logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik WFS (88-108 MHz) dla instalacji antenowych przeznaczonych do transmisji radiowej

beezer92 18 Sty 2024 01:12 1779 7
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Płytka drukowana miernika WFS z elementami w kolorze żółtym i oznaczeniami.
    Prezentowany układ miernika WFS (miernik współczynnika fali stojącej) mojego autorstwa, przedstawia płytkę drukowaną oraz rozmieszczenie elementów na płytce. Układ przeznaczony do instalacji i konstrukcji o impedancjach 50 Ω. Miernik pozwala na oszacowanie fali odbitej, czyli fali, która odbija się od anteny i powraca do nadajnika, co jest bardzo niebezpieczne dla wzmacniacza mocy lub stopnia końcowego. Miernikiem można odczytać moc oraz dopasowanie anteny nadawczej do nadajnika. Miernik został zaprojektowany na pasmo radiofonii UKF FM (88-108 MHz) UWAGA!!! - NALEŻY PAMIĘTAĆ O POŁĄCZENIU WSZYSTKICH MAS ZE SOBĄ ORAZ OBUDOWIE METALOWEJ Z GNIAZDAMI WEJŚCIA I WYJŚCIA 50 Ω.
    Załączniki:
    • Miernik WFS (88-108 MHz) dla instalacji antenowych przeznaczonych do transmisji radiowej Beezer92 SWR 88-108 MHz PCB Odbicie Lustrzane.png (9.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Miernik WFS (88-108 MHz) dla instalacji antenowych przeznaczonych do transmisji radiowej Beezer92 SWR 88-108 MHz PCB.png (9.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Miernik WFS (88-108 MHz) dla instalacji antenowych przeznaczonych do transmisji radiowej Beezer92 SWR 88-108 MHz Rozmieszczenie Elementów.png (17.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    beezer92
    Poziom 16  
    beezer92 napisał 297 postów o ocenie 18, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Katowice. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20916671
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 457
    Może warto by było wkleić schemat w treść, było by na czym oko zawiesić ;).
    No i nie widzę, na czym odczytuje się ten WFS.... Na mierniku wychyłowym / multimetrze? Na zakresie mV czy uA?
    Może też jakieś zdjęcia/filmy z przykładowych instalacji i ich pomiarów?
  • REKLAMA
  • #3 20917873
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    Dwie dekady temu, miernik wfs do cb radio, sprawdzał się w tym paśmie zaskakująco wystarczająco. Nawet wewnątrz wyglądał podobnie ;).
  • REKLAMA
  • #4 20920093
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Ja używam go w sposób taki jak na rysunku, a wskaźnik mam z rozbitego miernika CB. Przełącznik hebelkowy ustawiam w pozycji pierwszej i potencjometrem PR 10K ustawiam wskaźnik na (10) po czym przełączam przełącznik i pokazuje mi SWR Schemat połączenia wskaźnika SWR z przełącznikiem hebelkowym i potencjometrem Analogowy wskaźnik z podziałką mierzącą SWR i moc w watach, z czerwoną strefą dla ustawień.
  • #5 20920120
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Umieszczanie elementów (nawet SMD) przy linii pomiarowej nie jest dobrym pomysłem.
    Zwłaszcza przy takich częstotliwościach. Takie wykonanie powoduje, że mamy wskaźnik a nie miernik.
  • REKLAMA
  • #6 20921837
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    c2h5oh napisał:
    Umieszczanie elementów (nawet SMD) przy linii pomiarowej nie jest dobrym pomysłem.
    Zwłaszcza przy takich częstotliwościach. Takie wykonanie powoduje, że mamy wskaźnik a nie miernik.

Też tak myślę :) -Pasowałoby to powiedzieć producentom Fabrycznych urządzeń pomiarowych które są ogólnie używane :)
  • #7 20924256
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 849
    beezer92 napisał:
    Miernik został zaprojektowany na pasmo radiofonii UKF FM (88-108 MHz) UWAGA!!! - NALEŻY PAMIĘTAĆ O POŁĄCZENIU WSZYSTKICH MAS ZE SOBĄ ORAZ OBUDOWIE METALOWEJ Z GNIAZDAMI WEJŚCIA I WYJŚCIA 50 Ω.

Wszystko pięknie, ale jak podajesz impedanację 50 Ω.
    rozumiem, zaimplementowałeś coś gotowego, ale zazwyczaj isntalacje do odbiory FM to 75 Ω. Dodasz drugą skalę, czy wyjaśnisz jak sięma 75 Ω do 50 Ω - bo SWR będzie różny od 1 dla impedancji 75 Ω (linia i antena do odbioru ma taką impedancję).
  • #8 20924446
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Warto zamiast nadajnika / generatora podpiąć się na wejściu analizatorem antenowym. Zobaczymy co sobą przedstawia taki "miernik" dla źródła sygnału.
    Zobaczymy też jego impedancję w zależności od częstotliwości. Wyjście układu pomiarowego obciążone 50 omami.

Na poniższym wykresie widzimy pomiar prototypu układu pomiarowego SWR który miał służyć jako uniwersalny reflektometr:

Zrzut ekranu z oprogramowania NanoVNA Saver z pomiarem prototypu reflektometru SWR.

Pomiar dla zakresu od 50 do 250 MHz.
    Zamieściłem ten wykres po to by pokazać ile możemy się dowiedzieć o reflektometrze już w fazie budowy.
    Nie jest tak łatwo zaprojektować i zbudować poprawnie układ pomiarowy reflektometru.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji miernika WFS (miernika współczynnika fali stojącej) przeznaczonego do instalacji antenowych w paśmie 88-108 MHz. Użytkownicy zwracają uwagę na potrzebę zamieszczenia schematu oraz wyjaśnienia, jak odczytywać wartości WFS. Wspomniano o używaniu wskaźników z rozbitych mierników CB oraz o problemach związanych z umieszczaniem elementów przy linii pomiarowej, co może wpływać na dokładność pomiarów. Pojawiły się również pytania dotyczące różnicy impedancji 50 Ω i 75 Ω, co może wpływać na wyniki SWR. Użytkownicy sugerują podłączenie analizatora antenowego do pomiarów, aby uzyskać dokładniejsze dane o impedancji i charakterystyce reflektometru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA