logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zodiak DSS 402 - oba kanały nie działają po czyszczeniu, dym z obudowy

sosek 02 Lis 2007 11:05 1503 8
REKLAMA
  • #1 4439199
    sosek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    mam zodiaka dss 402, wszystko ładnie grało, aż pewnego dnia jedna strona przestała grac, więc pomyślałem, że zdejmę obudowę i zobaczę co sie stało, w środku było mnóstwo kurzu, więc go postanowiłem delikatnie zdjąć pędzelkiem. Gdy po tym zabiegu uruchomiłem radio to z jednej strony zobaczyłem wydobywający się dym i wtedy zamilkł drugi kanał. Nie wiem czy da sie to w jakiś sposób jeszcze naprawić.
  • REKLAMA
  • #2 4439294
    bindaz
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Da się.
    Trzeba wymienić tranzystory w końcówce i najprawdopodobniej rezystory zabezpieczające i bezpieczniki.
  • REKLAMA
  • #4 4440728
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    bindaz napisał:
    Da się.
    Trzeba wymienić tranzystory w końcówce i najprawdopodobniej rezystory zabezpieczające i bezpieczniki.
    Skąd ta diagnoza?Najpierw może jakieś pomiary?
  • #5 4446453
    bindaz
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    sosek napisał:
    ... zobaczyłem wydobywający się dym i wtedy zamilkł drugi kanał.

Chyba sprawa jest prosta.

Przed wymianą i tak trzeba zmierzyć wszystkie tranzystory (choć nie wszystkie padają). W końcówce są połączenia galwaniczne i nie sprawdzając wszystkiego można sobie narobić nowego kłopotu.
  • REKLAMA
  • #6 4522915
    sosek
    Poziom 13  
    Jakim miernikiem należy to mierzyć ??. Czy gdzieś znajdę schemat tego radia ??
  • REKLAMA
  • #7 4523751
    To_masz_5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam!
    :arrow: sosek nie czytasz uważnie postów! Kolega genado podał Ci link ze schematem.
    Tranzystory możesz mierzyć dowolnym omomierzem, ale lepiej żeby miał możliwość pomiaru diód i tranzystorów.
    Pozdrawiam
    To_masz_5
  • #8 4577433
    sosek
    Poziom 13  
    Kupuje miernik uniwersalny, nim chyba dam rady zmierzyć ??, kupuje też połamane pozostałości po zodiaku (w płytkach są jeszcze wlutowane tranzystory) więc może coś zrobię.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio Zodiak DSS 402, które przestało działać poprawnie po czyszczeniu wnętrza pędzelkiem, co spowodowało pojawienie się dymu z obudowy i utratę dźwięku w obu kanałach. Wskazano, że problem można naprawić poprzez wymianę uszkodzonych tranzystorów końcówki mocy, rezystorów zabezpieczających oraz bezpieczników. Przed wymianą zaleca się wykonanie pomiarów wszystkich tranzystorów, najlepiej za pomocą miernika uniwersalnego z funkcją testu diod i tranzystorów, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Udostępniono link do schematu radia Zodiak DSS 402 oraz do opisu naprawy końcówki mocy podobnego modelu OR Tosca, co może pomóc w diagnozie i naprawie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA