logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG RZ-42PX11 – pionowe kolorowe śnieżenie, brak obrazu, dźwięk OK, diagnoza YDRV

Andrzej Smolinski 26 Paź 2007 06:28 9295 19
REKLAMA
  • #1 4415732
    Andrzej Smolinski
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Mam do naprawy plazme jak w tytule ale musze przyznac sie ze nie mam doswiadczenia w naprawie plazm. Objaw wyglada tak, ze na calym ekranie wystepuje pionowe kolorowe sniezenie a brak jest tersci obrazu jest tylko glos. Podejrzewam moduly YDRV. Po odpieciu jednego z nich objaw ten wystepuje tylko na polowie obrazu druga jest ciemna. Zastanawiam sie czy aby sie nie myle co do mojej diagnozy i czy to mozliwe by uszkodzily sie obydwa. Bardzo prosze o ewentualne rady. Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 4418369
    wladek
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Y -dive nie robi śnieżenia kolorowego, paski pionowe.
    Chyba uszkodzony YSUS

Dodano po 57 [sekundy]:

Y-drive, przepraszam za pisownię
  • #3 4418517
    magnify
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Na 100% padnięta płyta Y-DRV.
    Uszkodzenia modułów Y-DRV to bardzo częsta usterka w modułach plazmowych 42V6. Najczęściej podają dolne - Y-DRV bottom.
    Jeśli po odpięciu jednego z Y-DRV masz obraz na połowie ekranu to znaczy że płyta którą odpiąłeś jest uszkodzona. Wymieniaj tą która po podłączeniu powoduje powstanie kolorowych pasów.
    Niestety muszę Cię zmartwić, po wymianie modułu może on paść ponownie po jakimś czasie np. po miesiącu.
    Rozumiem że plazma jest już po gwarancji?
  • REKLAMA
  • #4 4418787
    janp52
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Miałem podobny przypadek pomogło zmniejszenie VS ok180V i regulacja set dn i set ap .wymień C72 w YSUS 47u /50 /105*.Moduły drajwerów łatwo sprawdzić omomierzem względem masy a wyprowadzeniami do taśm. SN755866 przy odrobinie wprawy i cierpliwośći mozna wymienić .Pozdrawiam.
  • #5 4418831
    Andrzej Smolinski
    Poziom 17  
    Piszac, ze mam obraz tylko na polowie ekranu mialem na mysli to ze, jezeli wypne gorny modul to gorna polowa ekranu jest ciemna a dolna bez zmian to znaczy caly czas sate kolorowesniezenia.Bo nie wiem czy sie dobrze zrozumielismy.
  • #6 4420056
    janp52
    Poziom 16  
    Sprawdz scalaki tak jak pisałem,jeżeli jeden moduł jest dobry to na połowie powinien być obraz przeważnie lecą oba .Wymontuj moduły YDRV i po drugiej stronie scalaków są złote punkty i masa w srodku miernik na diodę.
  • #7 4421594
    magnify
    Poziom 14  
    W sposób który opisałem można sprawdzić, który z modułów Y-DRV jest uszkodzony. Po odpięciu uszkodzonego na drugiej połowie ekranu powinien pojawić się właściwy obraz. Omomierzem można pomierzyć czy nie ma zwarć do masy na poszczególnych driverach SN... lub po prostu na zasilaniu 5V na płycie Y-DRV.
    Z tego co piszesz wynika, że masz uszkodzone oba drivery, jeśli tą metodą sprawdzałeś obie płyty.
  • #8 4423398
    jaceb
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Takie objawy często ustępują po wymianie oprogramowania.
    N a najnowsze.
  • #9 4424858
    Jerry23
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Cytat:
    Takie objawy często ustępują po wymianie oprogramowania.
    N a najnowsze.

jaceb skoro wiesz coś o czym My nie wiemy :D
    Napisz ze szczegółami bo taka ogólnikowa odpowiedź poza kolejnym postem nic nie wnosi.
  • REKLAMA
  • #10 4426053
    Andrzej Smolinski
    Poziom 17  
    Drodzy koledzy juz wszystko jasne. Wypialem dolny modul i pojawil sie obraz normalny u gory obrazu. Okazalo sie po wyjeciu, ze jeden z SN-ow ma wprost wypalona dziure. zamawiam modul i dam znac o efektach. Bardzo wszystkim dziekuje za jakze cenne wskazowki.Pozdrawiam
  • #11 4430793
    magnify
    Poziom 14  
    Daj znać jaki będzie efekt po wymianie Y-DRV bottom.
    Mogą być widoczne niekontrolowane wyładowania komórek (maldischarge). Ostrzegam że po czasie wymieniona płyta Y-DRV może ponownie paść. Jeśli tak się stanie, może być konieczna również wymiana płyty Y-SUS lub dokładne wyregulowanie przebiegu SUSTAIN na tej właśnie płycie.
  • #13 4433311
    Andrzej Smolinski
    Poziom 17  
    Wstawilem nowy modul YDRV MTB i objaw jest jak na poczatku. Caly obraz w kolorowe prazki. Juz zglupialem. Pomozcie prosze.
  • #14 4435221
    janp52
    Poziom 16  
    Witam ,podaj oznaczenie na papierowej naklejce,w jednym przypadku pomogla wymiana obu modułów YDRV BT iYDRV TP.Pozdrawiam.
  • #15 4435876
    pacmanx
    Poziom 12  
    janp52 napisał:
    Miałem podobny przypadek pomogło zmniejszenie VS ok180V i regulacja set dn i set ap .wymień C72 w YSUS 47u /50 /105*.Moduły drajwerów łatwo sprawdzić omomierzem względem masy a wyprowadzeniami do taśm. SN755866 przy odrobinie wprawy i cierpliwośći mozna wymienić .Pozdrawiam.

Co daje wymiana C72 na YSUS? - padł u mnie YDRVBT, po wymianie nie chciał bym aby sytuacja się powtórzyła (znalazłem informację, że w takim przypadku trzeba wymienić też YSUS - na swoim poza wybrzuszonym elektrolitem nic nie znalazłem).
  • #16 4443263
    Andrzej Smolinski
    Poziom 17  
    U mnie nie ma nawet wybrzuszonego elektrolita. C72 byl 33mikro.
  • REKLAMA
  • #17 4447778
    Andrzej Smolinski
    Poziom 17  
    Czyzby modul ktory wlozylem byl do kitu? Bo skoro bez niego tylko na gornym module byl dobry obraz a po wpieciu tego znow kolorowe prazki na calym ekranie.
  • #18 4457015
    magnify
    Poziom 14  
    A z jakiego źródła masz ten moduł i czy jesteś na 100% pewien że jest on sprawny?
    Piszesz że masz "wypaloną dziurę w jednym z driverów" - to typowe,
    zatem jest uszkodzony Y-DRV bottom.
    Może zamontowałeś uszkodzony?
    Powinieneś mieć właściwy obraz na całym ekranie.
  • #19 4460392
    Andrzej Smolinski
    Poziom 17  
    Modul mam od kolwgi, ktory twierdzi, ze jest sprawny.
  • #20 4461805
    Andrzej Smolinski
    Poziom 17  
    magnify miales racje ten modul byl uszkodzony. Na drugim sprawnym jest wszystko ok. Wszystkim bardzo dziekuje, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W plazmie LG RZ-42PX11 pojawia się pionowe kolorowe śnieżenie na całym ekranie, brak obrazu, dźwięk działa poprawnie. Objaw ten wskazuje na uszkodzenie modułów Y-DRV, które są częstą usterką w modelach plazmowych 42V6. Po odłączeniu jednego modułu obraz pojawia się na połowie ekranu, co potwierdza uszkodzenie odłączonego modułu. Uszkodzenie jednego lub obu modułów Y-DRV może powodować takie symptomy. Zaleca się sprawdzenie modułów omomierzem, szczególnie driverów SN755866, oraz wymianę uszkodzonych elementów. Wymiana kondensatora C72 na płycie YSUS oraz regulacja napięcia VS i parametrów set dn i set ap mogą pomóc w stabilizacji pracy. Po wymianie modułu Y-DRV bottom pojawił się normalny obraz, jednak nowy moduł może być wadliwy lub uszkodzony, co wymaga potwierdzenia jego sprawności. W przypadku powtarzających się awarii modułu Y-DRV konieczna może być również wymiana płyty Y-SUS lub regulacja przebiegu SUSTAIN. Wskazano także możliwość aktualizacji oprogramowania jako potencjalne rozwiązanie. Ostatecznie problem został rozwiązany po wymianie sprawnego modułu Y-DRV bottom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA