logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefoniki i ich myszykiszki czyli obsługa kamer i procków.

barytek 24 Paź 2007 13:54 3734 45
Najlepsze odpowiedzi

Jak zaprogramować procesor z telefonu komórkowego i jak obsłużyć kamerę z telefonu w swoim projekcie?

Nie ma prostego, uniwersalnego sposobu na uruchomienie i zaprogramowanie procesora z telefonu; w Siemensach CX65/C65 siedzi PMB8875, ale w praktyce potrzebujesz całego systemu z pamięcią flash, RAM i zasilaniem, a nie samego układu [#4446081] [#4449089] Do takich układów bardziej sensowne jest użycie całej płyty głównej z Siemensa, bo masz już wszystkie połączenia do aparatu, układy zasilające i pamięć, a programowanie przez COM jest prostsze [#4444629] Trzeba też liczyć się z tym, że to procesory bardzo specjalizowane i klasyczny soft do ARM nie rozwiązuje problemu bootowania ani wgrywania kodu; bez pełnej dokumentacji zostaje reverse engineering [#4447810] [#4449089] W przypadku kamery z telefonu CPU generuje MCLK, kamera odsyła PCLK, a HSync i VSync są odczytywane z kamery; ustawienia idą po I2C [#4426249] Jeśli po I2C odczytujesz same FF i obraz nie zależy od oświetlenia, problemem może być zły lub brak resetu kamery [#4450317]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 4409871
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Witam!
    W tym poście nie liczę na pomoc, bo to zbyt wiele jak na elektrodę, ale wierze resztą swojej nadziei ze znajdzie się ktoś, kto chociaż o tym słyszał i skieruje mnie do odpowiednich osób lub stron. Potrzebuje informacji o programowaniu procesorów z telefonów komórkowych.
    1.Mam potrzebę użycia tanich i procesorów i dobrych parametrach. Takimi procesorami są procki z telefonów. Szukam kogokolwiek to słyszał o obsłudze takich procesorów. Nie ważny jest za bardzo model telefonu ale chętny był aby te procesory pochodziły z telefonów Siemens z serii CXxx lub Cxx.
    2. Drugi problem to, obsługa aparatów z telefonów. Tutaj nie mam żadnych wymagań do tego żeby to był aparat z jakiegoś konkretnego modelu telefonu. Może być wszystko od Alcatela do Z. Ważne jest tylko to żebym posiadł dane o tym jak obsłużyć kamerę.
  • #2 4415254
    Czolgu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam,

Zapewne kolega posiada znaczne zasoby tychże płyt - jak większość osób, które zajmowały się Siemensami.

Cytat:

Potrzebuje informacji o programowaniu procesorów z telefonów komórkowych.

http://forum.siemensinfo.pl/viewtopic.php?t=21578

Bardzo długo siedziałem w Siemensach, od samego początku zaistnienia na rynku telefonów komórkowych, po sam koniec i o jeden dzień dłużej ;) Mówiąc szczerze, to nie słyszałem o zaadoptowaniu procesorów i aparatów z telefonów komórkowych do innych celów. Na polskich jak i zagranicznych forach, czy stronach tematycznych. Chodzi tutaj o sterowanie tym całym sprzętem.

Może łatwiej będzie mi udzielić Ci konkretnej odpowiedzi, jak zdradzisz co dokładnie chcesz z tym zrobić.
  • #3 4419884
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Jak ma sie trochę zorientowania to nawet z oznaczeń linii sygnałowych na schemacie można wywnioskować jak to działa. np kamera k700:

Podobnie działają panele lcd (przemiatanie pikseli) masz szynę danych d0-d7 sygnał clk generuje piksel i przechodzi automatycznie do następnego piksela, sygnały hsync i vsync służą do przerzucenia linii na następną lub powrót na górę strony. Reset to wyzerowanie wszystkich rejestrów kamery. Linie I2C to zapewne sterowanie ustawieniami i tu mogą być schody.
  • #4 4426054
    barytek
    Poziom 23  
    Właśnie wiem, że nie bardzo da się znaleźć informacje o adaptowaniu procesorów z telefonów komórkowych. Czuje się pionierem w tym. Nie mam bardzo konkretnych jak na razie potrzeb zastosowania procesora z telefonu. Przystępuje do budowy robota. Będzie on wykonywał wiele skomplikowanych czynności. Procesory z telefonów mają bardzo rozbudowane rodzaju przetworniki o dużej prędkości. Jeżeli nie uda się zrobić tego robota na procesorze z telefon będę zmuszony użyć kilku procesorów ATEGA, każdy do robienie, czego innego.
  • #5 4426081
    Fyszo
    Poziom 37  
    Jak ty zrobisz amatorską wielowarstwową płytę do swojego projektu? Bo inaczej w życiu nie wyprowadzisz linii sygnałowych spod układu.
  • #6 4426096
    barytek
    Poziom 23  
    Zrobie w pająku. =P
    Serio.
    Może dzisiaj umieszcze zdjęcia jak wygladają elementy SMD lutowane w pająku.
  • #7 4426108
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Plytki takiej nie musisz robic domowymi sposobami. Robisz projekt w domu chociazby np. w protelu, robisz lustro i zanosisz do firmy ktora ci zrobi kazda plytka jaka sobie zyczysz...za odpowienida cene ;)

PS.
    Elementy w pajaku..to musi ciekawie wygladac;)
  • #8 4426110
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4426231
    Fyszo
    Poziom 37  
    atom1477 napisał:
    Fyszo napisał:
    sygnały hsync i vsync służą do przerzucenia linii na następną lub powrót na górę strony.

G**** prawda.
    To kamera generuje sygnały na liniach HSync i VSync. I tymi liniami informuje procesor że właśnie przerzuciła pixel z góry do dołu albo z lewej na prawo. Czyli tymi liniami się nie steruje tylko odczytuje.
    A przynajmniej tak jest w tym modelu telefonu.

Ja się za specjalnie nie znam na tym. Także wybacz nieścisłość. A jak to jest z CLK? Generowany przez cpu czy odczytywany z kamery?.
  • #10 4426249
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 4433211
    barytek
    Poziom 23  

Dodano po 3 [minuty]:

Dodano po 3 [minuty]:

To BGA nie polutuje???
    Wieć wie ktoś jak konkretnie wprowadzić program do procesora oraz jakim to sprzętem oraz programem zrobić? (program to pewnie samemu bedzie pisać). Nie dało by sie jakoś do tego użyć ktowego softa do programowania procesorów ARM? Przeciesz mają takie same rdzenie.
  • #12 4444125
    barytek
    Poziom 23  
    No i chycha się temat skończył. nikt nic nie ma do poweidzenia?
  • #13 4444629
    andrev800
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    wyprowadzić ścieżki od złącza chyba każdy potrafi:P jak byś pokazał jak wygląda pająk z pod kulek pod prockiem to już trudniejsze.
    Myślę ze do wykonania projektu powinieneś urzyć gotowej płyty głównej np. z siemensa. Masz już wszystkie potrzebne połączenia do aparatu, układy zasilające i pamięć. łatwo zaprogramować przez port COM. A ścieżki bez problemu poprowadzisz z płyty.
  • #15 4445328
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    barytek napisał:

Dodano po 3 [minuty]:

Dodano po 3 [minuty]:

To BGA nie polutuje???
    Wieć wie ktoś jak konkretnie wprowadzić program do procesora oraz jakim to sprzętem oraz programem zrobić? (program to pewnie samemu bedzie pisać). Nie dało by sie jakoś do tego użyć ktowego softa do programowania procesorów ARM? Przeciesz mają takie same rdzenie.

O "polutowaniu" BGA zapomniej, kolejna sprawa musiałbyś mieć komplet procek + pamiec flash + kamera tak to podlutowane wtedy można o czymś myśleć ale... kolejną sprawą jest określenie który adres od którego wyjścia i co na którym I/O można robić i jak, chyba że kompletny datasheet do tego procka mają, siemensami nigdy się nie zajmowałem ale telefony ogólnie mają swój fabryczny boot ROM i tylko tyle w procku siedzi więc dlatego wymagane będzie podłączenie zewnętrznej pamięci do kamery też datasheet niezbędny ogólnie widzę że chcesz zacząć od rzeczy skomplikowanych nie znając podstawowych i daje 5% szans na zrobienie takiego projektu.

Softa jak to określiłeś "do robienia ARM" użyjesz każdego bo ARM to ARM ale też musisz najpierw się nauczyć jak go wrzucić do procka a tutaj już zaczyna się zabawa i nie przypomina to wcale standardowego zaprogramowania procesorów.
  • #16 4446058
    barytek
    Poziom 23  
    No no no. Widzę że ktoś się pomocny w końcu znalazł. Masz racje nie jestem za bardzo obeznany w temacie. Ale tylko mnie zmotywowałeś pisząc, że mam 5% szans. Mam problem, bardzo duży problem. Nie mam datasheeta procka. Wszędzie szukałem i nie ma. Wiec jak byś miał to był bym bardzo wdzięczny. Może być jakikolwiek z telefonów Siemens CX65 lub C65. Mam dużo takich telefonów, więc chce od takich procków zacząć. A że te telefony mają różne procki to przydał by mi się datasheet dowolnego procka, na składzie znajdę procek. Tak jak widać u mnie jest na odwrót, normalny człowiek sobie wybiera procek a potem szuka datasheeta, a ja nie.
  • #17 4446081
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4446139
    barytek
    Poziom 23  
    Zastanawiałem się nad tym bardzo poważnie i chyba tak zrobię. A może dostanę jakieś namiary kto mi wykona kilku warstwową płytę, bo przydało by się z 4 warstwy.
  • #20 4446162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4446187
    barytek
    Poziom 23  
    Wasz3k napisał:
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/P/M/B/8/PMB8875.shtml

No to się nacieszyłem że mam dataseeta. =(
    To nie jest to!
  • #22 4446238
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 4446262
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 4446445
    barytek
    Poziom 23  
    Dziecko, czy ty kiedyś widziałeś, jak wygląda data sheet?
  • #25 4446454
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 4446577
    barytek
    Poziom 23  
    Widzę że kolega to awantar przez przypadek dobrał. Z tym dzieckiem to nie było dosłownie. To było nawiązanie.
    Pani Frał napisał:
    Dziecko, czy ty kiedyś widziałeś, jak wygląda słonko?

a co do

Wasz3k napisał:
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/P/M/B/8/PMB8875.shtml

To prosze bardzo, napisz mi na podstawie tego z jaką prędkością mogę taktować ten procesor oraz ile ma Timerów oraz jak je ... . Mniejsza z tym, coś prostrzego. Do którego pinu podłaczyć zasialnie?
  • #27 4446688
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 4446737
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 4446756
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 4447810
    Fyszo
    Poziom 37  
    Niepotrzebnie upieracie się na procesory z telefonów. Są zbyt specjalizowane do rozwiązań uniwersalnych (i architekturą i budową). Kolejna sprawa to pęd do stosowania superszybkich procesorów w małych aplikacjach, bo od mikrokontrolera bardziej wymaga się dużej ilości we/wy niż szybkości. Co z tego jak masz szybki procesor jak musisz tworzyć linie we/wy prosto z magistrali, do tego komplikujesz i budowę urządzenia i jego oprogramowanie. Moja propozycja to kontrolery z wolniejszym rdzeniem ale bogatsze w peryferia - to naprawdę przyśpiesza pracę urządzenia (coś jak kiedyś klasyczne 80c517 siemensa).
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic328599.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania i wykorzystania procesorów oraz kamer z telefonów komórkowych, ze szczególnym uwzględnieniem procesorów Siemens z serii CXxx i Cxx. Autor planuje użyć tych procesorów do budowy robota oraz kodera video, ceniąc ich wysoką moc obliczeniową i zaawansowane przetworniki. Wskazano, że procesory z telefonów są specjalizowane i trudne do adaptacji w innych zastosowaniach ze względu na brak dostępnych datasheetów i skomplikowaną budowę, w tym obudowy BGA wymagające precyzyjnego lutowania. Podkreślono konieczność posiadania pełnej dokumentacji technicznej, w tym rozkładu pinów i sposobu programowania, co jest trudne do zdobycia i często wymaga reverse engineeringu. Wskazano, że standardowe metody programowania ARM mogą być użyte, ale wymaga to zaawansowanej wiedzy i praktyki. Dyskutowano również o obsłudze kamer z telefonów, gdzie sygnały takie jak HSync, VSync, CLK i magistrala I2C są kluczowe do sterowania i odczytu obrazu, jednak brak prawidłowego resetu i konfiguracji rejestrów powoduje problemy z komunikacją i odbiorem danych. Zasugerowano, że łatwiejszym rozwiązaniem może być wykorzystanie gotowej płyty głównej telefonu Siemens, co ułatwia dostęp do połączeń i programowanie przez port COM. Poruszono także kwestie wykonania wielowarstwowych płytek PCB, które można zlecić profesjonalnym firmom. Wskazano, że proces adaptacji i programowania procesorów z telefonów to skomplikowane, czasochłonne przedsięwzięcie, wymagające dużego zaangażowania i specjalistycznej wiedzy, a sukces jest mało prawdopodobny bez dostępu do odpowiednich dokumentów i sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA