logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Plazma LG RZ-42PX11 - zaśnieżony obraz, podejrzenie uszkodzenia Y-DRIVE i YSUS

hgw 03 Sty 2009 19:16 8938 6
REKLAMA
  • #1 5944154
    hgw
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam.
    TV Plazma LG RZ-42PX11, zaśnieżony obraz, dźwięk jest dobry. Podejrzewam, że uszkodzony jest Y-DRIVE i YSUS ale nie mam pewności. Prośba o informacje.

TV Plazma LG RZ-42PX11 - zaśnieżony obraz, podejrzenie uszkodzenia Y-DRIVE i YSUS
  • REKLAMA
  • #2 5956371
    DIGITAL-PRO
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Witam.

Twoja diagnoza jest trafiona. Najlepiej wymienić w komplecie (Y-DRIVE i YSUS).
  • REKLAMA
  • #3 5962354
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    hgw napisał:
    Witam
    TV Plazma LG RZ-42PX11 zaśnieżony obraz dźwięk jest OK.Podejrzewam ,że uszkodzony jest Y -dive i YSUS ale nie mam pewności. Prośba o informacje.

Na zasilaczu będziesz widział takie małe PR-ki zaklejone silikonem, zerwij klej i spróbuj wyregulować, jeżeli nie to wymiana całego panela się szykuje, bo się już wypala. Pozdrawiam.
  • #4 5962704
    hgw
    Poziom 13  
    Po odłączeniu dolnego Y-DRIVE, pojawił się do połowy normalny obraz, czyli Y-DRIVE i YSUS do wymiany. Wczoraj już zamówiłem, czekam na paczkę.
  • REKLAMA
  • #5 5974936
    hgw
    Poziom 13  
    Dzisiaj wstawiłem Y-DRIVE i YSUS, obraz pojawił się normalny, tylko jest teraz drobne śnieżenie, zwłaszcza na ciemnym tle. W momencie gdy zmieniam kanały śnieżenie, jest bardziej widoczne i za chwilę się zmniejsza. Nie mam za dużo doświadczenia z plazmami, więc zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi, że prawdopodobnie wymiana oprogramowania, to śnieżenie powinno usunąć. Może jakaś regulacja? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 5974981
    Speedy_FA5
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ten objaw to "mal-discharge", możesz spróbować wyregulować PR-kami na YSUS. Zmiana oprogramowania modułu, też by nie zaszkodziła.
  • #7 5978609
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Speedy_FA5 napisał:
    Ten objaw to mal-discharge, możesz spróbować wyregulować to PR-kami na Y-SUSie, a zmiana oprogramowania modułu też by nie zaszkodziła

Możesz opisać jak i czym zmienić oprogramowanie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze plazmowym LG RZ-42PX11 pojawił się problem z zaśnieżonym obrazem przy zachowanym dobrym dźwięku. Diagnoza wskazuje na uszkodzenie modułów Y-DRIVE i YSUS, które najlepiej wymienić jednocześnie. Po odłączeniu dolnego Y-DRIVE obraz częściowo się poprawił, co potwierdziło konieczność wymiany obu modułów. Po instalacji nowych modułów obraz stał się prawie normalny, jednak pojawiło się drobne śnieżenie, szczególnie na ciemnym tle, nasilające się chwilowo przy zmianie kanałów. Objaw ten określany jest jako "mal-discharge" i można go próbować zredukować poprzez regulację PR-ów na module YSUS. Serwis zasugerował również możliwość usunięcia śnieżenia poprzez aktualizację oprogramowania modułu, co może wymagać specjalistycznej procedury zmiany firmware.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA