logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada - częste zmiany IP przy korzystaniu z DynDNS

Prad 29 Paź 2007 02:16 3117 1
REKLAMA
  • #1 4425438
    Prad
    Poziom 2  
    Więc tak.

Założyłem Neostradkę. Najpierw miałem problem Generic w XP 2 ale go rozwiązałem (dla niewiedzących www.generic.neostrada.pl - trzeba ściągnąć dwa patche)

Od tamtego czasu spokój.

Potem zalogowałem się na DynDNS aby mi sie IP nie zmieniało.
    PO trzech dniach ZONK !!! Neostrada mi się wyłącza bo IP ma inne !!!![ I to nie raz! ale 2-4 dziennie !!!]
    Teraz spokój [2 dni] ale coś czuje,że znów numer wytnie....

HELP!!!
  • REKLAMA
  • #2 4425513
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    IP komputera z Neostradą zmienia się losowo niezależnie od tego gdzie się jego użytkownik zarejestruje.
    Serwisy typu DynDNS pozwalają jednak na zastępowanie adresu IP symboliczną nazwą np. "mojekonto.dyndns.org" i ta nazwa zawsze wskazuje na zarejestrowany komputer, o ile działa na tym komputerze prawidłowo skonfigurowany program do aktualizacji danych (np. DynDNS Updater). Program taki co założony okres czasu (np. co 5 minut) dokonuje sprawdzenia bieżącego IP i jeśli różni się ono od wpisu w bazie DynDNS, wpis ten jest aktualizowany. W najgorszym możliwym przypadku po zmienieniu się adresu IP komputera, jego symboliczna nazwa (mojekonto.dyndns.org lub inna) będzie "martwa" przez ok. 15 minut (5 minut zanim program zaktualizuje wpis w bazie, 10 minut max. zanim ten nowy wpis "rozprzestrzeni się" po innych serwerach DNS).
    To co napisałem zawiera kilka dużych uproszczeń, proszę więc mnie nie łapać za słowa. Mam tylko nadzieję że utrafiłem w problem.
    Aha, wbudowana zapora Windowsów XP czasem skutecznie utrudnia działanie programom typu "DynDNS Updater" pomimo że nie są w niej zablokowane, nie udało mi się ustalić przyczyny ale miałem taki przypadek.
REKLAMA