logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tłumaczenie angielskich nazw w danych katalogowych układu scalonego NE555N

Mike_PL 02 Lis 2007 17:22 1002 3
REKLAMA
  • #1 4440520
    Mike_PL
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    A mianowicie chodzi mi o te angielskie nazwy:

http://images23.fotosik.pl/105/b4a9027e893f0a36.jpg

Czy ktoś mógłby mi pomóc je przetłumaczyć w miare sensownie na polski? Z góry dziękuje za pomoc.

Czy te dane są wystarczające jeśli chodzi o ukł. scalony NE555N? Wzięte jest to z tego pdfa.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4440800
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    supply voltage - napięcie zasialnia
    supply current - prąd zasilania

timming error - błąd czasu trwania impulsu/czestotliwosci
    initial accuracy - błąd czasu trwania pierwszego impulsu/okresu przebiegu
    drift with temperature - błąd (dryf) czasu trwania impulsu/okresu przebiegu spowodowany zmianami temp.
    drift with supplay volatge - błąd (dryf) czasu trwania impulsu/okresu przebiegu spowodowany zmianami napięcia zasilania.

parametry takie jak: voltage/current treshold/trigger - będą miały związek z prądami i napięciami wyzwalaniem układu, teraz nie mam czasu, ale później zerknę w notek katalogową żeby rozszyfrować te parametry.

reset voltage/current - napięcie/prąd wejściowy niezbędny do zresetowania układu (nóżka 4)
    low/high output voltage - napięcie na wyjściu (nóżka 3) w stanie niskim/wysokim
    rise/fall time output - szybkosc narastania/opadania napięcia wyjściowego
  • REKLAMA
  • #3 4444947
    Mike_PL
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzięki wielkie. Pozostaje jeszcze właśnie to:

Cytat:
    parametry takie jak: voltage/current treshold/trigger - będą miały związek z prądami i napięciami wyzwalaniem układu, teraz nie mam czasu, ale później zerknę w notek katalogową żeby rozszyfrować te parametry.
  • Pomocny post
    #4 4445420
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    threshold voltage - próg przełączania (nóżka 6) 2/3Ucc
    trigger voltage - próg wyzwalanie (nóżka 2) 1/3Ucc
    drift with temperature - stałości okresu przebiegu spowodowany zmianami temp.
    W przypadku prądu (current) to raczej mówimy o prądzie danej nóżki np.
    threshold current - prąd wejścia TH (nóżka 6) który powinien być jak najmierniejszy, który ogranicza nam maksymalne wartości rezystorów jakie możemy stosować w układzie (RA+RB=20M dla Vcc15V i 6.7M dla Vcc=5V)
REKLAMA