logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzona karta AGP - przegrzana cyna, komputer nie startuje z kartą ISA

Gorgoroth 11 Wrz 2002 17:46 1549 5
REKLAMA
  • #1 41522
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 61
    Witam!
    Karta graficzna AGP ulegla uszkodzeniu, cyna na punktach lutowniczych jednego rzedu pinow zlacza AGP jest przegrzana ( nie wiem jak to dokladnie opisac, poprostu tak jak po lutowaniu w zbyt wysokiej temperaturze). Wstawilem na probe karte ISA, komp wogole nie startuje, zadnych piskow. Spotkal sie ktos z Was z takim przypadkiem? Bedzie jeszcze cos z tego? Zadnych widocznych defektow poza ta przegrzana cyna nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 41627
    Emylus
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    W biosie (nie wiem czy w twoim) jest opcja do ustawiania w jakim porcie siedzi grafika. NIe pamiętam jak to się nazywa ale może coś pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 41632
    Gorgoroth
    Obawiam sie ze nie w tym rzecz, obecnie plyta jest martwa.
  • REKLAMA
  • #4 41689
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    :arrow: Emylus

Opcja ta ustala kolejność wybierania (i tak działa jak chce) "portu". Jeżeli nie znajdzie grafiki na AGP szuka na PCI.

:arrow: gorgoroth

Czy określenie płyta martwa oznacza brak POST'u itd. (żadnego pisku)?

Jeżeli tak to raczej najpierw sprawdź zasilanie i sam procesor.
  • REKLAMA
  • #5 41703
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    na niektórych płytach nałeży przełączyć w biosie jaka karta ma działać AGP lub inna PCI/ISA jak tego się niezrobi to jest czarny ekran i komp stoi, należy wówczas zresetować bios zworką to wystartuje z tej którą znajdzie , miałem to samo jak mo zdechł savage 4 i wsadziłem Trio64-PCI potem jak wsadziłem nawą AGP to musiąłem zmienić ustawienie w biosie i dopiero wsadzić karte AGP
  • #6 41897
    Gorgoroth
    Juz wyjasniam. Martwa = brak post't (black screen+zero piskow). Zasilacz i procesor sprawne. Dzis dowiedzialem sie jeszcze tyle ze od dluzszego czasu komp sie zaiweszal, jedyne co pozostawalo to odlaczenie zasilania. No i po jakims czasie poszla z dymem grafika. Zastanawia mie ta przegrzana cyna na lutowaniu AGP wyglada to tak jak by w tym miejscu cos calkiem niezle sie grzalo. Reset BIOS'u rowniez nie pomogl.
REKLAMA