logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Andrzejki 2007 - sprzęt? Kolumny na stx, wzmacniacz 2x200W.

Mooshromx 01 Lis 2007 13:39 1269 12
REKLAMA
  • #1 4436432
    Mooshromx
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam. Mam za zadanie nagłośnić imprezę andrzejkowa dla moich znajomych będzie około 30 osób pomieszczenie ok 50m2 a ja posiadam kolumny na wysokotonowiec stx w tej chwili już takich nie ma + 32-150... do tego wzmacniacz 2x200w czy da rade nagłośnić ta salkę ? to będzie pierwsza impreza gdzie będę testował mój sprzęt pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 4436462
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Bedzie jedno wielkie bumcyk bumcyk. Napisz co to za wysokotnowiec (ozaczenie). Ogólnie bedzie dość głośno, jednak średnicy to słuchacze w ogóle nie uświadczą z tego zestawu...
  • #3 4436472
    Mooshromx
    Poziom 14  
    Wiem wiem jest problem ze średnimi jednak myślę ze słuchacze togo nie zauważą wysokotonowy przypomina GDWT 10/200/8PB tylko ze normalny układ magnetyczny nie neodymowy z tego co pamiętam ma chyba 150W
  • #4 4436573
    gófer
    Poziom 34  
    Acha czyli gdwt 9-150 :D Sam mam takie w "estradówkach". Jaka jest zwrotka na nich? Bo one efektywnością dość znacznie przebijają gdn'a i spory tłumik by sie przydał :)

Ogólnie to faktycznie podpite towarzystwo pewnie nie zauwarzy aż tak dużej dziury w paśmie, chodź dźwięk bedzie tak czy siak nie przyjemny...
  • REKLAMA
  • #5 4436579
    Mooshromx
    Poziom 14  
    kond + zarowka nic tam nie wymyślałem fakt głośne to one sa mam podłączone to pod korektor unitry <LOL> to trochę obcinam :D ps. co myślisz na temat nowych wysokotonowek stx chodzi mi konkretnie o GDWT-18-200-8-PB
  • #6 4436593
    gófer
    Poziom 34  
    Daj na to tłumik tak conajmniej z 6 db :P

Dość ciekawa propozycja, wkońcu znośne charakterystyki kierunkowe, spora moc i niska cena. Jednak jeżeli stx dalej chce iść w sprzęt estradowy to powinni wypuścić jakiś driver 1,4 lub 1,7 cala.
  • #7 4436599
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Panowie, proponuję się mocno zastanowić - GDN 32-150 ma Spl na poziomie 87dB, do tego, należy go ciąć w okolicach 1kHz, a nawet niżej. Trzeba dobrać driver, który zejdzie tak nisko lub dołożyć średniotonowy, a najlepiej zrezygnować z tego pomysłu - GDWT 18 ma Spl na poziomie 102 dB, co przy 87 dB niskotonowego wygląda bardzo nieciekawie.
    Na imprezkę trzeba pomyśleć o głośnikach o dużo wyższej efektywności niż podany GDN, wskazany nawet głośnik o zacięciu estradowym z Spl powyżej 95dB i jakiś driverek np. Selenium - nie najdroższy, a potrafi namieszać.
  • REKLAMA
  • #8 4436604
    gófer
    Poziom 34  
    Ale on juz ten sprzet posiada...
  • REKLAMA
  • #9 4436614
    md
    Poziom 41  
    To nie znaczy, że powinien go wykorzystać w tej konkretnej sytuacji. Zastanów się nad różnicą efektywności, będzie syczeć, basu mało, więc będzie podkręcał wzmacniacz i tylko patrzeć z czego najpierw puści dymka - ze wzmacniacza czy z głośników.
    Poza tym, nie najlepiej świadczy o grajku podejście w stylu: pijani goście nie zorientują się, że wciskam im kit. Przeważnie goście zjawiają się na imprezie trzeźwi, procenty zaczynają działać dopiero po jakimś czasie, a kiepski głośnik z niską efektywnością w komplecie z jazgotem wysokotonowego może się skończyć tym, że zdenerwowany gość włoży swój piękny but w zestaw głośnikowy będący źródłem bólu głowy i przerażającego jazgotu.
  • #10 4436640
    Mooshromx
    Poziom 14  
    Fakt może to nie jest super sprzęt ale można sie przy tym bawić na pewno leprze niz chińska wieża w przyszłości na pewno zamienię to na coś lepszego ale na razie muszę zagrać na tym pozdrawiam.
  • #11 4436647
    gófer
    Poziom 34  
    Mi tego mówić nie musisz, bo ja na imprezy mam bardziej "znormalizowany" sprzęt :P Napisałem także wcześniej o tłumiku na wyskotonówke-trzeba czytać uważniej. Nie pisałem także że ten komplet dobrze zagra więc nie wiem czemu sie oburzasz??
  • #12 4436694
    md
    Poziom 41  
    Czytam uważnie, nie oburzam się, a głos mam prawo zabrać, tym bardziej w sytuacji ewidentnego błędu w doborze głośników do kolumny a także samej kolumny do planowanego przedsięwzięcia. Polemika nie jest wyrazem oburzenia, więc daruj sobie osobiste uwagi. Co do tłumika - czytałem i nadal uważam, że 6dB jest za mało do tego zestawu głośników, tylko solidny driver może złagodzić skutki fatalnego doboru głośników. Nadal twierdzę, że głośnik o efektywności 87 dB bardziej nadaje się do kina domowego niż na imprezę.
  • #13 4436710
    gófer
    Poziom 34  
    Gdn 32-150 ma efektywność na poziomie 92 db (dla 100hz), ta tubka o ile dobrze pamietam 98-99 db (niestety nie ma jej już w stx wiec nie można sprawdzić) więc tłumik 6 db bedzie ok.

Podsumowanie tematu

✨ Do nagłośnienia imprezy andrzejkowej w pomieszczeniu około 50 m² dla około 30 osób planowane jest użycie kolumn z wysokotonowcem STX (podobnym do GDWT 10/200/8PB lub GDWT 18-200-8-PB) oraz głośnikiem niskotonowym GDN 32-150 i wzmacniaczem 2x200W. Dyskusja wskazuje, że zestaw ten zapewni dużą głośność, jednak wystąpi znaczny deficyt średnich tonów, co może skutkować nieprzyjemnym brzmieniem i syczeniem wysokotonowego. Zalecane jest zastosowanie tłumika na wysokotonowiec o wartości około 6 dB, aby wyrównać poziomy efektywności między głośnikami. Głośnik niskotonowy GDN 32-150 ma efektywność około 87-92 dB, co jest niskie do zastosowań estradowych i może wymagać podbicia wzmacniaczem, co z kolei zwiększa ryzyko uszkodzenia sprzętu. Proponowane jest rozważenie głośników o wyższej efektywności (powyżej 95 dB) oraz dodanie drivera lub średniotonowego dla lepszego pokrycia pasma. Mimo to, obecny zestaw może być użyty do zabawy, choć nie jest optymalny pod względem jakości dźwięku i trwałości sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA