logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer Clatronic SLS:493 nie działa po tygodniu - co sprawdzić?

polbanda 26 Lis 2003 21:44 5009 29
REKLAMA
  • #1 415458
    polbanda
    Poziom 12  
    Witam!
    Posiadam taki problem. Otoz mam zestaw 5.1 kupiony w Niemczech. Jest on firmy Clatronic MODEL SLS:493.
    Otoz jakis tydzien po kupnie i standardowym uzywaniu padl SUB. Podczas sluchania muzyki nagle wszystko sie wylaczylo. Po ponownym wlaczeniu byla cisza.Pozostale kanaly dzialaja, tylko SUB milczy. Przy wlaczaniu sprzetu slychac charakterystyczne dla Subwooferow tąpnięcie (przy wylaczaniu tez) czyli doplyw pradu jest. Tak jakby sygnal nie dochodzil. Co moze byc nie tak? Co polecacie na ten problem? Prosze o odpowiedz.
    LINK DO TEGO SPRZĘTU:
    Strona producenta wraz ze zdjęciem
  • REKLAMA
  • #2 415684
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    hmmmm powiem ci ze conajmniej dziwne ja bym stawual na koncowke......ale to stukniecie to raczej eliminuje spalenie wzmacnniacza.moze uklad standby sie wlacza.a moze masz poprostu sciszony bass.sczerze mowiac ja bym stawial na koncowke mocy tam napewno jakis scalaczek jest.
  • REKLAMA
  • #3 415714
    Enterek
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Jeśli przy włączaniu/wyłączaniu słychać "tąpnięcie" to jest spora szansa że końcówka mocy jest sprawna.
    Całkiem możliwe, że poleciało coś w aktywnej zwrotnicy i stąd przerwa w sygnale idącym do sub-a.
    Wypadałoby sprawdzić wejście końcówki mocy i jeśli się odezwie to szukac gdzieś w zwrotnicy. Pewnie jest na scalaku, choć możliwe że filtr do niskich częstotliwości jest na tranzystorach a satelity idą po prostu przez kondensatorki.
    Przydałoby się więcej informacji odnosnie elektroniki.
  • #4 416047
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Enterek napisał:
    Całkiem możliwe, że poleciało coś w aktywnej zwrotnicy i stąd przerwa w sygnale idącym do sub-a.
    .
    w zwrotnicy mało pradopodobne
  • #5 416078
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    hmmmmmmm przypadek ogolnie dziwny zwrotnica mogla by byc.znaczy filtr aktywny moze on jest na wzmacniaczu operacyjnym bo juz i takie widzialem ale hmm.to ze jest tąpniecie to wlasnie jest mylace.A to stukniecie to w satelitkach czy w subie.jesli w subie tez to koncowke zostawmy w spokoju i pomyslmy czemu nie dostaje sie do niej sygnal .Fajnie by bylo miec schemat albo zdjecie wnetrza
  • REKLAMA
  • #6 416087
    batic
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Ja podejrzewam uszkodzenie układu preamp w subie (ewentualnie rzecz tak banalna jak ja zwarcie garącej żyly do masy) Nie piszesz czy slychac jakis przydzwiek czy szum, tylko tąpniecie i cisza?
  • #7 416115
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    podanie strony producenta nic nie daje nawet ciezko to znaleść :( kolęś bedzie miał ciezki orzech do zgryzienia • Integrated Dolby® Surroand Pro-Logic decoder and amplifier
    • Dolby® digital ready
    • dts ready
    • LED integrated into central loudspeaker
    • Infrared remote control (Batteries not included)
    • 6 RCA line-ins for Dolby® Digital and DTS input (5.1)
    • 2 RCA line-ins Dolby® Surroand Pro-Logic
    • Surroand loudspeaker delay adjustable
    • 1 centre loudspeaker
    • 2 front loudspeakers
    • 2 rear loudspeakers
    • 1 subwoofer
    • 500-watt PMPO
    • On/off switch
    • 230 V, 50 Hz

paranetry niezłe 500 W pnpo :]
  • #8 416181
    rsc
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    widocznie poleciała końcówa mocy napięcie stałe dostaje się na głośnik i masz efekt zadziałania membrany sprawdż miernikiem czy nie leci napiecie stałe bo może uszkodzic głośnik podobny objaw miałem w wieży Uniwersum
  • REKLAMA
  • #9 416231
    Maniek23
    Poziom 11  
    Uważam ,że to będzie tak jak napisał RSC miałem podobną sytuację z wierzyczką Philipsa
  • #10 416290
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Jeśli napięcie stałe dostawało by się na głośnik to albo głośnik by się spalił, albo przynajmniej wychylił w jedną stronę - sprawdź to.

Kolejny etap: znajdź końcówkę mocy subwoofera, dotknij palcem wejścia, jeśli w głośniku będzie buczało końcówka jest sprawna (imho jest sprawna skoro przy on/off jest stuk, stany nieustalone).

Kolejny etap (jeśli buczy w głośniku przy dotk. wejścia). Znajdź wejście filtra (będzie to prawdopodobnie jakiś opam LM lub TL) i to samo, palcem dotknij wejścia.

No i już wszystko wiemy, w zasadzie znalezienie usterki w sprzęcie AUDIO polega na sprawdzaniu kolejnych bloków od końca po układy wejściowe - przynajmniej ja tak to robię.
  • #11 416518
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    moze tak trywialnie - sprawdz polaczenia i bezpieczniki...(ale dokladnie, wszystkie druki w srodku)
  • #12 416702
    polbanda
    Poziom 12  
    Wiatm ten post napisął brat ale to przy mnie sie on popsuł-
    sprawa wyglada tak:
    bezpieczniki sprawdzone oki
    wszystkie kolumny dziąłja na innym wzmacniaczu
    na tym sub działaja tylko lewa iprwa satelity i centr nie działa choc słychac szum jak sa podłaczone jednak w tej leej i prawej nie ma duzych basów takich jak na poczatku(az podłoga dudniła przy 30%)
    sprawdzimy jeszcze wyjscia i zobaczymy co dalej
    ps niezbyt sie znam na elelktornice tzn na układch a byc moze cos z tego polecialo takze neiwiem czy pomoc na odleglosc nam pomoze ale kto wie posprawdzamy wasze rady
    dzikei i pozdawiam
  • #13 421009
    polbanda
    Poziom 12  
    Dodam jeszcze, ze dziala tylko wyjscie stereo co zdazylem zauwazyc. Center tylko szumi nawet jak dostanie sygnal. Czy to zmienia sprawe??
  • #14 421257
    polbanda
    Poziom 12  
    Załączam zdjęcia wnętrza Suba. Niestety nie sa tak ostre jakby sie chcialo, ale moze cos dadzą...

OTO LINK...
  • #15 421280
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    zle zle czy m ty tan wylot uszczelniałes ? kórde co to chusteczka ... jak juz bo sylikon i kleisz i uszczelniasz .... .jezu
    aha wes rózb fotke samego wylotu jak to dokładniej wygłada ... od srodka oczywiscie
  • #16 421306
    polbanda
    Poziom 12  
    Przepraszam bardzo ja z tym nie mam nic wspolnego. Okazuje sie, ze to firma zrobila taki syf. Ja nawet tego nie dotykalem, a moglo sie cos przez to zrobic ??
  • #17 421330
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    no w sumie jakos wykonanie z tego co widac to jest kipska to jak pisałem silikon do raki i wszyskie kanty pouszczelniaj głsnik tez ... podstawa .... pozniej zobacz jak chodzi .POZDRO
  • #18 421364
    polbanda
    Poziom 12  
    Przepraszam bardzo ja z tym nie mam nic wspolnego. Okazuje sie, ze to firma zrobila taki syf. Ja nawet tego nie dotykalem, a moglo sie cos przez to uszkodzic????
  • #19 421420
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    hehs looz to wszystko uszczelnij jak sie da np za pomoca sylikonu.i potrzyczepij dobrze wszystko dokrec postrawdzaj dwa razy..jak sie nic nie zmieni to musiz poszerzyć wylot bass-refleks POZDRO
  • #20 421450
    polbanda
    Poziom 12  
    Ale ja watpie zeby przez uszkodzil mi sie sub. Nie mowie, ze dziala zle ale ze wogole nie dziala.
  • #21 422295
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    no tak ... na czym masz postawiona koncowke mocy na wyscie na sub ?
  • #22 422304
    Baxter17
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Skoro producent tego sprzętu podaje moc w PMPO
    to jakość dzwięku i wykonania tego zestawu pozostawia duzo do życzenia.
  • #23 422488
    polbanda
    Poziom 12  
    Dzieki za rade tomaszo. Pomoglo przejrzenie dokladne calej plytki okazalo sie ze jedna z czesci sie odlutowala. Wystarczylo przylutowac na nowo. No to jest fakt, ze moze i nie jest to sprzet najwyzszej klasy ale mnie na razie starczy.
    A co znaczy jak sie moc podaj z PMPO? Co oznacza ten skrot?
  • #24 423132
    tomaszo
    Czesto najbanalniejsze rozwiazania sie sprawdzaja!!!
    PMPO to wartosc mocy uzyskanej przez jakas tam krociotka chwile w jakimstam laboratorium, przez sprzet, ktory fizycznie nie jest w stanie takiej mocy wytworzyc(wzmacniacz) lub przetworzyc(glosnik) w rzeczywistosci....Nigdy nie nalezy brac tego pod uwage, a to , ze producent podaje taki parametr dla danego urzadzenia - nienajlepiej o nich obydwu swiadczy....
  • #25 423237
    polbanda
    Poziom 12  
    No nic poki co sprzet gra. Dzieki wszystkim za rady.
  • #26 423403
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    ah te sprzety ... niedolutowany element ..BRAK SŁÓW .. POZDRO
  • #27 423596
    polbanda
    Poziom 12  
    No w koncu jechal sprzet z Niemiec do Polski PKSem. Moze przy transporcie sie cos poluzowalo.
  • #28 423615
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    no fakt ... pks to i tak konfortowe warunki ... jak Phlips transportuje to dopiero HARDCORE ... naprawiałem z popekanymi płytami głownymi .. jezu porazka !
  • #29 423631
    tomaszo
    No ale - jesli uklad jest we wnetrzu obudowy, przezywa taka podroz w kazdej minucie grania - i nie powinno sie to zdarzyc...
    Dlatego ja nie daje wzmacniacza do wnetrza subwoofera.
  • #30 423639
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    hm.. ja mam aktywny subwoofer .. woziłem go i woziłem i nic nawet był przerabiany do car ... mozna powiedziec profesjonalne wykonanie ... ;)

Podsumowanie tematu

✨ Subwoofer Clatronic SLS:493 przestał działać tydzień po zakupie – podczas odtwarzania muzyki nastąpiło wyłączenie, a po ponownym włączeniu subwoofer milczy, mimo że pozostałe kanały działają. Słychać charakterystyczne "tąpnięcie" przy włączaniu i wyłączaniu, co wskazuje na dopływ prądu do subwoofera. Dyskusja sugeruje, że problem może leżeć w uszkodzeniu układu preamp, aktywnej zwrotnicy lub niedolutowanym elemencie na płytce. Sprawdzono bezpieczniki i połączenia, które są w porządku. Zalecane jest testowanie kolejnych bloków: wejścia końcówki mocy, filtra niskich częstotliwości (często realizowanego na układach operacyjnych typu LM lub TL), a także pomiar napięcia stałego na głośniku, które mogłoby go uszkodzić. W jednym przypadku problem rozwiązało przylutowanie odlutowanego elementu na płytce. Wskazano również na niską jakość wykonania sprzętu, co może wpływać na trwałość i niezawodność. PMPO jako parametr mocy jest krytykowany jako nierealistyczny i nieodzwierciedlający rzeczywistej mocy urządzenia. Transport sprzętu (np. PKS) mógł spowodować poluzowanie elementów. Wskazano na konieczność dokładnego uszczelnienia obudowy subwoofera, choć nie jest to bezpośrednia przyczyna braku działania subwoofera. Ostatecznie problem okazał się być spowodowany niedolutowanym elementem, którego naprawa przywróciła działanie subwoofera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA