logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego komputer nie rozpoznaje mojego programatora USBasp z Atmegą?

_Karek_ 28 Mar 2008 21:04 4539 20
REKLAMA
  • #1 4966736
    _Karek_
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam wykonałem wszystkim znany Usbasp robiłem wg. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic896283.html
    a fuse bity ustawiłem zgodnie z https://obrazki.elektroda.pl/31_1197565046.jpg
    sprawa jest następująca:
    Atmegę zaprogramowaną wkładam do układu, podłączam do komputera i komunikat:
    Oczywiście dioda czerwona Power się świeci
    Uwaga jak wyjmę atmegę dioda gaśnie a komputer pokazuje taki sam komunikat.
    zimnych lutów nie ma sprawdzałem 3razy a zwarcia każdą przerwę między ścieżkami przejechałem nożem.
    Proszę o wszystkie sugestie i pomysły w naprawie.
    Szukałem nie znalazłem więc piszę.
    A na koniec parę zdjęc:
    Ps Przepraszam jeśli was uraziłem faktem ,że nie robiłem kreski na, ponieważ mój komputer nie robi.

Pozdrawiam _Karek_
  • REKLAMA
  • #2 4966790
    maniek1818
    Poziom 22  
    Ocena: 260
    Sprawdź wszystkie połączenia, a te części to jakieś z wylutu :?: Coś przy gnieździe USB masz uszkodzone, może diody zenera :?:
  • REKLAMA
  • #3 4966801
    _Karek_
    Poziom 15  
    no właśnie sklepy schodzą na psy jakieś dziwne oznaczenia ,ale sprawdziłem w datasheecie mają 3.6volta
  • REKLAMA
  • #4 4966846
    maniek1818
    Poziom 22  
    Ocena: 260
    A jakie masz tam diody, daj foto albo link do datasheet'a :!: Spróbuj jeszcze na innym porcie usb, może ten jest uszkodzony :?:
  • #5 4966880
    _Karek_
    Poziom 15  
    nie, próbowałem na paru portach usb a diody zenera to 1n4729A
    a link do datasheeta to http://www.datasheetarchive.com/1N4729A-datasheet.html
    a może to givieo (pamiętam że kiedyś instalowałem ale teraz chyba znikły ale programator na lpt mi działa (bezpośrednie podłączenie do komputera a funkcji spien nie zaporgramowałem w bitach.
  • #6 4966906
    gregbo
    Poziom 12  
    mam ten sam problem!!!! 3 razy robiłem płytkę od nowa... wszystko sprawdzone ścieżki zwarcia i elementy... atmega działa... a dzieje się tak samo jak u autora tematu... może to fuse bity źle są ustawione?? jeżeli tak to jak je ustawić dla generatora zewn. 12mhz??
  • #8 4966932
    _Karek_
    Poziom 15  
    o własnie ja trawic nie będe już drugi raz bo mam zbyt zszarpane nerwy.

Dodano po 17 [minuty]:

ale ja czytałem instrukcję Tomasza jakiegos.. i pisał jeśli komputer wykryje nasz programator jako USBasp to może zainstalowac następujące streowniki. ale mój komp nie wkrywa go jak Usbasp ale jako NIeznane urzadzenie prubowałem zainstalowac sterowniki na nieznane urzadzenie ale nic z tego.
  • #9 4967008
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Fusebity ;) bo niema sie czego przyczepic :) jak je ustawileś?
  • REKLAMA
  • #10 4967050
    _Karek_
    Poziom 15  
    cksel na 1111 ckpot 0 sut0 na 0 a reszta orginalnie
    a spien miał byc na 0 ale jest na 1 bo isp program nie ma opcji spien.
  • #12 4967165
    _Karek_
    Poziom 15  
    a miałeś taki sam błąd?
  • #13 4967182
    manekinen
    Poziom 29  
    Ocena: 2362
    Przede wszystkim musisz mieć wyjętą zworkę "self programing". Podłącz, pomierz napięcia zasilania, pomierz napięcia na liniach danych, czy nie przekraczają 3,6V. Njaważniejsze to sprawdzić połączenie linni danych i masy USB<>UC.
    Jeśli po zaprogramowaniu zweryfikowałeś kod, i jest ok, to atmega musi pracować dobrze (z resztą świeci się jedna dioda).

Jedyne wyjście to fusebity kwarcu. Koniecznie musisz mieć te 12MHz, bo przy innych częstotliwościach komunikacja będzie się rozłaziła.

Dla sprawdzenia odlutuj kwarc z płytki. Jeśli nadal będzie się świeciła ta jedna dioda, tzn że atmega pracuje na wewnętrznym generatorze. Jeśli będą się świecić dwie lub żadna - tzn że korzysta z zewnętrznego kwarcu i problem leży gdzie indziej.
  • #14 4967183
    _Karek_
    Poziom 15  
    i Dupa blada nie pomogło ;/
  • #15 4967846
    _Karek_
    Poziom 15  
    linie danych między maseą za diodami 2 volty a drug 0.5volta? diody są wlaniete? dzis je zmienię na 3.3 volta bo takie mam
    aha ztym kwarcem sprawdzę.
    jak kwarc jest wylutowany to diody nie swiecą.
    a jak wlutowałem spowrotem kwarc to czerwona dioda świeci.
    Napięci na linkach danych między nimi 2.128 volta linka danych D+ względem masy to 2. 128volta 1.702 volta i skacze ciągle a względem siebie i względem masy i d+ jest stabilne.
    a co do zworek jp1-jp3 żadnej nie mam włączonej.

Dodano po 3 [godziny] 19 [minuty]:

dałem nowe diody 3.3 volta z wylutu i to samo
  • #16 4968703
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Odlutuj kwarc i spoboj odcztac program ;] jesli sie nie da jest ok. Sprawdz programator na innym kompie. Sprobuj odłaczyc zasilanie z usb i podłacz zasilacz i daj zasilanie tak na 4V ( w moim przypadku pomoglo a potem wystarczylo dac tylko szeregowo diode prostownicza w szereg z zasilaniem) druga sprawa jaki masz procek atmega8 czy atmega8l
  • #17 4968944
    _Karek_
    Poziom 15  
    mam mega8 ,mega8L sa dla inwalidów (moim zdaniem)
    sprawdzałem na innym kompie
  • #18 4969273
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    A sprawdzałeś bez diod zenera? U mnie z nimi wogóle nie działało :)
  • #19 4969358
    _Karek_
    Poziom 15  
    nie ale one chyba muszą byc bo obniżają sygnał z atmegi.
  • #20 4969524
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Czy na tym porcie USB działa poprawnie jakieś urządzenie?
    Pytam, bo zachowanie Usbasp wskazuje na zamianę linii D+ i D-. Może przy montażu Usbasp lub przy podłączaniu USB do płyty (nie wiem jaki to komputer) zamieniono te linie?
  • #21 4969561
    _Karek_
    Poziom 15  
    na innym kompie też nie dizała na innych portach usb tez nie działa bez diód zenera to samo (zawsze to samo );/;/;/;/;/ Pomocy!

Dodano po 12 [minuty]:

yupi działa to był zimny glut ;] tak to jest jak się zepsuje dobre lutownica to potem trzeba grzac cyne Rgb do rynien. wsztkim dziękuje. a dzimny lut był przy diodach zenera.

Dodano po 3 [minuty]:

teraz mam pytanie chcaił bym uzywac programu do programowania AVR8_Burn-O-Mat ale nie wiem jak go zailnastalowac i jak uzywac?

Dodano po 3 [godziny] 12 [minuty]:

NO MORZE? kto mi wreszcie pomorze!!!!!:?::?::?::?::?::?::?:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku rozpoznania programatora USBasp z mikrokontrolerem Atmega przez komputer. Programator został wykonany według znanego schematu, a fuse bity ustawiono zgodnie z instrukcjami, jednak komputer wykrywa urządzenie jako "Nieznane urządzenie". Zasilanie jest obecne (czerwona dioda świeci), ale komunikacja nie działa. Sprawdzono poprawność lutów, brak zwarć, różne porty USB oraz obecność diod zenera 1N4729A (3,6 V). Podejrzewano błędne ustawienia fuse bitów, zwłaszcza dotyczące generatora kwarcowego 12 MHz oraz funkcji self programming (SPEN). Zalecano odlutowanie kwarcu w celu weryfikacji pracy mikrokontrolera na wewnętrznym oscylatorze. Sugerowano także instalację sterowników USBasp oraz biblioteki libusb-win32. Wskazano na możliwość zamiany linii danych D+ i D- lub uszkodzenia elementów przy gnieździe USB. Ostatecznie problemem okazał się zimny lut przy diodach zenera, którego poprawa przywróciła prawidłowe działanie programatora. Dodatkowo pojawiło się pytanie o instalację i użycie programu AVR8 Burn-O-Mat do programowania mikrokontrolerów AVR.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA