logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Altium Designer] które biblioteki mają podstawowe elementy?

element 03 Lis 2007 20:23 5338 3
REKLAMA
  • #1 4443113
    element
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam

WSTEP
    Długo (ponieważ nie przychodzi mi to łatwo) uczę się podstaw elektroniki. Teraz uruchomiłem symulator Altium Designera i wreszcie mogę zobaczyć jak działają głupie, najprostsze układy elektroniczne. Mogę zmieniać parametry elementów, przestawiać je i obserwować zmiany napięcia czy natężenia, bez obawy że coś zniszczę, albo że dostanę połową tranzystora w oko gdy mu zapakuje 50A.

PYTANIE
    Które biblioteki w Altium Designerze zawierają podstawowe elementy do symulacji?
    (typu rezystor, tranzystor,kondensator,źródło napięcia,....)
  • REKLAMA
  • #2 4476327
    nmos
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Miscellaneous Devices.IntLib
  • REKLAMA
  • #3 4482714
    element
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    nmos napisał:
    Miscellaneous Devices.IntLib

Tą bibliteke akurat znam, załadowała się przy już przy pierwszym uruchomieniu AD.
    Pytam ponieważ znalazłem kolejne biblioteki stworzone specjalnie pod symulacje, katalog library\simulation, np.Simulation Sources.IntLib i sądzę, że jest ich więcej, ale ponieważ nie jestem elektronikem, trudno mi się w tych nazwach katalogów/plików połapać, a jest ich trochę.

PS:moze i się czepiam ale w taki porządny symulator, a nie symuluje napięcia przebicia na tranzystorach i pozostalych diodach :/
  • #4 4710509
    sebastiankozub
    Poziom 11  
    altium designer (wczesniej protel) zostal stworzony do projektowania plytek drukowanych, z czasem zostala w nim zaimplemetowana mozliwosc analizy/symulacji projektowanych ukladow - tym samym moim zdaniem nie jest to najlepszy program do tego typu zabawy :) ja osobiscie wole klasyke czyli PSpice
REKLAMA