logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sprzętu nagłaśniającego: końcówka DAP AUDIO 1200, JBL JRX 125, mikser Mackie?

dken 27 Paź 2007 17:42 3367 13
REKLAMA
  • #1 4420401
    dken
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Mysle razem z bratem do kupienia sprzetu naglasniajacego, ale w obecnych czasach wybor czegos wymaga dlugochlonnego czytania parametrow itp. Mianowicie,

Chcemy kupic sprzet o mocy okolo 500W lub wiecej na strone. Sprzet ma byc dobry nie jakis omnitronic, hollywod.

Myslelismy o koncowce DAP AUDIO 1200, ale czytalem ze ma swoje wady.

Glosnik Jbl jrx 125, w tym przypadku tez jest duzo wad, a o tej mocy kolumny jbl z lepszej polki to koszt okolo 4000zl za jedna. A na poczatek to za drogo.

Jakie sa wasze propozycje sprzetu o podobnych parametrach w cenie za koncowke 1500zl, glosniki (razem dwie sztuki) 4000zl.

Myslalem tez o kupnie wiekszego mixera mackie cfx 20 badz behringer 2442 FX lub 3242 FX, co myslicie o tym sprzecie?

Dzieki za odpowiedz
    Pozdrawiam
    Darek

Dodano po 16 [minuty]:

Tak wogole , nie moge zrozumiec dlaczego pod odsluchu ma byc osobny mixer, jak to dziala(chodzi o polaczenia kabli z glownym mixerem)?
    W tych mixerach co wymienilem wczesniej sa 4 SUB, moze one sluza do odsluchów??

Do czego sluza wyjscia AUX, moze sa jakies stronki z takimi informacjami, co to jest AUX, EFX Return i send?

Do kazdego mono wejscia sa 3 wejscia: MIC LINE IN i bodajze INSERT.
    Czym rozni sie LINE IN od INSERT.

dzieki
  • REKLAMA
  • #3 4421160
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Kolego @dken ciemnogród widzę. Nie wiem czy zostanie ci kasy na kupienie praktyki i wiedzy. Może pomyśl nad praktyką u jakiegoś fachowca zajmującego się nagłośnieniem(w zamian za dźwiganie paczek podzieli się wiedzą i doświadczeniem).

Rozbawiłeś mnie tym porządny sprzęt. A niżej piszesz o kupnie DAP'a.

Kasa na kolumny jest ok, na końcówkę też starczy (używany ADS wchodzi w grę).

Ale zestawienie MACKIE z Berim to mnie rozwaliło. Dwie różne półki (bardzo różne)
  • REKLAMA
  • #4 4421797
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Dołóż do kolumn jeszcze trochę i kup pol audio.
    Jako wzmacniacz oklepany,bo dobry ads. Sprzęt na lata.
  • REKLAMA
  • #5 4422146
    ubocik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam ja nie polecam ads a juz napeno seri lx jest to masakra ja mam jolly rogers lpa 20 starsza wrsje i naprawde jest super behringer sl2442fx pro posiadam tez jest nie zly jedynym mankamentem jest tro che buczacy 2 efekty ale pozaty jest ok co do kolumn posiadam jbl jrx 100 monitory i rowniez jbl sound power no stym to sie zgodze z kolegami nie ma co porownywac jrx do np sound power
  • #6 4423568
    dken
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Jakbyscie mogli napisac konkrety: model, cene, parametry, gdzie mozna kupic, bo np. koncowke jolly roger to na allegro sa dwie.

Pzdr
  • REKLAMA
  • #7 4423692
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Mikserki behringera w sam raz sie nadają na obrabianie sztuk typu dożynki w w domu kultury czy inne małe gminne imprezy koncerty lokalnych gwiazd itp sam obrabiam takie sztuki praktycznie nic więcej sie na tym nie zrobi.

Jeżeli dopiero chcesz zacząć zabawę możesz wziąć na początek tego SL 2442FX (właśnie takiego używam teraz po wymianie z DDXa) Praktycznie ma wszystko co potrzeba do małych imprez łącznie z akceptowalną jakością dźwięku . O kolumnach i wzmacniaczach nie będę pisał bo w innych postach napisano już chyba wszystko co się da o tej klasie cenowej trzeba tylko poszukać
  • #8 4423967
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Ale bez PRAKTYKi kolego ani rusz. Wiedza z internetu Ci tu niestety dużo nie pomorze.

Ale jeżeli chcesz zacząć zabawę, to zajrzyj w temat "jak zacząć nagłaśniać"

Poszukaj także, takiego załącznika od Pawła. Ko. Tam dużo znajdziesz. W tym temacie chyba nawet gdzieś dałem odnośnik do tego załącznika. Pozdrawiam
  • #9 4424286
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Cytat:

Ale zestawienie MACKIE z Berim to mnie rozwaliło. Dwie różne półki (bardzo różne)

i to robione w chinach i to w chinach i to śmierdzi chinami i to śmierdzi chinami
    i to jest produkowane w tej samej fabryce i to
    Czym się różni szczegółami ;d wykonanie to samo i znaczek inny co za tym cena
  • #10 8197853
    lukasio16xx2
    Poziom 12  
    Witam . Ja osobiście polecał bym kolumny Jbl Jrx 125 . Mam te kolumny już rok i nie narzekam .
  • #11 8197946
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Z koncówek mocy polecam T.amp mam juz ok 2lat i bardzo sobie cenie za te pieniądze nie znajdziesz nic lepszego oczywiście mowa o serii MX.
    Mikser beringera odpuść sobie ma bardzo mała dynamikę lepiej kupic używany np soundcrafta.
    Z kolumn zamiast JBL znacznie lepiej wziasc DAS. Kiedyś wyrwałem na allegro za 850zl dwa topy DAS PF-115 co prawda jedna 15`` byla walnięta, ale przewinąłem i paczki mam do tej pory graja znacznie lepiej od jrxów, a co do 2x15`` to w życiu bym sie nie pakował w takie paczki, gdyz nie ma z tego ani srodka ani basu.

Organizujesz topy 300W
    do tego subbas np 1x15 na delta15LF 500W 4ohm i starcza.
    Oczywiście crosover i podział aktywny w dole.
    Mam to dokładnie w swoim systemie PA i jest dobrze a w cale nie drogo :)
  • #12 8198009
    DJTrueBeliever
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    izzy napisał:
    i to robione w chinach i to w chinach i to śmierdzi chinami i to śmierdzi chinami
    i to jest produkowane w tej samej fabryce i to
    Czym się różni szczegółami ;d wykonanie to samo i znaczek inny co za tym cena

Nie rozumiem, jak można tak wprowadzać w błąd. Behringery z większości półek i owszem, ale Mackie na pewno jest składamy w Stanach. Kiedyś miałem okazję posłuchać Onyxa 3280 i jest to naprawdę dobra marka.

Ale co do mikserów - również polecam Soundcrafta. Sam jestem użytkownikiem miksera tej firmy (imprezy lokalne, zamknięte i małe plenerki). Końcówki mocy - T.amp jest alternatywą dla niższej klasy Crownów, jednak tylko te "wyższe" egzemplarze. Sprawa głośników natomiast ma się tak, że bez informacji o konkretnym celu przeznaczenia za wiele nie doradzimy. JBL to legenda, niestety, droga....
  • #13 8198118
    Basstest49
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Ta seria JBL nie cieszy się dobrą opinią na tym forum.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru sprzętu nagłaśniającego o mocy około 500W na kanał, z uwzględnieniem końcówki mocy DAP AUDIO 1200, kolumn JBL JRX 125 oraz mikserów Mackie CFX 20 i Behringer SL2442FX/3242FX. Użytkownicy zwracają uwagę na wady DAP AUDIO 1200 oraz wysoką cenę kolumn JBL JRX 125, sugerując alternatywy takie jak wzmacniacze ADS, T.amp (seria MX) oraz kolumny DAS PF-115 lub JBL Sound Power. Miksery Behringer są polecane do małych imprez, choć ich dynamika jest ograniczona, a Mackie jest oceniane jako sprzęt wyższej klasy, składany w USA. Zalecane jest również rozważenie używanych mikserów Soundcraft. Wskazano, że praktyka i doświadczenie są kluczowe przy wyborze i obsłudze sprzętu. Poruszono także temat podłączenia miksera do systemu nagłośnieniowego, gdzie mikser może służyć do obróbki dźwięku na małych wydarzeniach. Wskazano, że JBL JRX 125 ma mieszane opinie, a lepszym wyborem mogą być kolumny DAS lub systemy z aktywnym podziałem pasma.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA