logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć prąd pobierany przez jarzeniówki? Wzór i wskazówki

krzysztofdarek 02 Lis 2007 09:49 10919 6
REKLAMA
  • #1 4438970
    krzysztofdarek
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam ,mam pytanie odnośnie tego jak obliczyć prąd który pobiera dane urządzenie np. jarzeniówki i chce obliczyć prąd jaki pobierają czy mo0ze ktoś mi napisać wzór z jakiego mam skorzystać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4439038
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Żeby coś obliczyć wg. wzoru trzeba mieć jakieś wartości do podstawienia.Zastanów się z czego liczyć ten prąd jarzeniówek.Musisz znać choćby moc i wtedy liczysz z fundamentalnego w elektrotechnice wzoru I=(PxcosΦ)/U.Z tym że raczej cosΦ nie będziesz znał.Ten cosΦ to współczynnik mocy wynikający z indukcyjnego charakteru obciążenia.Przy czysto rezystancyjnym (żarówka, grzejnik) liczy się prosto I=P/U.Jeśli nie znasz mocy to brakuje jednego parametru do obliczeń bo jak rozumiem napięcie to sieć 230V.
  • REKLAMA
  • #3 4439052
    krzysztofdarek
    Poziom 11  
    dzięki

Dodano po 1 [minuty]:

Tak to sieć 230 V.
  • REKLAMA
  • #4 4439440
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Mała poprawka I=P/(U×cosφ).
  • #5 4439616
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    planujesz instalacje czy masz ją wykonaną.
    jeśli to drugie to nie wygodniej posłużyć się miernikiem cęgowym??
  • #6 4439780
    krzysztofdarek
    Poziom 11  
    Planuje instalacje.

Dodano po 2 [minuty]:

A mam jeszcze jedno pytanko jak mam podłączyć za licznikiem bezpieczniki topikowe i potem siłę i gniazda i oświetleniem(tzn. wiem jak podłączyć ale nie jestem pewien czy dobrze myślę) może ktoś napisać albo jakiś schemat dać.
  • REKLAMA
  • #7 4440183
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    krzysztofdarek napisał:
    Planuje instalacje.

Dodano po 2 [minuty]:

A mam jeszcze jedno pytanko jak mam podłączyć za licznikiem bezpieczniki topikowe i potem siłę i gniazda i oświetleniem(tzn. wiem jak podłączyć ale nie jestem pewien czy dobrze myślę) może ktoś napisać albo jakiś schemat dać.

Prawidłowo... jak mawiał znajomy majster :D
    Ile masz bezpieczników, jakie odejścia planujesz:
    Standard - 1x Gniazda 1-faz. + 1x Ośw.
    Siła - 1x 3-faz. + 1x gniazda 1-faz. + 1x oświetlenie.
    Inne? Masz zamiar rozbić na obwody?
    I podstawowe - Jakie masz zasilenie z licznika - 1 faza, czy 3 fazy? Oraz, w jakim układzie sieci. TN-C, różni się trochę od TN-S, a oba od TT... ;)
    Zasilenie do gniazd topikowych podłączasz na dolną stopkę, a pod gwint podłączasz odejście.

Co do prądu, to najprościej sprawdzić specyfikację producenta. Przy zakupie urządzenia masz podane w danych technicznych prąd nominalny - In i wg dostosowujesz instalację. Prąd można wyliczyć ze wzoru jaki podano wcześniej. Cosφ powinien być podany w danych technicznych. Czasem, przy urządzeniach małej mocy pomija sie ten współczynnik.

Podsumowanie tematu

✨ Aby obliczyć prąd pobierany przez jarzeniówki, należy znać moc urządzenia oraz napięcie zasilania, zwykle 230 V. Podstawowy wzór to I = P / (U × cosφ), gdzie cosφ to współczynnik mocy wynikający z indukcyjnego charakteru obciążenia; przy braku danych o cosφ można go pominąć dla urządzeń małej mocy. W przypadku czysto rezystancyjnego obciążenia wzór upraszcza się do I = P / U. Przy planowaniu instalacji elektrycznej za licznikiem stosuje się bezpieczniki topikowe, a obwody dzieli się na gniazda jednofazowe, oświetlenie oraz siłę (trójfazowe). Warto znać rodzaj zasilania (jedno- lub trójfazowe) oraz układ sieci (TN-C, TN-S, TT), co wpływa na sposób podłączenia. Najprościej jest sprawdzić prąd nominalny podany w danych technicznych urządzenia. Do pomiarów prądu można też użyć miernika cęgowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA