logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usbasp - programowanie ATMEGA8, problem z czerwoną diodą i kompatybilnością USB

BearBrother 27 Paź 2007 03:51 1985 2
REKLAMA
  • #1 4418808
    BearBrother
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie (z gory zaznaczam ze jestem laikiem i prosze o wyrozumialosc)

Otoz zaprojektowałem układ w opraciu o ta strone http://www.fischl.de/usbasp/

ATMEGA8 została zaprogramowana STK200 tylko tym (usbasp.atmega8.2007-07-23.hex) hex'em - po powyzszej czynnosci po podłączeniu do USB świeci się czerwona dioda (FUSE High i Low zostaly ustawione zgodnie z plikiem readme), ale do sedna.

Pytania sa nastepujace:
    1. Czy plik main.hex, tez wrzucamy na ATMEGA8 zewnetrznym programatorem (np. STK200) czy to juz wykonujemy sami przez USB i zwierajac zworke "Self programming" ale juz bez uzycia STK200?

//avrdude -c usbasp -p atmega8 -U flash:w:main.hex po tym poleceniu czerwona dioda gasnie.....workaround ktory pomaga to wyjecie zworki Self programming - pomaga tj. dioda na nowo sie swieci i ATMEGA chyba zyje.

2. Czytalem troche odnosnie braku wspolpracy z niektorymi notebookami, u mnie jest podobnie na stacjonarnym komputerze działa (tj. wykrywa poprawnie urzadenie i instaluje sterowniki) a na notebooku "nie rozpoznaje urzadzenia", mam wlutowane diody Zenera 4V7 zamiast 3V6, czy to moze miec jakies znaczenie?

Prosze o jakies wskazowki. Domyslam sie ze pytania pewnie wydadza sie Wam banalne ale mnie niestety ww. problemy przerastają przy obecnym poziomie wiedzy.

Pozdrawiam

BearBrother
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4418969
    firefox_PL
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    1. main.hex już nie wgrywasz, poza tym zworka self-programming służy do tego żeby wgrać innym programatorem np. STK200 przez złącze ISP, przez USB nie jesteś w stanie wgrać nic na ATmege w programatorze

2. Zenery 3V6 chyba powinny poprawić współprace z notebookiem, ja same też go używałem na lapku (zrobiłem parę egzemplarzy znajomym i oni też go na lapkach używają bez żadnych problemów), dzięki temu na liniach danych USB jest max ok. 3.6V, czyli tyle ile powinno być zenery 4V7 powodują, że jest tak jakbyś tam właściwie nie dał nic tylko podłączył linie D+ i D- bezpośrednio
  • #3 4419291
    BearBrother
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    firefox_PL napisał:
    1. main.hex już nie wgrywasz, poza tym zworka self-programming służy do tego żeby wgrać innym programatorem np. STK200 przez złącze ISP, przez USB nie jesteś w stanie wgrać nic na ATmege w programatorze

Czyli po wgraniu usbasp.atmega8.2007-07-23.hex i ustawieniu FUSE bits programator w teorii jest gotowy do użycia i pracy?

EDIT: ok, juz poznalem odpowiedz na to pytanie ;) po prostu sprobowalem zaprogramowac druga ATMEGA, dziekuje Ci za pomoc!:)

Pozdrawiam!
REKLAMA