logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kable i zasilanie są potrzebne do montażu nowego wideodomofonu?

michal25kielcee 28 Paź 2007 22:45 2710 4
  • #1 4425148
    michal25kielcee
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam mam pytanie

mam montować za tydzień wideo domofon

czego mogę sie spodziewać jakim kablem to sie podłącza?

podpowiedzcie cos.... towar ma być nowy,nie mam pojęcia jaki
  • Pomocny post
    #2 4426339
    arro382
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Witam. Montowałem coś takiego na domku jednorodzinnym. Szybko by poszło tylko musiałem przekopać ogród i położyć kabel ziemny bo ten co był w zestawie to się nie nadawał . Centrala(monitor) z kasetą latała po 2 żyłach z kasety na rygiel też 2 żyły,4 kołeczki ,2 nity, ustawienie kamery i po robocie:D
  • Pomocny post
    #3 4426417
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    10-cio żyłowy kabel ziemny , przekroje żył to 0,5mm² albo 0,35mm², wszystkie żyły są w ekranie. Mase i plus możesz puścić podwójnie (po dwie żyły) audio i video po jednej i w razie czego zostają jeszcze wolne. Jak rozwiniesz i ułożysz przewód to przedzwoń go na wszelki wypadek.
  • #4 4427689
    Kaz K
    Poziom 20  
    Ocena: 149
    Montowalem to na kablach telefonicznych i nawet elektrycznych (takie polozyl sam wlasciciel ) i musialem laczyc 4 razy by udalo sie zamontowac w wymyslonym miejscu przez wlasciciela i wszystko dziala dobrze. Nie ma problemu zazwyczaj przy czarno-bialym zestawie videodomof , kolorowy troszke wrazliwszy jest i wskazane sa lepsze kable (nawet koncentryczne).
    Mala porada zmontuj ten zestaw na tzw stole bys pozniej nie mial problemow jak juz zamontujesz na obiekt.
  • #5 4428145
    Andrzej Stachurski
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Podobnie jak w domofonach wszystko zależy od sposobu zasilania (czy zasilana jest kaseta bramofonowa czy słuchawka - monitor w tym przypadku) i sterowania ryglem (czy z kasety, czy z słuchawki/monitora). Generalnie jak tu już koledzy pisali - tylko kabel ziemny (jeżeli masz oczywiście wpływ na to) i minimum 5 par a najlepiej 7 (np 7x2x0,5).
    Ja zazwyczaj robię to tak że od kasety bramofonowej do elewacji lub piwnicy/garażu prowadzę kabel ziemny, a po domu już zwykły parowany o tej samej ilości żył. Dodatkowo w miejscu połączenia tych dwóch kabli - w puszce - daję zasilacz (czyli doprowadzam do rzeczonej puszki 230V). W ten sposób jaki bym sprzęt nie dostał, zawsze się wyrobię z kablami i mogę uzyskać dowolną konfigurację.
REKLAMA