logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć czujniki ruchu 12V i syrenę z przekaźnikiem?

alven 28 Paź 2007 11:01 2394 12
REKLAMA
  • #1 4422478
    alven
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Posiadam 2 czujniki działaja pod 12v, posiadaja 3 wyjscia jaki przekaznik zastosowac syrene takze posiadam zasilana pod 12v lecz nie wiem jaki przekaznik zastosowac i jak ma to byc wszystko razme polaczona jestem kompletnie zielony z tego tematu wiec prosze waso o pomoc aha nie wiem czy te czujniki nie musza sie widziec chodzi o to ze jak ja przerwe wiazke aby przekaznik sie zalaczyl i uruchomil syrene (czy przekaznik samochodowy bedzie do tego dobry?)
  • REKLAMA
  • #2 4422558
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Podaj typ czujników. Może jakaś fotka?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4422631
    alven
    Poziom 11  

mam takie dwa
  • #4 4423361
    mariann
    Poziom 39  
    Witam
    Szkoda, że fotki są niewyraźne. Na tym dolnym zdjęciu jest opis jak to podłączyć, tylko ten opis też jest trochę zniszczony i niewyraźny. Najlepiej było by rozebrać te czujniki i "organoleptycznie" stwierdzić gdzie co ma być podłączone.
    Wygląda, że plus zasilania to przewód brązowy. Do przekaźnika idzie przewód oznaczony jako "c" trudno po tych kolorach na fotce powiedzieć jaki to jest. Wygląda że do przekaźnika idzie pewnie ten jasny. Natomiast drugi przewód od przekaźnika idzie chyba do tego co został czyli niebieski. Przewód ten jest jednocześnie podłączony do minusa zasilania.
    Być może ktoś inny kto zna te czujki - pomoże Ci więcej.
    Pozdrawiam
  • #5 4423395
    alven
    Poziom 11  
    dokladnie to nie wime jaki przekaznik mam uzyc mam kilka od samochodu i prosze o pomoc czy takie beda dobre i jak to wszystko razem podlaczyc
  • #6 4423566
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    A o co Ci chodzi? Bo z treści postu ani z tytułu nic nie wynika. Może chodzi Ci o rodzaj wyjącej rzeźby współczesnej -wtedy możesz użyć gliny do połączeń a przeciętego ziemniaczka na cokół :)
    Napisz dokładniej czego oczekujesz od tego układu?
  • REKLAMA
  • #7 4423881
    alven
    Poziom 11  
    Oczekuje schematu oraz rodzaj przekaźnika jakiego mam użyć aby ten układ działał poprawnie.
  • #8 4424193
    elek555
    Poziom 37  
    Z czego to wyrwałeś? Daj dobrą fotkę przodu. Przecież schemat masz na spodzie. Podłącz z samochodowymi. Wyprowadzenia są rozrysowane na obudowie przekaźnika. Zachowaj biegunowość czujki.
  • #9 4424555
    alven
    Poziom 11  
    Tyle ze nie wiem jaki ma to byc konkretnie samochodowy przekaznik
  • #10 4424581
    elek555
    Poziom 37  
    A o jakim piszesz : "mam kilka od samochodu i prosze o pomoc czy takie beda dobre"
    No cóż trochę słabo je widzę, ale sądzę z pewną dozą niepewności że będą...
    Co z dobrą fotką przodu?...
  • #11 4424734
    alven
    Poziom 11  
    Jutro dam ale ja nie wiem czy te dwa czujniki maja siebie widziec na wzajem czy tylko jeden wystarczy mam przekazniki ale nie wime jak podlaczyc te czujniki do nichi i do syreny aby wszystko chodzilo tak jak trzeba
  • REKLAMA
  • #12 4424872
    mariann
    Poziom 39  
    Witam
    Podłączenie powinno wyglądać mniej więcej tak.

Sterowanie syreną można zrobić też od strony plusa.
    Podaj te dane o które proszą osoby, które chcą Ci pomóc.
    Pozdrawiam
  • #13 4424898
    elek555
    Poziom 37  
    Bez fotki ja też nie wiem. Zastanów się kiedy "będzie jak trzeba" bo jesteś nadal niezdecydowany jak to wszystko ma działać. Chcesz coś zbudować to najpierw ustal co to ma robić bo równie dobrze można pisać o pogodzie czy kolorach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch czujników ruchu zasilanych napięciem 12V, które posiadają trzy wyjścia, oraz syreny również zasilanej 12V, z wykorzystaniem przekaźnika. Autor pyta o odpowiedni typ przekaźnika, czy można użyć przekaźnika samochodowego, oraz o schemat połączeń całego układu. W odpowiedziach sugerowano rozebranie czujników w celu identyfikacji przewodów i biegunowości, gdyż na zdjęciach widoczne są przewody o kolorach brązowym (plus zasilania), niebieskim (masa) oraz przewód oznaczony jako "c" podłączany do przekaźnika. Zalecano zachowanie biegunowości i podłączenie według schematu widocznego na obudowie czujników lub przekaźnika. Jeden z użytkowników udostępnił link do przykładowego schematu podłączenia, gdzie syrena może być sterowana zarówno od strony plusa, jak i minusa. Nie ustalono jednoznacznie, czy oba czujniki muszą się wzajemnie widzieć, czy wystarczy jeden do uruchomienia syreny. Wskazano, że przekaźniki samochodowe mogą być odpowiednie, ale konieczne jest dobranie ich parametrów do obciążenia syreny i charakterystyki czujników. Autor proszony był o dostarczenie wyraźniejszych zdjęć i dokładniejszych danych technicznych czujników i przekaźników, aby udzielić precyzyjnej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA