logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie wskazań amperomierza i woltomierza w układzie: Izr=10A, R1=R4=2Ω, R2=R3=4Ω

Mikhaił 04 Lis 2007 11:24 4514 6
  • #1 4444416
    Mikhaił
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    witam, mam oto taki proste zadanie ale wyniki mi nie chca wyjsc;/ Izr=10A, R1=R4=2 R2=R3=4, trzeba obliczyc wskazania przyrzadow, no i wyszlo mi wskazanie maperomierza 10/3 A i woltomierza 100/3V , zrobilem to w sposob taki ze przez R2 nie plynie prad bo jest woltomierz wiec go ta galąź wyłączylem z ukladu. Co robie zle?
    Załączniki:
    • Obliczanie wskazań amperomierza i woltomierza w układzie: Izr=10A, R1=R4=2Ω, R2=R3=4Ω zad.jpg (6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4444502
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    Mikhaił napisał:
    witam, mam oto taki proste zadanie ale wyniki mi nie chca wyjsc;/ Izr=10A, R1=R4=2 R2=R3=4, trzeba obliczyc wskazania przyrzadow, no i wyszlo mi wskazanie maperomierza 10/3 A i woltomierza 100/3V , zrobilem to w sposob taki ze przez R2 nie plynie prad bo jest woltomierz wiec go ta galąź wyłączylem z ukladu. Co robie zle?
    Obliczanie wskazań amperomierza i woltomierza w układzie: Izr=10A, R1=R4=2Ω, R2=R3=4Ω

napisz za pomocą wzorów jakżeś to policzył. Oba wyniki masz dobre, a zadanie jest tak proste, iż ja to policzyłem w pamięci.
    Przypomnij sobie wzór na dzielnik prądowy i kłania się Tobie Prawo Ohma.

Pozdrawiam
  • #3 4444522
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Przy założeniu, że amperomierz ma zerową rezystancję a woltomierz nieskończoną, faktycznie wychodzi, że przez apmeromierz płynie 10/3[A] a na woltomierzu odkłada się 100/3[V]. Zgodnie z tymi założeniami pod wpływem prądu jaki wypływa ze źródła najpierw w całości przepływa przez R1 i wywołuje na nim spadek rzędu 20[V], a potem rozpływa się na R3 i R4 wywołując na nich identyczny spadek napięcia, rzędu 40/3[V]. Przez R3 płynie 10/3[A] a przez R4 20/3[A]. Amperomież wskaże to co płynie przez R3 a woltomierz spadek na R2+R3, czyli to co już napisałeś. Jak byś miał dane rezystancje wewnętrzne mierników to byłoby zabawniej, a tak jest w miarę prosto.
  • #4 4444552
    Mikhaił
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    no to jak jest w koncu, dobrze mam czy nie? wina tych ktorzy ukladali zadanie i nie podali zalozen odnosnie przyrzadow?? jezeli nie podaja rezystacncji przyrzadow to mam liczyc tak jak policzylem??
  • #5 4444590
    fuutro
    Poziom 43  
    Jak nie podali rezystancji mierników to zakładasz sytuację idealną czyli amperomierz ma rezystację zerową a woltomierz nieskończoną.
  • #6 4444646
    Grześkiewicz
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Tak się zastanawiam....
    A nie jest czasem tak, że amperomierz wskaże wartość prądu jaki przepłynie przez szeregowo połączone R1 i R3? A Woltomierz wskaże napięcie zasilania pomniejszone o spadek napięcia na rezystorze R2?
    Może ktoś rozwiać moje wątpliwości...?
  • #7 4444976
    fuutro
    Poziom 43  
    Amperomierz nie wskaże prądu przepływającego przez R1, gdyż on rozpływa się na R3 i R4, może wskazać I(R3)=I(R1)-I(R4). Tutaj zasilaniem jest źródło prądu, więc napięcie zasilania nie jest najistotniejsze tylko ewentualne spadki napięć wywołane na rezystancjach przez prąd zasilanący. Woltomierz właściwie wskazuje napięcie zasilające cały układ (teoretycznie), bo spadek napięcia na R3 zakładamy, że jest taki sam jak na R4.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia wskazań amperomierza i woltomierza w układzie z prądem źródłowym Izr=10A oraz rezystorami R1=R4=2Ω i R2=R3=4Ω. Przyjęto założenie idealne: amperomierz o zerowej rezystancji i woltomierz o nieskończonej rezystancji. W takim przypadku przez amperomierz płynie prąd 10/3 A, a na woltomierzu pojawia się napięcie 100/3 V. Prąd zasilający najpierw przepływa przez R1, powodując spadek napięcia 20 V, a następnie rozdziela się na gałęzie z R3 i R4, gdzie prąd przez R3 wynosi 10/3 A, a przez R4 20/3 A. Woltomierz mierzy spadek napięcia na R2 i R3. Brak danych o rezystancjach wewnętrznych przyrządów wymusza przyjęcie idealnych warunków pomiaru. Wątpliwości dotyczą interpretacji wskazań amperomierza i woltomierza w kontekście układu zasilanego źródłem prądowym oraz rozkładu prądów i napięć na poszczególnych rezystorach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA