logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Manta Lord 031 - nie odtwarza płyt, komunikat brak płyty

acan 04 Lis 2007 17:01 3309 6
REKLAMA
  • #1 4445658
    acan
    Poziom 11  
    witam forumowiczów

mam proble w/w DVD nie odtwarza płyt a wcześniej odtwarzało nie wiem co się stało bardzo prosiłbym o pomoc

gdy tacka zamyka się silnik zakręci 2 razy płytą laser się ruszy i na ekranie pokazuje się brak płyty
  • REKLAMA
  • #2 4446196
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Uszkodzony laser lub spróbuj pokręci troszkę potencjometrem przy laserze
  • REKLAMA
  • #3 4446400
    O S T R Y
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Najpierw sprobuj przeczyscici optyke. Poszukaj na forum jak to zrobic.
  • REKLAMA
  • #4 4448948
    acan
    Poziom 11  
    soczewka od lasera przeczyszczona narazie potencjometrem nie będę kręcił bo rozreguluje i później będzie klapa
  • REKLAMA
  • #5 4452376
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Witam
    bardzo dobrze że za reagowałeś że nie wolno kręcić potencjometrami (kilka razy wałkowane na forum)jeśli nie ma się pewności że nie ma innego uszkodzenia ja proponuje podmienić silniczek płyty jak już przemyłeś laser
  • #6 4452479
    acan
    Poziom 11  
    poczytałem już sporo tematów na tym forum na temat nie czytania płyt i dlatego wiem że lepiej nie ruszać lasera a o silniczku już czytałem ale wydawało mi się że to nie od niego bo inni mieli inne problemy nie znalazłem na forum osoby która miała by taki problem jak ja
    jak znajde podobny silniczek to podmienie ok
  • #7 4491247
    acan
    Poziom 11  
    DVD sprawne hurraaaaaa styki od lasera nie stykały na tasiemce jeżeli ktoś będzie miał podobny problem to na początku tasiemka od lasera lekko ją poskrobać żeby zedrzeć zanieczyszczenia (a już miałem wymieniać silniczek od napędu płyty i nawet przygotowałem nowy FIRMWARE :) )

pozdrawiam
    acan
    PS: ale się cieszę :P

Dodano po 38 [sekundy]:

dziękuję oczywiście wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ DVD Manta Lord 031 przestał odtwarzać płyty, wyświetlając komunikat "brak płyty". Po zamknięciu tacki silnik obracał płytą dwukrotnie, a laser poruszał się, lecz urządzenie nie wykrywało nośnika. Zalecano najpierw dokładne oczyszczenie soczewki lasera, co zostało wykonane. Ostrzegano przed regulacją potencjometru lasera bez odpowiedniej wiedzy, gdyż może to pogorszyć usterkę. Sugerowano również wymianę silniczka napędu płyty. Ostatecznie problemem okazał się brak kontaktu na tasiemce łączącej laser, który po jej oczyszczeniu przywrócił prawidłowe działanie urządzenia, eliminując potrzebę wymiany silnika lub ingerencji w laser.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA