logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tornado Box - czy można pracować bez wsparcia i jakie oprogramowanie wybrać?

Shel 02 Lis 2007 06:11 2079 28
REKLAMA
  • #1 4438694
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, jak w temacie, tzn. czy samym box-ie bez saportu da się normalnie na nim pracować?
    czy jest jakieś oprogramowanie do samego boxu? jak je sprawdzić i jakie jest najbardziej użyteczne?
    z góry dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4438717
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2518
    teoretycznie bez suportu to da sie pracowac ale
    zeby flashowac telefony to potrzebujesz do nich soft mozna niby szukac na elektrodzie itp ale to troche uciazliwe i niezawsze sie znajdzie odpowiednie
    poza tym ilosc labli jest wazna bo jak zaczniesz kupowac osobno to wyjda strtaszne ceny
  • Pomocny post
    #3 4438802
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 165
    lepiej kup sobie to nowe dziecko od HWK lub normalnie ufs-a z kompletem kabli niektorzy sprzedawcy daja 2 supporty i wtedy napewno bedziesz na bierzaco z flashami a i komplet kabli tez sie przyda bo tak jak mowil przedmowca kupowanie po jedenj sztuce sie nie oplaca przypuszczalna cena 1 kabla to okolo 15zł a sprzedawcy daja z boxami okolo 70-80 kabli rachunek jest prosty
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4438812
    RAJUS
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    Kup HWK Micro z kompletem kabli , cena ciekawa i dostajesz dostep do 2 suportow UFS i HWK
    Pozdro
  • #5 4438845
    Shel
    Poziom 27  
    @poochone - napisałeś "lepiej kup sobie to nowe dziecko od HWK lub normalnie ufs-a"
    nowe dziecko HWK - a dokładniej? czy chodziło ci o HWK Micro
    a normalny UFS-A - to co to dokladnie, ponieważ ja mogę mieć TORBADO UFS-3 i własnie co oznaczają te ostatnie litery i cyfry w tej nazwie?

Dodano po 5 [minuty]:

aha dodam, że znajomy che mi sprzedać TORBADO UFS-3 za 100zł
    i np jeśli bym dokupił HWK w V 3.03 - to czy to jest opłacalne?
  • Pomocny post
    #6 4438873
    blazej36
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Tornado UFS-3 to to samo co Twister i N-Box - wszystko interfejsy sarasa, różnią się tylko supportem i wyglądem obudowy, najlepszy support ma n-box, do hwk jest osobny support. Do prawidłowego funkcjonowania serwisu treba posiadać kilka niezależnych supportów, ponieważ wzajemnie się uzupełniają, a np. elektroda to juz ostatnia deska ratunku, bo czekanie na to aż ktoś ci wysle flasha na forum w momencie kiedy klient stoi nad głową jest troche stresujące:)
  • REKLAMA
  • #7 4438880
    poochone
    rak rozchodzilo mi sie o HWK Micro na allegro mozesz kupic nowe za 350zł z 2 suportami lub jak chcesz to kup sobie osobno cos z rodziny UFS np tornado twister Nbox i dokup sobie hwk wyjdzie ci drozej ale za to bedziesz miec komplet kabli
    prosze bardzo tutaj masz linka do tornado +85 kabli

http://allegro.pl/item258548864_ufs3_tornado_85_kabli_ufs_3_fv_gw_gsm_support.html

jak chce ci sprzedac tylko ufs-a za 100zł bez kabli i bez supportu to ci sie nie oplaca
  • #8 4438881
    Shel
    Poziom 27  
    @blazej36
    wiadomo, ale ja telefony naprawiam dorywczo i to od znajomych, to raczej moja pasja i nie zarabiam na tym, i dlatego szukam jakiegoś taniego rozwiązania
  • Pomocny post
    #9 4438888
    blazej36
    Poziom 14  
    Tornado a 100zł samo czy z kablami? Bo samo to bez sensu, ponieważ jest około 80 kabli razy nawet 10zł to juz sie nie oplaca, lepiej kup nowy komplet z i kablami (razem z bb5) i supportami + hwk oryginał, to podstawowy sprzęt dla początkujących i musi mieć dobry support, a dodam, ze tez mam oryginal hwk i niedawno mi go wyłączyli (po 2 latatach), więc kupując używkę nie masz gwarancji działania supportu. Na tym się nie oszczędza, gdyż więcej kabli i supportu to więcej obsługiwanych modeli co przekłada się na więkse zarobki i procentuje.

Dodano po 3 [minuty]:

A nawet jak robisz dorywczo to tornado za 100zł to tylko pozorna oszczędnośc, bo co chwile będzie ci czegoś brakować i jak to skompletujesz to okaże się, że za te pieniądze mogłeś kupić komplet:) Poza tym jak robisz to dobrze to najczęściej takie robienie najomym kończy się otworzeniam własnego serwisu:P Wiem po sobie:)
  • #10 4438906
    poochone
    no to jak robisz dorywczo to tan link co ci podalem to ci sie stanowczo oplaca bo nigdy niewiesz kto z jakim telefonwm przyjdzie i niewiesz kiedy uzyjesz danego kabla mozesz nawet jednego nie uzywac rok a pozniej po roku ktos przyjdzie i cie zaskoczy a jak nie bedziesz mial klompletu to bedziesz zmuszony kupowac kable placic za kabel 15plus przesylak a i tak go raz tylko uzyjesz i za ta usluge wezmiesz jak dla znajomych np 15 zl bo jak sam powiedziales robisz tylko od znajomych wiec lepiej na wstepie troszke wiecej wrzucic kasy i miec lepszy komfort bo raz ze support a dwa ze kabelki
  • #11 4439724
    Shel
    Poziom 27  
    mam jeszcze jedno pytanie całkiem z innej beczki, tzn. czy piny znajdujące się w większoci nokii pod baterią to te same co na zewnętrznym złączu tam gdzie podłączamy ładowarkę, chodzi mi o piny transmisji np w noki 6230i??
  • #12 4439844
    blazej36
    Poziom 14  
    Niestety nie, gdyby tak było to nie trzeba by było mieć 100 kabli na stanie:)
  • Pomocny post
    #13 4439913
    Smok92
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Szukaj na allegro, można tanio dostać jakiegoś Boxa z kablami :D Ja trafiłem za 150 n-boxa + Karton kabli ( Niewiem dokładnie ile ale jest ich sporo :D ) . Pozdrawiam
  • #14 4439920
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Simlocka ściągniesz i założysz przez ten POPPORT w wielu nokiach, ale języka tym już nie zmienisz.
    Jeśli mam robić tylko simlocka to sam często używam tego wejścia, bo nie chce mi się szukać kabla do danego modelu. Dodatkowo mam pod ręką kabelek Easy Flash. Tymi dwoma można zrobić simlocka w dużo nokiach, ale do samego simlocka wystarczy nawet kalkulator zainstalowany w telefonie. :D
    Tak jak przedmówcy pisali. Jeśli kupować tornado to z kompletem kabli i supportem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 4440058
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Generalnie jedynie sluszny UFS na dzis to ufs z HWK np:

http://www.allegro.pl/item261534547_hwk_ufs_3_tornado_mikro_2w1_super_cena_od_ss.html

Zapukaj do sprzedawcy - komplet kabli znajdzie sie pewnie w dobrej cenie - np. 200 pln.

HWK jest porzadnie aktualizowane jak za swoja cene wiec dlatego warto:

http://www.gsmhosting.com/vbb/showthread.php?t=442589&page=2
  • #16 4444131
    Shel
    Poziom 27  
    wytłumaczcie mi proszę jeszcze jak to jest z tymi klonami, ponieważ nawet jak będę miał oryginalnego boxa i po porstu sam zrobię sobie kopie tzn. uważam, że box jest zrobiony na jakimś procku np atmel i siedzi tam sobie program, to czy jeżeli skopiuje program i wykonam kopię laminatu to wszystko mi zadziała, pytam ponieważ za bardzo nie wiem jak działają takie programatory typu tornado i inny kolega chce mi sprzedać klona i nie wiem z czym to się wiąże?
  • #17 4444525
    poochone
    klon niema przedewszystkim supportu a jak ma to troche badziewny mozesz sobie zrobic prodigy bo niewiem czy gdzies dostaniesz procka i hexa do tornado na pasjagsm.pl masz opis jak zrobic sobie samemu tanim kosztem prodigy ale czy jest sens robic sobie samemu boxa a pozniej kupowac kable czy nie lepiej kupic odrazu gotowego boxa z kablami
  • #18 4447340
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Generalnie aktualizowane sa tylko HWK - i tu orginal ma znaczenie. Co do samego UFSa to zbyt duzej roznicy klon czy orgional tu nie ma - od kiedy mozna zmieniac numery seryjne jak chcesz. Oczywiscie nie polecam klonow - z przyczyny ? - moga byc gorzej wykonane. Poza tym roznicy w cenie duzej nie ma wiec lepiej kupic orginal. Kiedy kupujesz samego UFSa to najlepiej kupic N-Boxa. Ma najlepsza strone z supportem z calej rodziny UFSów na dzis. Jezeli chcesz dokupic HWK - to najlepiej orginal - z racji tego ze jest porzadnie supportowany samsung i nokie bb5.
  • #19 4447603
    blazej36
    Poziom 14  
    Stokłosy ma rację, support hwk rzadko wypuszcza aktualizacje, ale jak juz zrobią to wystarczają na jakiś czas i obsługują dosyć duzo rzeczy (LG, SAMSUNGI, BB5) HWK nie ma sensu kupowac klona bo jest problem z supportem i nigdy klony nie dzialaja z nowymi updatami - trzeba czekać zawsze na nowy wsad:) Co do samego sarasa to samą oryginalną puszkę można kupić bardzo tanio i nie ma sensu kupowanie klona. Najlepiej kupić nowego N-boxa + oryginał HWK i komplet kabli, wydasz trochę więcej ale zaprocentuje to w przyszłości.

Dodano po 6 [minuty]:

Jeszcze jedno - support jest wbrew pozorom bardzo wazny, mi przy tornadzie i HWK działał dokładnie 2 lata i wyłączyli, posiadam inne supporty i najlepszy ma chyba N-box i JAF, np flash 5.50 do 6300 Jest narazie tylko na serwerze JAFA (MT-BOX na chwile obecną jescze nie ma), a trafia się już dużo telefonów z tą wersją - trzeba być na czasie i lepiej wydać więcej 100zł, ale mieć wszystkie nowości pod ręką.
  • #20 4447926
    poochone
    support jest bardzo wazny i komplet kabli bo po co oddzielnie kupowac kable i wydawac na nie fortune jak mozna zaplacic 100-120 zł wiecej za boxa z kompletem kabli i miec swiety spokuj
  • #21 4448424
    Shel
    Poziom 27  
    a czy do korzystania z suportu potrzebne jest połączenie z boxem?
    pytam ponieważ ja w domu wykorzystuje iPlusa, wiec za wiele z tego suportu bym nie ściągnoł, dlatego ściągałbym to np w pracy albo u kolegi ale nie chce wszedzie nosic box-a?
  • #22 4448518
    blazej36
    Poziom 14  
    Do sarasa nie potrzeba połączenia z boxem - wystarczy login i hasło. Trzeba tez uwazac zeby nie zalogowac sie jednoczesnie na ten sam login z dwóch różnych IP, bo wtedy blokują konto i ciężko się z nimi dogadać żeby odblokowali:)
  • #23 4448551
    GSMUnlock
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Do HWK supportu tak.

Najlepsze rozwiązanie ?
    N-Box + HWK

Co do tornado (UFSXSUPPORT - Niebieskie) to załamałem sie jakością kabli z zestawu. Niby 389,- PLN z wysyłką i 100 kabli, ale są one wątpliwej jakości. Stanowczo polecam N-Box pomimo, iż ma "tylko" 85 kabli, ale są one przyzwoitej jakości (i-Phone.org). Inna kwestia, to to ze UFSXSUPPORT daje Ci support do Tornada na okres 6 miesięcy, a N-Box na 12 miesięcy, a to jest pewna różnica :) To samo tyczy się procesu rejestracji box'a, gdzie Tornado trza rejestrować i czekać na kod do supportu, a w N-Box'ie jest nalepka z kodem aktywacyjnym i działa tak jak powinno :)
  • #24 4476520
    Shel
    Poziom 27  
    a gdzie mogę kupić sam support do hwk i czy jak kupię hwk+nbox od osoby trzeciej to mogę go spokojnie zarejstrowac?
  • #25 4476625
    gomezf1
    Spec od GSM
    Ocena: 19
    Shel napisał:
    a gdzie mogę kupić sam support do hwk i czy jak kupię hwk+nbox od osoby trzeciej to mogę go spokojnie zarejstrowac?

Podejrzewam ze będziesz miał już zarejestrowany. Uważaj tylko żeby ci ktoś nie wcisnął Triala.

Support kupisz w każdym szanuj.ącym sie sklepie internetowym GSM...... ale odrobina Twojej chęci i znajdziesz Sam za darmo.
  • #26 4482882
    Shel
    Poziom 27  
    ok, a zapytam jeszcze jaka jest najnowsza wersja softu do HWK?
    z tego co podejrzewam hwk, to zwykly programowalny procesor który można pewnie samemu zaprogramować?
  • #27 4482955
    blazej36
    Poziom 14  
    Najnowsze HWK to 2.0.6. Masz racje, jak wiekszosc boxów jest to programowalny procesor, lecz zabepieczony hasłem i trzeba mieć do niego wsad. Nawet jak go zaprogramujesz, to i tak nie bedziesz miał supportu.
  • #28 4483094
    Shel
    Poziom 27  
    hmm, to teraz widze, że te HWK, które chce kupić to ściema, ponieważ osobnik napisał mi, że działa z wersją 3.0.3, chyba, że jeszcze czegoś nie wiem?
  • #29 4604444
    rekordgsm
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Jezeli powiedzial ze dziala z wersja 3.03 to bankowo trial Hwk, i kazda nastepna aktualizacja go zalat.wi na cacy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Praca na Tornado Box bez wsparcia (supportu) jest teoretycznie możliwa, jednak praktycznie niezalecana ze względu na konieczność posiadania odpowiedniego oprogramowania do flashowania telefonów oraz kompletnego zestawu kabli, których zakup pojedynczo jest kosztowny i uciążliwy. Najlepszym rozwiązaniem dla początkujących i osób naprawiających telefony dorywczo jest zakup oryginalnego boxa z kompletem kabli i aktywnym supportem, co zapewnia dostęp do aktualizacji i szerokiego wsparcia modeli. Wśród polecanych urządzeń wymienia się HWK Micro, N-Box oraz UFS (w tym Tornado UFS-3, Twister, N-Box), gdzie N-Box ma najlepszy support i jakość kabli. HWK wymaga oryginalnego supportu, który jest regularnie aktualizowany i obsługuje m.in. modele Samsung, Nokia BB5 i LG. Klony boxów nie posiadają wsparcia i często mają problemy z aktualizacjami, dlatego ich zakup nie jest rekomendowany. Support do HWK i innych boxów można kupić w sklepach internetowych lub znaleźć nieoficjalnie, jednak oryginalny support jest kluczowy dla prawidłowego działania. Do korzystania z supportu UFS nie jest konieczne stałe połączenie z boxem, wystarczy login i hasło, natomiast HWK wymaga połączenia. W przypadku telefonów Nokia piny transmisji pod baterią różnią się od tych na zewnętrznym złączu ładowarki, co wymaga posiadania wielu kabli. Najnowsza wersja oprogramowania HWK to 2.0.6; wersje trialowe (np. 3.0.3) są ograniczone i po aktualizacji tracą funkcjonalność. Warto inwestować w oryginalny sprzęt i support, aby zapewnić sobie stabilną i aktualną obsługę telefonów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA