logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć alternatywne firmware do Linksysa WAP54G?

jaros85 28 Paź 2007 12:37 12372 7
REKLAMA
  • #1 4422800
    jaros85
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam mam pytanie z kąd ściągnąć alternatywne firmware do Linksysa WAP54G. Wiem że jest firmware dd-wrt ale tam jest tylko coś do modeli WRT...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4425153
    jaros85
    Poziom 20  
    Znalazłem tu gdzieś na forum ż ktoś chce sprzedać takiego ap właśnie firmware dd-wrt tzn jednak jakieś istnieje. Mam jeszcze pytanie czy jest możliwość zamiany gniazd antenowych na RSMA ponieważ do standardowych trudno znaleźć anteny nawet na allegro
  • #4 4425219
    sikor
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    jest możliwość zmiany i to bezproblemowo jak go otworzysz to zobaczysz
  • REKLAMA
  • #5 4435048
    jaros85
    Poziom 20  
    W jaki sposób rozebrać tego linksysa. Najlepsze zdięcia.
  • REKLAMA
  • #7 4442125
    jaros85
    Poziom 20  
    Wgrałem firmware ze strony dd-wrt do WAP54G omal go nie straciłem tam niema co szukać firmware do tego modelu. Udało mi się go odzyskać przez zmianę rozszeżenia oryginalnego firmware na bin i wtedy go wgrał. Oto fotki mojego AP.

Gdzie znaleźć alternatywne firmware do Linksysa WAP54G?Gdzie znaleźć alternatywne firmware do Linksysa WAP54G?
  • #8 6439132
    mpx-fm
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    która to wersja tego WAP54 ?
    jeśli jest to WAP54g v3.1 to oczywiściie jest do niego też DD-WRT

tylko że do WAP54G od V.3.0 wzwyż (wliczając w to tylko te obsługiwane) ładuje się o połowe mniejsza DD-WRT
    czyli wersje micro czy mini

wystarczy tu wpisać swój routerek i automtycznie dostaniemy podpowiedz która jest odpowiednia Link

tylko panowie ostrożnie z ładowaniem , czytac wszelkie dołączone instrukcje

u mnie w WAP54G V3.1 po załadowaniu poprzez zalogowanie się przez przeglądarke internetową i wybraniu odpowiedniej wersji dd-wrt.v24_micro_generic.bin (oczywiście mieszczącej się dla przykladowej wersji WAP54G V3.1 mieszczącej sie w dopuszczalnej granicy 2MB)
    po zapodaniu już się nie dało wejść przeglądarką do mojego WAP'ka
    ani na adresie 192.168.1.245 , anina 192.168.1.1 ktory to posiada DD-WRT

pomogło powtórzenie operacji z użyciem programu tftp.exe

niezapomnijcie że wpierw należy ustawić naszą karte sieciową na:
    192.168.1.2 - IP
    255.255.255.0 -Maska podsieci
    192.168.1.245 - Brama

po przesłaniu poprzez przegladarke zaczekać z klikaniem ewentualnego ERROR'u na ekranie 3-5min , a po kliknięciu kolejne 3-5 min
    po powtórce poprzez tftp.exe tak samo
    niepamiętam tylko czy wpisywałem Password w tftp.exe , jeśli bedzie taka potrzeba to wpiszcie hasło: admin

drobna uwaga , po zapodaniu na więcej niż jedną sztuke może się zdażyć (nie jpiszę że na 100% tak będzie)
    mianowicie taki że wszystkie mają te same MAC adresy
    i np. wtenczas dwa takie WAP'ki z tym samym adresem MAC nie będą za chiny ludowe chciały ze sobą wpółpracować w trybie MOSTU (Wireless Bridge- się to zwie w Linksysie , w DD-WRT niepamiętam)
    i trzeba sie nakombinować by to zmienić przez tftp odpowiednimi komendami
    operacja ta podobnież musi zostac powtórzona po kolejnym upgradzie
    u mnie coś takiego wystpiło po zapodaniu na orginalny soft linksysa ,zdaje się że na werse 3.04 - zastępując go Hyper-WRT 3.08
    a na co pocztkowo nie zwzróciłem uwagi
    wrzucanie kolejnych przeróżnych softów nie naprawiło problemu
    i DD-WRT też tak samo z siebie też go nie naprawiło niestety...
    w DD-WRT można sobie jednak z tym kłopotem poradzić przez telnet - ktory jest w tym przypadku aktywny

DD-WRT w wersji micro niema polskiej wersji językowej! ,jest tylko anglojęzyczna
    -------------------------

jeśli ktoś ma problem z utraconym MAC adresem po wgraniu jakiegoś softa
    to postaram sie tez to opisać
    Załączniki:
    • tftp.zip (14.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania alternatywnego firmware do punktu dostępowego Linksys WAP54G. Wskazano, że popularny firmware DD-WRT jest dostępny głównie dla modeli WRT, jednak istnieją wersje kompatybilne z WAP54G, zwłaszcza od wersji sprzętowej 3.1 wzwyż. Zaleca się korzystanie z wersji micro lub mini DD-WRT, które mieszczą się w ograniczeniu pamięci 2MB. Podano linki do polskich i anglojęzycznych forów (openlinksys.info, linksysinfo.org) zawierających różne alternatywne oprogramowania. Poruszono także temat modyfikacji sprzętowej – możliwa jest wymiana gniazd antenowych na standard RSMA, co ułatwia podłączenie anten dostępnych na rynku. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z wgrywaniem firmware, podkreślając konieczność ostrożności i czytania instrukcji, gdyż nieprawidłowe wgranie może spowodować utratę dostępu do urządzenia. Opisano również metody odzyskiwania urządzenia, np. poprzez zmianę rozszerzenia oryginalnego firmware na .bin. Wątek zawiera także prośby o instrukcje demontażu urządzenia i zdjęcia ułatwiające modyfikacje sprzętowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA