logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega16 DIP40 nie komunikuje się z programatorem USB STK500 - co sprawdzić?

korneliusz 30 Paź 2007 20:26 1479 13
REKLAMA
  • #1 4431206
    korneliusz
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Witam

Od kilku dni męczę się z jedną, dzisiaj kupiłem drugą (myśląc że ta pierwsza jest uszkodzona) i dalej nic... Mam programator na usb z allegro, obsługiwany przez STK500, wielokrotnie sprawdzałem połączenie, niby wszystko jest dobrze, gdy połączyłem starą Atmegę16 SMD została wykryta, natomiast te nowe Atmegi16 DIP40 za nic nie chcą się komunikować z programatorem. Do procka podłączam tylko zasilanie (z programatora 5V)+ reset + mosi + msio + sck, reszta wisi w powietrzu, może tu jest problem? Chociaż ta SMD i tak działa... Poradźcie proszę jak mam sprawdzić, czy te procki są sprawne w pełni? Co do zegara to chyba mam rację czytając manuala - fabrycznie chodzi na wewnętrznym i nic więcej nie trzeba? Kupiłem je wprawdzie w sklepie, ale kto wie, może od razu było z nimi coś nie tak jak być powinno...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4431649
    marenc
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Generalnie z kupowaniem mikroprocesorów w sklepach zawsze były problemy ... loteria jednym słowem.

Mam ATmega8L i ATtiny2313 i nie działają od nowości ... zainwestowałem w programator równoległy który dostanę w przyszłym tygodniu i mam nadzieję, że uda mi się "odzyskać" utraconą kasę przy zakupie :)
  • REKLAMA
  • #3 4431707
    korneliusz
    Poziom 16  
    No niestety ale ja posiadam tylko programator szeregowy, mam też STK200 ale to też szeregowy więc na nic się nie zda... Więc rozumiem że procki tylko na śmieci :( A tanie to one nie są u mnie w mieście...
  • REKLAMA
  • #4 4431742
    marenc
    Poziom 24  
    Jak je naprawie AVRDRAGON'em to może zkonstruuje urządzenie do wgrywania podstawowych fusów i ustawień równolegle ... ;)
  • #5 4431960
    Batmanmen
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Cytat:
    Do procka podłączam tylko zasilanie (z programatora 5V)+ reset + mosi + msio + sck

no i masa oczywiście jeszcze.
  • #6 4432122
    korneliusz
    Poziom 16  
    Batmanmen napisał:
    no i masa oczywiście jeszcze.

Pisząc zasilanie miałem na myśli zarówno + 5V jak i masę :)
  • #7 4432168
    Hauer
    Poziom 12  
    Dołóż kondensatory blisko wyprowadzeń od zasilania. Skoro zasilasz atmegę z zew. źródła to odłącz zasilanie z programatora (podejrzewam, że masz możliwość zasilania atmegi z programatora tj. z usb...) spróbuj też zasilić ją z tegoż programatora odłączając zew. zasilanie. Warto też sprawdzić czy fuse bity są dobrze ustawione do pracy bez kwarca (tak przychodzą z fabryki ale nie szkodzi sprawdzić czy nie są przestawione).
    Powodzenia
  • #8 4432318
    korneliusz
    Poziom 16  
    Hauer napisał:
    Dołóż kondensatory blisko wyprowadzeń od zasilania. Skoro zasilasz atmegę z zew. źródła to odłącz zasilanie z programatora (podejrzewam, że masz możliwość zasilania atmegi z programatora tj. z usb...) spróbuj też zasilić ją z tegoż programatora odłączając zew. zasilanie. Warto też sprawdzić czy fuse bity są dobrze ustawione do pracy bez kwarca

Tylko że zasilam układ właśnie z USB, spróbuję dołożyć kondensatory, chociaż z USB raczej stabilne napięcie wychodzi...

A do fuse bitów to ja nawet dostępu nie mam...
  • #9 4432383
    marenc
    Poziom 24  
    To ja mam jeszcze tylko formalne pytanie ...

Co wisi w powietrzu? Czym ma sterować mikrokontroler?

Pytam, bo być może wydajność prądowa USB jest na tyle mała, że programator i elementy inne niż mikrokontroler pochłaniają ją, nie pozostawiając jej na tyle dużo, żeby była możliwość programowania.

Powodzenia ;)
  • REKLAMA
  • #10 4432856
    Hauer
    Poziom 12  
    AVRdude obsługuje stk500 i ma możliwość czytania/ustawiania fuse bitów (spróbuj chociażby z ciekawości).
    Pozdrawiam!
  • #11 4433187
    AvrArm
    Poziom 15  
    Witam,
    nie jest wykluczone że masz ustawione taktowanie z zewnętrznego generatora. Miałem już tak kilka razy w przypadku powierzchniowych wersji ATmega 16 i ATtiny 2313. Zamawiałem nowiutkie procki i całe partie miały ustawione taktowanie zewnętrzne !!! Musiałem generatorek podpinać i fusebity przestawiać na taktowanie wewnętrzne lub z generatora kwarcowego.

Pozdrawiam !!!
  • #12 4433224
    Hauer
    Poziom 12  
    Jeśli fuse bity są przez przypadek ustawione na taktowanie kwarcem o częstotliwości z jakiegoś przedziału to podając sygnał z zew. generatora proc wystartuje i będzie można zmienić ustawienie fuse-ów?
  • #13 4433495
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Jeśli fusy są ustawione na kwarc, to nie trzeba generatora, wystarczy kwarc :D
  • #14 4434019
    korneliusz
    Poziom 16  
    Wisi w powietrzu cała reszta wyprowadzeń. Wydajność prądowa jest na pewno wystarczająca. Postaram się odratować może właśnie przy pomocy zewnętrznego generatora bo z kwarcem nie chodzi...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku komunikacji mikrokontrolerów Atmega16 DIP40 z programatorem USB obsługiwanym przez STK500, podczas gdy Atmega16 SMD działa poprawnie. Użytkownik zasila układ z programatora (5V i masa), podłączając tylko podstawowe linie programowania (reset, MOSI, MISO, SCK), a pozostałe piny pozostają niepodłączone. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: niewłaściwe ustawienia fuse bitów, które mogą wymagać zewnętrznego generatora lub kwarcu do poprawnego taktowania, co jest częstym problemem w nowych partiach mikrokontrolerów. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna zmiana fuse bitów za pomocą narzędzi takich jak AVRdude, a także dodanie kondensatorów filtrujących blisko zasilania. Zasugerowano również, że zasilanie z USB może być niewystarczające, jeśli inne elementy obciążają linię, choć w tym przypadku wydajność prądowa jest uznana za wystarczającą. Wskazano, że mikrokontrolery mogą mieć ustawione taktowanie na zewnętrzny kwarc lub generator, co wymaga podłączenia odpowiedniego źródła sygnału, aby umożliwić programowanie i zmianę fuse bitów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA