logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić tani zielony wskaźnik laserowy 5mW? Sprowadzać z zagranicy?

lukego 31 Paź 2007 00:07 3926 10
  • #1 4432138
    lukego
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam !

Gdzie kupić i za ile można dostać taki wskaźnik, albo moduł.
    Czy opłaca się sprowadzać tego typu rzeczy ze wschodu (oczywiście mowa o producentach takich modułów a nie zabawek dla dzieci).
    Chodzi mi głównie o jak najniższą cenę niezbyt mocnego zielonego laserka :)

Pozdrawiam :)
  • Pomocny post
    #2 4432536
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Kupisz na DX za pare $
  • Pomocny post
    #4 4432936
    c++
    Poziom 22  
    beezer92 napisał:
    może kolega c++ wytłumaczyć co oznacza: (DX) oraz ($) -?

Oczywiście:
    DX- www.dealextreme.com
    a znak $- znacza Dolar amerykański, jakby ktoś nie wiedział :D
  • #5 4433511
    lukego
    Poziom 17  
    Wielkie dzięki :) Wreszcie konkretna odp. ;)
  • #6 4435493
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1175
    Podłączę się pod temat.
    Znalazłem nastepujący film:
    http://www.youtube.com/watch?v=Sf3M-_RUSCM
    I zastanawia mnie, czy naprawdę wystarczy taki drobiazg, by podrasować laserek? Ściema, czy nie... U nas kosztują trochę więcej niż 20$... szkoda by było kasy,
  • #7 4436586
    lukego
    Poziom 17  
    To dealextreme jest rzeczywiście bezpieczne itd. ?

C++, kupowałeś coś tam ?

Dużo fajnych gadżetów, przesyłka gratis.
  • #8 4436914
    c++
    Poziom 22  
    lukego napisał:
    To dealextreme jest rzeczywiście bezpieczne itd. ?

C++, kupowałeś coś tam ?

Dużo fajnych gadżetów, przesyłka gratis.

Kupowałem, ale teraz strsznie przesyłka im się dłuży...
    Może coś się dzieje z pocztą w Hong- Kongu- nie wiem...
  • #9 4437098
    Hurry
    Poziom 1  
    jakby ktoś zamawiał to może i ja się przyłącze do paczki, 20$ to nie dużo za laserek :)
  • #10 4438033
    lukego
    Poziom 17  
    Ok, C++ daj znać jak do Ciebie dojdzie paczuszka :) I po ilu dniach
    Ofertę mają, muszę przyznać super...
    Ile już czekasz ?

Tzn. już kiedyś kupowałeś i do Ciebie doszła ?
  • #11 19005696
    abiik
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dzień dobry.
    Używam w amatorskim, astronomicznym teleskopie, do ustawiania go na cel (aby nie giąć kręgosłupa schylając się do kolimatora) kupionego w necie takiego znanego, grubego czarnego wskaźnika laserowego z zieloną wiązką. Na drukarce 3D wykonałem sobie eleganckie mocowanie takiego lasera z teleskopem w miejscu montażu kolimatora. Taśmą izolacyjną ścinałem włącznik, a laser włączam i wyłączam przekręcając kluczyk w podstawie baterii. Wiem, że bez znaczenia jest to, jakie na tych laserach opisują mega moce. Każdy z tych zielonych laserów świeci po prostu bardzo ładnie i mocno - widać ogromnie daleką wiązkę kierowaną w niebo. Rzecz w tym, że już trzeci laser pada mi dosyć szybko. dwa nie wytrzymały jednej nocy. Laser jednorazowo włączany jest na kilka minut, po kilka, kilkanaście razy w ciągu nocy. Nagle słabnie i przestaje świecić. Często myślałem, że zwyczajnie padła bateria, ale teraz mam trzy baterie naładowane i po wymianie laser się nie wznawiał. W ostatnim, który przestał działać, stało się coś dziwnego - no nagle po paru dniach zaczął działać ponownie z pełna mocą. Po czym znowu przestał i już nie działa zupełnie. Zakładałem z początku, że to słabe diody, które są chwilowe, a potem, że może "zimne luty", lub jakieś wady stycznika, etc. Rozczarowany ich "niewiecznością" zacząłem szukać jakiegoś prostego modułu zielonego lasera z kabelkami aby zastosować coś takiego w teleskopie, ale nic konkretnego nie znalazłem, a jak znalazłem, to ceny jakieś kosmiczne. Może Panowie znają jakieś moduły takiego zielonego lasera, które nie kosztują fortuny, a są w stanie działać co najmniej "dłużej"? Z góry dziękuję za ew. wskazówki.

Gdzie kupić tani zielony wskaźnik laserowy 5mW? Sprowadzać z zagranicy?51718024_2...1888_o.jpg (139.7 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano taniego zielonego wskaźnika laserowego o mocy około 5mW, z naciskiem na niską cenę i jakość modułów, a nie zabawek. Wskazano możliwość zakupu na stronie DealExtreme (DX), gdzie ceny wynoszą kilka dolarów amerykańskich, co jest atrakcyjną ofertą w porównaniu do lokalnych cen przekraczających 20 USD. Użytkownicy potwierdzili, że DealExtreme oferuje szeroki wybór gadżetów z darmową przesyłką, choć czas dostawy bywa wydłużony, prawdopodobnie z powodu problemów z pocztą w Hongkongu. Jeden z użytkowników opisał praktyczne zastosowanie takiego wskaźnika w amatorskim teleskopie astronomicznym do celowania, podkreślając, że moc nominalna laserów nie zawsze odpowiada rzeczywistej trwałości – lasery często ulegają uszkodzeniu po krótkim czasie użytkowania, mimo stosowania naładowanych baterii. Zwrócono uwagę na konieczność ostrożnego użytkowania i ewentualne modyfikacje montażowe, np. wykonane na drukarce 3D, aby dostosować laser do konkretnego zastosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA