logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki klej do naprawy obluzowanego magnesu w głośniku?

m_a_riusz1 29 Paź 2007 17:25 1353 7
REKLAMA
  • #1 4427022
    m_a_riusz1
    Poziom 11  
    Witam mam takie pytanie, dostałem dwa głośniki od kolegi, ale w jednym magnes się obluzował i przy słuchaniu muzyki muzyki on bardzo chałasuje, i chciałbym się dowiedzieć jakim klejem to podkleić żeby było ekstra, bardzo proszę o pomoc i dziękuję z góry.
  • REKLAMA
  • #2 4427649
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Widziałem klejenie głośników były one klejone klejem do metalu firmy LOCTITE a potem magnesowane.Nie bardzo rozumiem bo po namagnesowaniu to całość i tak się trzyma i raczej nie brzęczy chyba że przesunie się magnes i cewka ociera o niego.Będziesz miał problem bo jeśli Ci się odkleił magnes to na pewno się przestawił i trzeba to wycentrować.Musisz uważać bo po zdjęciu cewki magnes przyciąga wszelkie drobinki metalu i jeśli wciągnie do środka to ich z tamtą nie usuniesz.
  • REKLAMA
  • #3 4427872
    m_a_riusz1
    Poziom 11  
    ale on się nie odkleił całkiem tylko lekko się poluzował, i poprostu jak się muzyke podgłośni to przez wibracje on zaczyna brzęczyć, myślę że wystarczy go podkleić i wszystko będzie grało, a przynajmniej ma taką nadzieję bo zabardzo to ja się na tym nie znam.
  • Pomocny post
    #4 4428798
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    wystarczy prawie dowolny klej epoksydowy. najlepiej taki do klejenia czesci silnikowych (podobno wytrzymuje obciazenia rzedu 300-500kg)
  • REKLAMA
  • #5 4431155
    m_a_riusz1
    Poziom 11  
    Właśnie skleiłem go klejem ośmiorniczka, jutro zobaczymy co z tego będzie. :D:D:D
  • REKLAMA
  • #6 4432452
    m_a_riusz1
    Poziom 11  
    Udało się trzyma jak narazie mam nadzieje że już będzie trzymać.:D:D:D
  • #7 4433117
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    bedzie ;)
  • #8 4444655
    m_a_riusz1
    Poziom 11  
    Dzięki chłopaki za pomoc, myślę że będzie się trzymał.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem obluzowanego magnesu w głośniku, który powoduje niepożądane brzęczenie podczas odtwarzania muzyki. Zalecane jest użycie kleju epoksydowego o wysokiej wytrzymałości mechanicznej, najlepiej przeznaczonego do części silnikowych, zdolnego wytrzymać obciążenia rzędu 300-500 kg. Jeden z uczestników wspomniał o kleju do metalu firmy LOCTITE stosowanym przy klejeniu głośników przed procesem namagnesowania, co zapewnia trwałe połączenie. Wskazano również na konieczność wycentrowania magnesu, gdyż jego przesunięcie może powodować ocieranie cewki i generowanie hałasu. Autor tematu zastosował klej o nazwie „ośmiorniczka” i potwierdził, że po sklejeniu magnes trzyma się stabilnie, co eliminuje problem brzęczenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA