logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana źródła prądu -> napięcia

Tomkov 02 Lis 2007 15:48 44922 3
  • #1 4440148
    Tomkov
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jestem początkujący i chciałbym wiedzieć w jakich przypadkach mogę/nie mogę zmienić źródło prądu na napięcia ? (jeżeli wogle jest to możliwe)
  • #2 4440365
    djtronic
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Nie bardzo wiem o co koledze chodzi. Ale jezeli mamy jakies zrodlo zasilania to jest w nim tylko napiecie, prad natomiast zaczyna przepływac w chwili kiedy podłączymy do niego jakies odbiornik. Jesli sie myle to poprawcie.
  • #3 4440446
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    To pewnie chodzi o zamianę źródeł prądowych na napięciowe i odwrotnie.

Zamiana źródła prądu -> napięcia
  • #4 16838039
    Patrico97
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam, mam pytanie, czy po przekształceniu źródła prądu na źródło napięcia to prąd w obwodzie będzie równy prądowi wymuszonym przez źródło prądu?
    Może na przykładzie będzie łatwiej zrozumieć, mam źródło prądu 2A i równolegle rezystor 1Om, po zmianie źródła na napięciowe mam zgodnie ze wzorem napięcie 2V i rezystor połączony szeregowo, nadal równy 1Om, czy prąd płynący przez ten rezystor będzie wynosił 2A ??
    Moderowany przez trymer01:

Regulamin, pkt 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

REKLAMA