logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Pasadena DJ - jak odczytać pamięć, by uruchomić radio z kodem?

danek7902 01 Lis 2007 17:42 1742 8
REKLAMA
  • #1 4437131
    danek7902
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich.Posiadam radio Blaupunkt Pasadena DJ na karte.
    Radyjko ma karte,ale po włączeniu wyświetla się napis CODE.
    Myślałem że jeżeli radio ma kate to nie powinno mieć kodu.
    Słyszałem że po zczytaniu pamięci można uruchomić radio,tylko jak to sie zczytuje.Dodam że jeszcze nigdy tego nie robiłem.
    Bardzo proszę o jakieś porady.
  • REKLAMA
  • #2 4437174
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1400
    Jak jest na kartę to nie powinno pisać CODE

Zmiana programu w procesorze jest możliwa ale trzeba mieć odpowiedni programator , a nawet czasem wylutować i wlutować procesor 52 nóżek smd , no i wiedzieć jak ;)

A szkoły tu nikt nie prowadzi , choć w porównaniu z tym co było dostepne naście lat temu , urządzenia do tego dziś nie jest trudno znaleść i kupić , a i informacji w sieci jest nie mało :idea:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic100873.html
  • REKLAMA
  • #3 4437207
    danek7902
    Poziom 11  
    Też mi się wydaje że nie powinno być kodu,ale jest choć ma karte.
    ps.wiem że to nie szkolą,ale po prostu proszę o pomoc i chyba na dobre forum trafiłem:D
    W szkole by nie pomogli:D
  • #4 4438523
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Sprawdź czy przypadkiem nie ma w nim karty która jest przycięta i nie wystaje. A jeśli nie ma to jeszcze obejrzyj czy nie jest to składak z dwóch radii, przód od Pasadeny a tył od innego modelu który był bez karty. Jeśli to nie to w takim razie masz wysypane dane w procesorze a to już wyższa szkoła jazdy i lepiej żeby to zrobił fachowiec od kodów gdyż na tym forum nie pomagamy w ich odczytywaniu czy omijaniu.

SławeK
  • #5 4439117
    danek7902
    Poziom 11  
    Jest to napewno jedno radio,czyli przod i tył od tego samego.
    Trochę poczytałem o tych radiach i dochodzę do wniosku że jest karta od innego.Nacieli ojca na giełdzie i mu to wcisnęli.
    Po właczeniu radia był napis "CODE ERR" i nie było znaczenia czy była karta czy nie.Ale jak go potrzymałem pod prądem 1 godz. to wyskoczył napis "CODE".Po wciśnięciu nr1 wyskakuja "0000" i jest mozliwość wpisania kodu (Master code) ale nie mam go.
    Wyczytałem z instrukcji że jak jest napis "CODE ERR" to jest karta od innego radia,a jak jest napis "wrong card" to jest karta padnieta.
    Acha,nie ma żadnej reakcji na wkładanie lub wyciąganie karty.
  • REKLAMA
  • #6 4439234
    SlaweK
    Poziom 43  
    Myślę że nawet po wpisaniu właściwego kody nie douczy się do tej karty. Jeśli karta nie jest tzw Ersatz Kartte czyli sformatowaną kartą zamienną a jest po prostu sztuką z innego radia to masz pozamiatane. Ale owszem, to wszystko się da jeszcze zrobić, tyle że trzeba trochę wiedzy i praktyki a tego nie nabędziesz na forum. Poszukaj kogoś w swojej okolicy kto będzie wiedział jak zrobić porządek w tym procesorze.

SławeK
  • REKLAMA
  • #7 4439680
    danek7902
    Poziom 11  
    [quote="SlaweK"]Myślę że nawet po wpisaniu właściwego kody nie douczy się do tej karty. Jeśli karta nie jest tzw Ersatz Kartte czyli sformatowaną kartą zamienną a jest po prostu sztuką z innego radia to masz pozamiatane.

Kod na 90% juz mam dobry,a i tak po wpisaniu wyskakuje "CODE ERR"
    Jednym słowem radio w kosz,bo koszt nawet 40zł.jak za takie radio to dużo.

Dziękuję za odpowiedzi i porady.

Daniel.
  • #8 4439768
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zależy jak na to patrzeć, owszem, roboty trzeba trochę włożyć a tego nie robi się za darmo i jak ktoś woli nowe badziewia to może ma rację. Ale radyjko pracuje ze zmieniarką, nie kradną takich, jakoś przyjemnie sobie gra. Gdybyś miał wyrzucać to możesz mi sprezentować. ;)

SławeK
  • #9 4443833
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2479
    SlaweK napisał:
    Zależy jak na to patrzeć, owszem, roboty trzeba trochę włożyć a tego nie robi się za darmo i jak ktoś woli nowe badziewia to może ma rację. Ale radyjko pracuje ze zmieniarką, nie kradną takich, jakoś przyjemnie sobie gra. ;)

SławeK

Idą święta, ja również wierzę w świętego Mikołaja. Nie wyrzucaj, oddaj w prezencie.

Podsumowanie tematu

✨ Radio Blaupunkt Pasadena DJ na kartę wyświetla po włączeniu komunikat "CODE", mimo obecności karty, co jest nietypowe, gdyż radio na kartę zwykle nie wymaga kodu. Podejrzenie padło na kartę pochodzącą z innego radia, co potwierdzał komunikat "CODE ERR" oraz brak reakcji na wkładanie i wyjmowanie karty. Próba wpisania kodu mastera (domyślnie "0000") nie przyniosła efektu, a radio nie akceptowało kodu, wskazując na uszkodzone lub niezgodne dane w procesorze. Odczyt pamięci i zmiana oprogramowania procesora są możliwe, ale wymagają specjalistycznego programatora, wiedzy i często lutowania układu SMD z 52 nóżkami. W przypadku uszkodzonej lub nieoryginalnej karty konieczna jest fachowa ingerencja, gdyż standardowe metody wpisywania kodu nie działają. Koszt naprawy może przewyższać wartość radia, a na forum nie udziela się pomocy w omijaniu kodów zabezpieczających. Radio współpracuje ze zmieniarką i jest rzadko kradzione, co świadczy o jego specyfice.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA