logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Grundig XENTIA 55 - zniekształcony obraz, zawężenie i wklęsłość ekranu

mrowson 26 Paź 2007 21:47 2312 6
REKLAMA
  • #1 4418137
    mrowson
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Czy miał ktoś podobną usterkę na TV XENTIA 55 związaną ze zniekształceniem obrazu.
    Obraz jest zawężony po bokach a dodatkowo wklęsły do środka po obu stronach ekranu. Czy jest możliwość regulacji, albo gdzie szukać usterki?
  • REKLAMA
  • #2 4418238
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    sprawdź napiecia z przetwornicy a przede wszystkim w jakim stanie jest C651 100/400.
    Jezeli jest to kineskop typu "slim" to regulacje korekcji masz w opcjach serwisowych.
    Nacisnij na pilocie " i " a nastepnie 8500 zmiany zatwierdz naciskajac " i " a nastepnie TXT
  • REKLAMA
  • #3 4418274
    Wojtekx
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    zanim zaczniesz ingerować w trybie serwisowym usuń usterkę w korekcji.

Przeniosłem z TV. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #4 4418300
    stereoo
    Poziom 23  
    mozesz ingerowac w trybie pod warunkiem,ze zanotujesz pierwotne nastawy i jesli regulacja nic nie zmienia to skoncentruj sie na okolicy trafa(diody,kondensatory stałe-"niebieskie")
    Równie dobrze moze być uszkodzona pamiec wersja smd
  • REKLAMA
  • #5 4420151
    mrowson
    Poziom 10  
    Zacząłem od sprawdzania napięć na wyjściu przetwornicy. Z pomiarów wynika, że za cewką L602 mam 139 V zamiast 115V. NIe wymieniałem jeszcze elektrolita po stronie pierwotnej trafa przetwornicy C651 o którym mówił "STEREO", chyba będę musiał sprawdzić - może wymiana coś zmieni.
    Pozostałe napięcia za stabilizatorami a więc IC 604, IC603 IC 601 itd.... są prawidłowe.

Aha zauważyłem jeszcze że na ekranie oprócz zawężonego obrazu w górnym lewym rogu jest różowa poświata w kształcie plamy wielkości pudełka od zapałek :)
  • Pomocny post
    #6 4421082
    stereoo
    Poziom 23  
    sprawdź elementy w poblizu L503(c525,c523,c522,c524,D507,R519,t503)
    Napieciem 139V nie zawracaj sobie głowy...są rózne dane i oczywiscie tolerancja.
    Co do przebarwien na ekranie,to niestety kineskopy typu slim sa bardzo czułe na zmiany pola magnetycznego i nawet odwrocenie telewizora o 90' powoduje ze przebarwienia zmieniaja swoje nasilenie i nawet miejsce:-) przydałoby sie poczarować troszke cewkami do rozmagnesowania kineskopu,ale zapewne nie dysponujesz dlatego mozesz wymienic pozystor R620,poniewaz nie zaszkodzi a pomóc moze:-)
  • #7 4424565
    mrowson
    Poziom 10  
    STEREO - jesteś wielki :) Dzięki serdeczne. Wylutowałem wszystkie elementy które wymieniłeś oprócz T503 bo nie miałem zamieniika, a nawet nie miałem pojęcia jak go sprawdzić. Wszystkie wylutowane kondensatory na mierniku wskazywały prawidłową wartość, ale profilaktycznie wymieniłem je i dodatkowo przyjrzałem się C521 - na schemacie był elektrolit natomiast faktycznie był wlutowany zwykły kondensator który po pomiarach wskazywał 120 pF, zmieniłem go na 2,2uF tak jak było w schemacie. Po złożeniu ekran rozszerzył się i jest ok :) !! Pozostała tylko plama na ekranie o której wczesniej pisałem. Niestety nie mam cewki rozmagnesowującej. Zaraz spróbuję jeszcze wymienić pozystor R620.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Grundig XENTIA 55 występuje problem z obrazem: zawężenie po bokach oraz wklęsłość ekranu. Przyczyną mogą być napięcia z przetwornicy oraz stan kondensatora C651 (100/400). W przypadku kineskopów typu "slim" korekcję obrazu można regulować w trybie serwisowym, dostępnym po wprowadzeniu kodu na pilocie. Zaleca się zanotowanie oryginalnych nastaw przed ingerencją. Sprawdzenie elementów w okolicy transformatora i cewek (m.in. L602, L503, C521, C525, C523, C522, C524, D507, R519, R620, T503) jest kluczowe. Wymiana kondensatora C521 z nieprawidłowego na elektrolityczny zgodny ze schematem (2,2 µF) poprawiła szerokość obrazu. Napięcie 139 V za cewką L602 jest w granicach tolerancji. Plama różowej poświaty na ekranie może wynikać z czułości kineskopu na pole magnetyczne i wymaga rozmagnesowania kineskopu, co można próbować przez wymianę pozystora R620 lub użycie cewki rozmagnesowującej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA