochronny)

Jesli Jestes laikiem w tym temacie,w trosce o bezpieczenstwo zlec to bardziej doswiadczonemu elektrykowi.
  • Pomocny post
    #3 4409023
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    Jeśli masz wtyk z 5 żyłami i zrobioną instalacje PE to podłącz również PE do bolca uziemiającego w tym twoim rozgałęziku
  • #4 4409334
    adammus
    Poziom 13  
    chodzi mi o taką uniwersalną przejściówkę ponieważ jeżdzę z nagłośnieniami i spotkałem się własnie z różnymi wyjściami od siły.

1) Czyli żeby być bardziej uniwersalnym to rozumiem, że lepiej mieć końcówkę z 4-ma zyłami i taka końcówka będzie tez pasować do wejścia z 5 żyłami (czy się mylę ) ?

2) Druga sprawa to taka, że lepiej by było jak sądzę zrobić sobie przewód w którym jest rozdzielenie tych trzech faz oddzielnie u mnie na 220v.
    Wówczas na jednej fazie daję nagłośnienie a na drugiej np. oświetlenie.

3) Rozumiem, że elektryk będzie potrafił zrobić takie ustrojstwo że z jednej strony jest końcówka do siły a z drugiej strony 3 gniazda na 220v - każde z inną fazą ?
  • Pomocny post
    #5 4409385
    staniol72
    Poziom 21  
    Wtyczka siłowa 4pin nie pasuje do 5pin.
    4pin-stara instalacja
    5pin-nowa instalacja
    Mozna rozdzielic 3fazy na osobne gniazda 230V
  • #6 4409396
    adammus
    Poziom 13  
    Czyli rozumiem, że lepiej zrobić 5-cio pinową - nowy standard.

A czy jest do kupienia taka przejściówka z 5 pinów na 4 piny w razie czego jakbym spotkał starą instalację ?
  • Pomocny post
    #7 4409464
    staniol72
    Poziom 21  
    Trudno bedzie zrobic cos uniwersalnego.Rodzaje gniazd silowych-16A 4pin i 5pin, 32A 4pin i 5pin,,w starych instalacjach mozna spotkac jeszcze z plaskimi bolcami.I jeszcze sa 63A.
  • Pomocny post
    #8 4409737
    MMarcin76
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam,

gotowa przejściówka jest do kupienia, prawie w każdej hurtowni z 5 na 4 bolce.

Pozdrawiam
  • #9 4409851
    adammus
    Poziom 13  
    Dzięki chłopaki Smile

Rozmawiałem właśnie z Panem w lokalnej hurtowni elektrycznej i poradził mi tak:

1) Zakup gotowej rozdzielni 32A 5 zyłowa z zabezpieczeniami bezpiecznikami i dodatkowo na wyjściu rodzielni są 3 fazy po 16A na 220V jedno wyjście na siłę 32A i jedno na wyjście 16A. - taka rozdzielnia to koszt około 500zł brutto (firma robiąca te rozdzielnie to PCE)

Dodatkowo kupiłbym przewód powiedzmy 30metrów średnica 4kwadrat (grubszy) 5-cio żyłowy z odpowiednimi końcówkami (z jednej strony gniazdo z drugiej wejście) - tym kablem łączyłbym się bezpośrednio z siłą zastaną w danym miejscu.
    Za 1metr takiego kabla zawołał około 12zł brutto (kabel w gumie)

I dodatkowo zrobić wszelkie możliwe krótkie przelotki z 5-ciu żył 32A na wszelkie możliwe wejścia jakie mogę zastać

Koszt całkowity wyszedłby około 1000-1100zł

Dodam, że ma być to wykorzystywane w firmie zajmującej się nagłośnieniami i oświetleniem imprez rozrywkowych. Dlatego potrzebuję coś uniwerslanego bo nie wiem co zastanę w danym miejscu. :)

Co sądzicie o takim rozwiązaniu i czy dużo przepłacę ?

PS> Acha przed chwilą znalazłem na allegro taką rozdzielnicę :
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=257471518

czy będzie dobra ?

Pan co sprzedaje nie może stwierdzić jaka jest grubośc przewodu od rodzielnicy:
    Podał mi tylko średnicę przewodu ok. 5cm i podał napis na nim H07 5g4 coś takiego.
    Czy to jest ten grubszy przewód czy ten cieńszy (4, czy 2,5 kwadrat)
  • Pomocny post
    #10 4410500
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Coś mi ta średnica nie pasuje ;) 5 cm ? Tak dla porównania to kabel YAKY 4x120 ma średnice około 3.5 cm.
    Sama rozdzielnica jest ok. Dokup tylko przejściówke (5 pin na 4 pin) i powinno byc w miare uniwersalnie.
  • Pomocny post
    #11 4415456
    Kaz K
    Poziom 20  
    Ocena: 149
    zeby bylo uniwersalne zakladajac za na przedluzaczu masz wtyczke 16 A - 5 pin to trzeba kilka przejsciowek np z 16>32 , 16>63 - te jako `5 pin oraz 16A 5 pin > 16A 4pin ,i dalej 16>32,16>32 - te jako 4 pin. I tak wychodzi ze 5 szt wtedy bedzie "prawie" wszedzie pasowalo chyba ze trafisz na plaske styki gniazd silowych(stare wersje). Acha moze jeszcze wtyczka 16A z kawalkiem kabla do podpiecia bezposrednio w rozdzielni .l
  • #12 4431949
    adammus
    Poziom 13  
    Dotarła do mnie ta rozdzielnia ale mam do was kilka pytań
    Oto zdjęcia tej rozdzielni + zbliżenia:
    www.adammus.pl/roz/roz4.JPG
    www.adammus.pl/roz/roz1.JPG
    www.adammus.pl/roz/roz2.JPG
    www.adammus.pl/roz/roz3.JPG

Rozdzielnia ma wyjścia:
    1) 1x 32A - 5 pin 415v - siła
    2) 2x 16A - 5 pin 415v - siła
    3) 1x 16A - 3 Pin 220v - tego nie znałem
    4) 3x wyjcia klasyczne 220v z uziemieniem
    5) 1x wyjście 220v bez uziemienia

dodatkowo jest to zabezpieczone odpowiednio bezpiecznikami.

Jednakże na końcu kabla jest wtyczka 5pinowa 16A !!!

Myslałem że tam będzie 32A - bo taką końcówkę bym chciał w tej rozdzielnicy !!!

W związku z tym pytanie:
    1) czy wystarczy wymienić samą końcówkę, czy po prostu rodzielnica jest przystosowana do 16A i nie da się tego przerobić lub co jeszcze musiałbym w niej wymienić żeby przejść na 32A !?
    2) w takim razie jeśli to jest rodzielnica na 16A po co zamontowali w niej wyscie 32A ?
    3) do czego służy wyjście podane wyżej pod numerem 3 (to 3 pinowe)
    4) po co jest tam wyjście bez uziemienia
    5) czy na tych 3 wyjściach 220v są niezależne fazy ?

dzięki z góry za odpowiedź :D
  • #13 4432160
    jaroxxx
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    żeby wymienic wtyczke na 32a musisz sprawdzic czy kabel jest min. 4mm2
    wtyczki 3 bolce stosuje sie przy napieciu bezpiecznym 24v
    zobacz czy w środku nie ma transformatora
  • #14 4432598
    adammus
    Poziom 13  
    kabel jest solidny 4mm2. Jest to rozdzielnica firmowa (ABL Sursum). I dlatego mnie zdziwiło że jest zabezpieczenie w środku rozdzielnicy 32A a końcówka jest 16A.
    Czyli co teoretycznie mogę zmienić końcówkę na 32A?

dodałem zdjęcia ze środka, transformatora nie ma, kabel wyjściowy wchodzi do puszki z bezpiecznikami na wysokości bezpiecznika 16A. To może trzeba też przepiąć ten kabel na wejścia przy bezpieczniku 32A ??

www.adammus.pl/roz/roz5.JPG
    www.adammus.pl/roz/roz6.JPG
    www.adammus.pl/roz/roz7.JPG
  • #15 4432633
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jeżeli chcesz mieć coś przyzwoitego to rozdzielnicę zrób. Taka mała - wejście 32A, wyjście 3x16A[3faz] + 6x16A[1faz] - dwa obwody na fazę; oczywiście wszystko zabezpiecz eskami, nie zapomnij od ground lifcie i bezpieczniku głównym
  • #16 4432916
    lukas1850
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    adammus napisał:
    kabel jest solidny 4mm2. Jest to rozdzielnica firmowa (ABL Sursum). I dlatego mnie zdziwiło że jest zabezpieczenie w środku rozdzielnicy 32A a końcówka jest 16A.
    Czyli co teoretycznie mogę zmienić końcówkę na 32A?

dodałem zdjęcia ze środka, transformatora nie ma, kabel wyjściowy wchodzi do puszki z bezpiecznikami na wysokości bezpiecznika 16A. To może trzeba też przepiąć ten kabel na wejścia przy bezpieczniku 32A ??

www.adammus.pl/roz/roz5.JPG
    www.adammus.pl/roz/roz6.JPG
    www.adammus.pl/roz/roz7.JPG

Wszystko jest dobrze. Jeśli chcesz to zmień wtyczkę na 32A. Nie przepinaj kabla - jest podłączony prawidłowo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia kabla przejściówki z trójfazowego zasilania (siły) do standardowego rozgałęźnika 220V. W instalacjach trójfazowych spotyka się kable 4-żyłowe (L1, L2, L3, N) oraz 5-żyłowe (L1, L2, L3, N, PE), gdzie PE to przewód ochronny. Wtyczki siłowe występują w wersjach 4-pin (starsze) i 5-pin (nowsze), które nie są ze sobą kompatybilne. Uniwersalność można osiągnąć stosując rozdzielnicę 32A 5-żyłową z zabezpieczeniami i wyjściami 3x16A na 220V, co pozwala na rozdzielenie faz do różnych odbiorników (np. nagłośnienie, oświetlenie). Zaleca się użycie kabla 5-żyłowego o przekroju minimum 4 mm² z odpowiednimi końcówkami. Gotowe przejściówki 5-pin na 4-pin są dostępne w hurtowniach elektrycznych. W przypadku rozdzielnicy z zabezpieczeniem 32A, ale wtyczką 16A, można wymienić wtyczkę na 32A pod warunkiem, że kabel ma odpowiedni przekrój i jest prawidłowo podłączony do bezpieczników. Wtyczki 3-bolcowe stosuje się przy napięciu bezpiecznym 24V i mogą wskazywać na obecność transformatora. W praktyce dla zastosowań mobilnych (nagłośnienie, oświetlenie imprez) rekomenduje się posiadanie rozdzielnicy z zabezpieczeniami i zestawu przejściówek do różnych typów gniazd siłowych (16A, 32A, 63A, 4-pin, 5-pin) oraz uwzględnienie starszych instalacji z płaskimi bolcami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA