logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TS 180/004 – zwarcie po podaniu 230V, duży spadek napięcia pod obciążeniem, wskazówki nt. nawijania

erosekx 01 Lis 2007 11:45 1464 1
  • #1 4436037
    erosekx
    Poziom 2  
    Witam, bardzo prosiłbym o pomoc.
    mam transformator jak w temacie. Na wejsciu ma opór ok 200kΩ, po podaniu napięcia 230V wywala bezpiecznik w domu. Wyjscia mierzone miernikiem mają po kilka omów. Co mu jest?
    a przy okazji czy ktoś z szanownych kolegów mógłby podać jakieś wskazówki praktyczne (teoretyczne też) jak nawija się transformatory (jakieś domowe sposoby).
    Udało mi się już "wyprodukować" samodzielnie kilka transformatorów :) i jestem z tego powodu bardzo zadowolony lecz wydaje mi się że brakuje mi jeszcze dużo wiedzy praktycznej w tym temacie, m.in. np różnica napięcia w moim transformatorze między stanem nieobciążonym a obciążonym wynosi nawet kilkanaście Volt (wydaje mi się że to zdecydowanie za duży spadek napięcia).
    Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie wskazówki.
  • #2 4436064
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam
    Nawijam transformatory od 1962 roku, w domu i poprzednio w firmie.
    Jak masz jakiś konkretny problem wejdź czasem do mnie na pw, gdyż nie za bardzo lubię tutaj zbędnych komentarzy. O transformatorach mam jednak tylko połowę wiedzy, drugą zna Najwyższy.
REKLAMA