logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować dwie karty dźwiękowe AC97 do mikrofonu i głośników 5.1?

Hrabia322 02 Lis 2007 15:02 1358 6
REKLAMA
  • #1 4439956
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam koledzy.
    Zakupiłem ostatnio kartę taka tańsza 5.1 i ona pracuje pod sterownikiem C-Media AC97 a mam jeszcze "na pokładzie" zintegrowaną i ona też pracuje pod tym sterownikiem. Wszystko było by lux gdyby nie to ze pod ta karta 5.1 strasznie źle mi działa mikrofon(w ogóle nie słychać) mikrofon jest dobry bo na zintegrowanej śmiga ok. Ale jak włączę w systemie zintegrowaną muzykę w menadżerze narzędzi to ona przejmuje całe dowodzenie i nie mam w tedy 5.1(tz. jest ale muszę każdy program konfigurować z osobna żeby szedł dźwięk na 5.1)

I teraz pytanie czy jest możliwość zrobienia dźwięku zintegrowanego jakoś na "slave" bo ona by mi była potrzebna tylko do mikrofonu do skypa a żeby 5.1 która jest pod PCI śmigał mi dźwięk na głośniki. Jak to zrobić?
    Jeżeli to coś pomoże to głośniki mam Creative t6060
    Nie mogę w Skypie włączyć mikrofonu z zintegrowanego dźwięku bo muszę mieć włączone to urządzenie a jak je włączę to nie mam dźwięku na PCI.
    Może to troszkę zakręcone ale jak nie podałem czegoś istotnego to napiszcie.
  • REKLAMA
  • #2 4440022
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 109
    panel sterowania -> ustawienia dźwięków -> pozmieniaj domyślną kartę w odtwarzaniu wszędzie na tą 5.1, a w nagrywaniu na zintegrowaną
  • REKLAMA
  • #3 4440048
    780810
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Przeważnie (przynajmniej tak u mnie było) dwie karty się "gryzą". Najlepiej w biosie wyłączyć zintegrowaną i jechać wszystko na dodatkowej, jak brakuje wejść to na płytce powinno być jeszcze dwa (cd i coś tam do modemu), można pokombinować. Ja mam Realteka zintegrowanego i SB Live 5.1 i za cholere razem nie pójdą. Mogą działać dwie karty ale z tego co wiem to muszą być zgodne z ASIO a tanie karty nie mają takiej opcji.
  • REKLAMA
  • #4 4440161
    Hrabia322
    Poziom 16  
    schnelltot jeżeli bym tak zrobił musiał bym mieć włączona kartę w menażerze a tylko jak uruchomię ponownie kompa to przejmuje kontrole i już w 5.1 na PCI nie ma dźwięku. a mic jak nie działał tak nie działa na zintegrowanej do tego w zasobniku już nie pojawia sie program sterujący PCi 5.1 tylko program do zintegrowanej.
    780810 pisałeś coś o tym "jak brakuje wejść to na płytce powinno być jeszcze dwa (cd i coś tam do modemu)" na jakiej płytce? ze sterownikami czy na płycie głównej rozwiń to dokładniej? czy tam mógł bym wpiąc mic tak żeby mi skyp wykrył dźwięk.
  • REKLAMA
  • #5 4440220
    mariuz
    Poziom 31  
    Jak skonfigurować dwie karty dźwiękowe AC97 do mikrofonu i głośników 5.1?

karta A - PCI
    karta B - zintegrowana

A we włąściwościach głośności (głośniczek koło zegarka) wybierasz opcje-> właściwości i tam tak samo możesz wybierać kartę.
  • #6 4440343
    Hrabia322
    Poziom 16  
    schnelltot zrobiłem tak jak powyżej i działa ok i mikrofon na zintegrowanej i głośniki na PCI5.1 ALE wywaliło mi program koło zegarka ten co używałem do PCI 5.1 i teraz nie działają wszystkie głośniki czyli nie ma 5.1 tylko 2 przednie normalnie jak zrobić żeby działał program od 5.1 probowałem go włączyć z folderu Program Files ale nie startuje jak go zamienić z tym programem z zintegrowanej.
  • #7 4440357
    mariuz
    Poziom 31  
    Zainstaluj jeszcze raz przy włączonych obu kartach

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwie karty dźwiękowe AC97: zintegrowaną oraz tańszą kartę PCI 5.1 działającą na sterowniku C-Media AC97. Problem polega na tym, że mikrofon działa poprawnie tylko na zintegrowanej karcie, natomiast dźwięk 5.1 na karcie PCI jest zakłócany, gdy zintegrowana jest aktywna. W systemie Windows można ustawić domyślną kartę do odtwarzania dźwięku na PCI 5.1, a do nagrywania na zintegrowaną, co pozwala na korzystanie z mikrofonu zintegrowanej i dźwięku 5.1 z PCI jednocześnie. Jednak po takiej konfiguracji program sterujący kartą PCI 5.1 (C-Media) przestaje się uruchamiać, co skutkuje brakiem pełnego dźwięku 5.1 i działaniem tylko stereo. Zalecane jest ponowne zainstalowanie sterowników przy włączonych obu kartach, aby przywrócić funkcjonalność oprogramowania PCI 5.1. W dyskusji pojawiła się sugestia wyłączenia zintegrowanej karty w BIOS-ie, jednak użytkownik potrzebuje jej do mikrofonu, np. w Skype. Wspomniano także o ograniczeniach tanich kart dźwiękowych w obsłudze ASIO i problemach z jednoczesnym działaniem dwóch kart. Użytkownik posiada głośniki Creative T6060, które wymagają prawidłowej konfiguracji karty PCI 5.1 do pełnego dźwięku przestrzennego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA