logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer AMD Athlon 64 3000+ nie uruchamia się, tylko działają wentylatory

mulat 29 Paź 2007 21:26 2883 8
REKLAMA
  • #1 4427982
    mulat
    Poziom 17  
    witam
    Problem polega na tym iz przy wlaczeniu komputera kreca sie same wiatraki zadnych piskow z glosniczka nic cisza tylko wiatraki.
    posiadam amd athlon 64 3000+ plyta glowna asus k8u-x 756ram
    radeon 9800 zasilacz chieftec 450.

mialem identyczny problem w czerwcu z plyta glowna gigabyte k8ns ale wymienilem na ta bo bylo to samo... przy kupnie nowej (asusa) rowniez nie dzialala ale postanowilem jeszcze raz podlaczyc i dzialala (tak samo jak ten gigabyte)..

nie mam pojecia w czym tkwi problem czasem udaje mi sie wlaczyc ww. komputer. ale ostanio to jest raz na tydzien;/
    wszystkie czesci byly osobno sprawdzane i okazuja sie dobre.

Dodano po 4 [minuty]:

nie wiem czy to wazne ale chcialem dodac ze przy ostanim uruchiomieniu komputera (podpiety 1 dysk) postanowilem podpiac 2 dysk wszedlem do biosu wykryl dysk zapisalem zmiany i znow sie nie wlaczyl
  • REKLAMA
  • #2 4428013
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Zasilacz też sprawdzałeś?
  • REKLAMA
  • #3 4428051
    mulat
    Poziom 17  
    Tak na kolegi zasilaczu ,oraz posiadam jeszcze wczesniejszy przed wymiana (w czerwcu).
    Wszystkie sprawne tylko nie umnie.
  • REKLAMA
  • #4 4428158
    dexx
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja miałem podobną sytuację z moim ECSem (jeśli chodzi o brak dźwięków z głośniczka systemowego) - spalił się mostek północny. Nie wiem jeszcze czy procek (P4) który pracował na tej płycie był na pewno dobry, bo nie mogłem bez płyty go sprawdzić.

pozdro all
  • REKLAMA
  • #5 4428752
    FullMetalJacket
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    raz ale tylko raz zdażył mi sie taki przypadek że po jakimkolwiek resecie i próbie zapisu w biosie komp nie wstawał ( p4) a tak to wiatraki się kręciły itp

po zresetowaniu biosu płyta wstawała normalnie do momentu wyłączenia bądź resetu spróbuj resnąć bios
    wyjmij procesor z socketu oraz zamontuj go ponownie sprawdź gniazdo ATX power na płycie czy nie jest obruszane. Powinieneś pożyczyć ok kogoś katę serwisową i odczytać od błędu ( na którym staje uruchamianie kompa )

jeśli to nie pomoże to :

Odłącz wszystkie napędy od płyty głównej oraz zasilania ( FDD HDD CD itp) ( wypnij również taśmy )
    spróbuj odpalić
    jeśli nic następnie :
    wyjmij ram sprawdź czy pc speaker daje jakieś dźwięki jeśli nie to
    sprawdź czy karta graficzna nie jest przypadkiem delikatnie wysunięta z portu AGP- jeśli tak to dociśnij do portu ( często kiedy płyta wykrywa kartę bios uruchamia urządzenia do momentu załączenia obrazu wtedy niedokładnie wpięta karta może wieszać kompa tj bez sygnałów w głośniczku i pc wisi )

jak to nie pomoże to umarł PROC ALBO PŁYTA

Proszę poprawić swój post, inaczej wyląduje w koszu. Regulamin punkt 15.
    [K!lleR]
  • #6 4428757
    mulat
    Poziom 17  
    bios resetowalem juz kilka razy....
    ostanio po resecie biosu ustawilem date w biosie zapisalem zmiany i komp sie nie wlaczyl moze to byc wina bateryjki?

co do karty diagnostycznej to pokazywalo 00 albo FF jakos tak nie pamietam

Dodano po 18 [minuty]:

jak wszystko odepne to nic nie piszczy
  • #7 4429237
    bms777
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jeśli głośniczek nie piszczy a jest dobrze podpięty to uwarzam ze cos jest z płytą główna nie tak ... spróbuj wyvciągnac pamiec i właczyc ... jak nie bedzie piszczał to raczej to płyta główna...

a no i jeszcze sprawdź kondensatory na płycie głównej... czy nie sa wylane... tak czy inaczej ja obstawiam ze to płyta główna...
  • #8 5557550
    arwena38
    Poziom 1  
    Ja mam podobny problem.
    Gdy odpalam komputer na monitorze nic sie nie dzieje.
    Słysze ze komputer sie odpala, pc speaker cicho pyka chwilam przerwy, kolejne pare pykniec z przerwami i slysze dluzszy glosniejszy pisk z pc speakera.
    Słychać też dzwieki systemowe towarzyszace odpalaniu windy przez glosniki.
    Gdy otworzyłam kaste zobaczylam ze po odpalenie wentylator procesora nie chodzi (nie wiem, moze to normalne, ze gdy odpalam system i nic nie robie wentylator nie musi chodzic - nie znan sie tak dobrze na sposobie dzialan wszystkich podzespolow wiec litosci.
    Po wylaczeniun komputera odlaczylam dysk twardy podlaczylam ponownie i po wlaczeniu wszystko było ok.
    Ale jak wylaczylam komputer na noc i rano probowalam odpalic mialam ten sam problem.

Pomocy
    Cytat:
    Parametry
    Windows Vista Ultimate
    AMD ATHLON 64 x2 5200+ 2Gb cache
    GIGABYTE GA-M52L-S3
    GIGABYTE GeForce 8500GT 512MB chyba turbo force
    kiepski zasilacz 350
    pamiec goodram 2x1 GB 800MHz
    160 GB 7200 OBR.8MB nie pamietam marki

Sorry za niedokladnosc
  • #9 5557713
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    1-masz za małą moc zasilacza minimum musisz zainstalować 450W --kup lepszy do 200zł.--do tych parametrów kompa...

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem AMD Athlon 64 3000+ i płytą główną Asus K8U-X nie uruchamia się poprawnie – wentylatory działają, ale brak sygnałów dźwiękowych z głośniczka systemowego i brak obrazu. Problem występował również na płycie Gigabyte K8NS, a wszystkie podzespoły (RAM, karta graficzna Radeon 9800, zasilacz Chieftec 450W) były testowane i uznane za sprawne. Próby resetu BIOS-u, odłączania dysków i innych urządzeń nie przyniosły trwałej poprawy. Wskazano możliwe przyczyny: uszkodzenie płyty głównej (np. mostek północny), problemy z baterią BIOS, niewłaściwe osadzenie karty graficznej w porcie AGP, uszkodzone kondensatory na płycie oraz potencjalne problemy z zasilaczem, choć ten był testowany na innym komputerze i uznany za sprawny. Zalecane działania to reset BIOS-u, ponowne osadzenie procesora i karty graficznej, sprawdzenie kondensatorów, odłączenie wszystkich napędów i testowanie uruchomienia komputera z minimalną konfiguracją oraz ewentualne użycie karty diagnostycznej do odczytu kodów błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA