Witam.
TV Plazma LG RZ-42PX11, zaśnieżony obraz, dźwięk jest dobry. Podejrzewam, że uszkodzony jest Y-DRIVE i YSUS ale nie mam pewności. Prośba o informacje.
Witam
TV Plazma LG RZ-42PX11 zaśnieżony obraz dźwięk jest OK.Podejrzewam ,że uszkodzony jest Y -dive i YSUS ale nie mam pewności. Prośba o informacje.
Na zasilaczu będziesz widział takie małe PR-ki zaklejone silikonem, zerwij klej i spróbuj wyregulować, jeżeli nie to wymiana całego panela się szykuje, bo się już wypala. Pozdrawiam.
Dzisiaj wstawiłem Y-DRIVE i YSUS, obraz pojawił się normalny, tylko jest teraz drobne śnieżenie, zwłaszcza na ciemnym tle. W momencie gdy zmieniam kanały śnieżenie, jest bardziej widoczne i za chwilę się zmniejsza. Nie mam za dużo doświadczenia z plazmami, więc zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi, że prawdopodobnie wymiana oprogramowania, to śnieżenie powinno usunąć. Może jakaś regulacja? Proszę o pomoc.
W telewizorze plazmowym LG RZ-42PX11 pojawił się problem z zaśnieżonym obrazem przy zachowanym dobrym dźwięku. Diagnoza wskazuje na uszkodzenie modułów Y-DRIVE i YSUS, które najlepiej wymienić jednocześnie. Po odłączeniu dolnego Y-DRIVE obraz częściowo się poprawił, co potwierdziło konieczność wymiany obu modułów. Po instalacji nowych modułów obraz stał się prawie normalny, jednak pojawiło się drobne śnieżenie, szczególnie na ciemnym tle, nasilające się chwilowo przy zmianie kanałów. Objaw ten określany jest jako "mal-discharge" i można go próbować zredukować poprzez regulację PR-ów na module YSUS. Serwis zasugerował również możliwość usunięcia śnieżenia poprzez aktualizację oprogramowania modułu, co może wymagać specjalistycznej procedury zmiany firmware. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.