logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam: Rdzeń ferrytowy kubkowy F1001 AL=100 średnica 18mm

Uco 04 Lis 2007 22:27 4109 11
REKLAMA
  • #1 4447227
    Uco
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Witam!
    Jak w temacie potrzebne do sterownia przez sieć energetyczną (schemat w dziale download) jako trafo separujące. Szukałem po sklepach w Katowicach, Gliwicach, Rybniku w internecie i nic. Proszę podać cene i koszt wysyłki interesują mnie dwa rdzenie bo tyle potrzeba to tego projektu. może być na PW. Dzięki i pozdr.[/url]
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 4447514
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    Witam.
    Mam podobne rdzenie, 18 mm, z ferrytu F1001, tylko AL mają 2500 (napisane, a po zmierzeniu miernikiem indukcyjności ok. 2100). Mogą być?
    Są to rdzenie bez szczeliny. Mam też 14 mm, AL = 100 lub 125, ze szczeliną.
  • REKLAMA
  • #3 4449606
    Uco
    Poziom 16  
    Ciężko mi powiedzieć czy można stosować rdzenie o innym AL. Można by policzyć ile zwojów trzeba nawinąć z wzoru L=AL*z^2 ale nie wiem czy to będzie tak działać... musiałby popatrzeć na to jakiś wprawny elektronik z tego zakresu. Najlepiej jednak gdyby te wartości były takie jak tam zapisali.
    normalnie jest 160zwoi na pierwotnym i 25 lub 8 zwoi na wtórnym.
    przy Al=2500
    wychodzi 32 na pierwotnym i 5 lub 1,6 na wtórnym uzwojeniu różnice są spore i pewno lepiej zastosować inny przewód....
  • #4 4450324
    kw48
    Poziom 25  
    Jak w układzie ma być rdzeń ze szczeliną (AL rzędu 100), to raczej nie można go zamieniać na rdzeń bez szczeliny, bo inaczej się zachowuje w czasie pracy. Można by spróbować zeszlifować środkową kolumnę rdzenia w jednej połówce i zrobić szczelinę rzędu 0,2 mm.
  • #5 4453171
    armada
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    mam AL100 14 mm kilkanascie szt

Moderowany przez _PREDATOR_:

Z jakiej litery zaczynamy zdanie?

• #6 4459366
    Uco
    Poziom 16  
    kw48 napisał:
    Jak w układzie ma być rdzeń ze szczeliną (AL rzędu 100), to raczej nie można go zamieniać na rdzeń bez szczeliny, bo inaczej się zachowuje w czasie pracy. Można by spróbować zeszlifować środkową kolumnę rdzenia w jednej połówce i zrobić szczelinę rzędu 0,2 mm.

W artykule ani słowa o szczelinie ale też mi się wydaje że powinna być.
    Ile kosztuje zrobienie takiego rdzenia przez firme taką jak np. Ferryster, firma ta ma w swojej ofercie rdzenie kubkowe(M) ale wszystkie mają wysokie AL.

Pytanie ciągle aktualne.
  • REKLAMA
  • #7 4460060
    kw48
    Poziom 25  
    Jest na pewno, gdyż rdzenie z AL rzędu 100 do kilkuset ją mają. Szczelina w kolumnie środkowej zmniejsza znacznie indukcyjność cewki nawiniętej na takim rdzeniu i dlatego AL jest niewielkie. Szlifując kolumnę środkową jednej z połówek rdzenia (np. tarczką diamentową) można tak dopasować wielkość szczeliny, aby rdzeń miał żądane AL. Tylko trzeba mieć miernik indukcyjności (ostatnio kupiłem kit 345-K firmy Nowy Elektronik; jest to całkiem niezły miernik indukcyjności o zakresie od 1 uH do 100mH). Nawinąć pewną ilość zwojów na szpulkę rdzenia, zmierzyć indukcyjność i obliczyć AL.
  • #8 4461130
    Uco
    Poziom 16  
    Dlaczego naciąć tylko jedną połówkę? Mam przed sobą kilka takich rdzeni i mają nacięcia na całej wysokości powierzch bocznej w obu połówkach. W każdym razie dzięki za informację nie wiedzialem ze nacięcia mogą tak bardzo zmienić indukcyjność cewki, jak już będe miał miernik indukcyjności to zobaczę co z tego wyjdzie.
  • #9 4461204
    kw48
    Poziom 25  
    Nie chodzi o te nacięcia boczne. To są tylko rowki do wyprowadzenia końcówek uzwojeń i nie mają większego wpływu na indukcyjność. Szczelina jest to przerwa w kolumnie środkowej rdzenia (tej okrągłej wewnątrz kubka, która znajduje się wewnątrz cewki). Można ją zobaczyć, patrząc pod światło przez rowki boczne po złożeniu rdzenia bez szpulki. W załącznikach są przekroje obu typów rdzeni.
    Załączniki:
    • Szukam: Rdzeń ferrytowy kubkowy F1001 AL=100 średnica 18mm Rdzeń ze szczeliną.jpg (69.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Szukam: Rdzeń ferrytowy kubkowy F1001 AL=100 średnica 18mm Rdzeń bez szczeliny.jpg (65.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4469053
    armada
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    Posiadam 13 kompletów rdzeni 18 mm AL100 z
  • REKLAMA
  • #11 5513907
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Przepraszam za odświeżenie tematu, ale mam ten sam problem. Czy komuś udało się może namierzyć te rdzenie? Są one gdzieś dostępne?
  • #12 5515722
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    Wykopaliska zamykam zalecając zapoznanie się z regulaminem forum.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest rdzeń ferrytowy kubkowy F1001 o indukcyjności AL=100 i średnicy 18 mm, stosowany jako transformator separujący w układzie sterowania przez sieć energetyczną. W dyskusji poruszono problem dostępności rdzeni o wymaganych parametrach, zwłaszcza z odpowiednią szczeliną magnetyczną, która wpływa na wartość AL. Zwrócono uwagę, że rdzenie bez szczeliny (np. AL=2500) nie są bezpośrednio zamienne z rdzeniami ze szczeliną (AL około 100), gdyż różni się ich zachowanie indukcyjne i liczba zwojów potrzebna do uzyskania danej indukcyjności. Proponowano możliwość mechanicznego wykonania szczeliny przez zeszlifowanie kolumny środkowej rdzenia, co wymaga jednak pomiaru indukcyjności za pomocą miernika (np. model 345-K firmy Nowy Elektronik). Wskazano, że nacięcia boczne rdzeni nie są szczeliną magnetyczną, a szczelina znajduje się w kolumnie środkowej rdzenia. W dyskusji pojawiły się oferty posiadania rdzeni 18 mm o AL=100 oraz 14 mm z AL=100 lub 125. Wspomniano firmę Ferryster jako potencjalnego producenta rdzeni kubkowych, jednak ich rdzenie mają zwykle wyższe wartości AL. Temat dostępności rdzeni pozostaje aktualny, a poszukiwania w sklepach lokalnych i internetowych nie przyniosły rezultatów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA