logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC z Windows XP i laptop z Vista nie widzą się w sieci - co zrobić?

marek wąż 05 Lis 2007 16:18 1458 8
REKLAMA
  • #1 4448975
    marek wąż
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    tak jak w temacie komputery się nie widzą, ale na obydwu działa internet
    Połączone jest to w ten sposób: internet poprzez modem z kablówki podłączony do routera(linksys) PC poprzez kabel do routera laptop poprzez WiFi do routera komputery wykrywają router ale siebie na wzajem nie. Czym to może być spowodowane? PC- windowsXP laptop-Vista
  • REKLAMA
  • #2 4449398
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    A pingują sie wogóle??
  • REKLAMA
  • #3 4449771
    grochu8
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    wyszukaj drugi komputer w otoczeniu sieciowym po przez wpisanie IP kompa szukanego albo nazwy kompa. Czesto jest tak ze sie nie widza w sieci a po wyszukanie znajduje go. Windows lubi sprawiac niespodzianki
  • #4 4450139
    marek wąż
    Poziom 11  
    nie wiem co to znaczy pingują. teraz cos się zmieniło bo na laptopie jak wyswietlam mape sieci to widac laptopa router przelącznik i PC ale do PC nie ma żadnego dostępu nie da się na niego kliknąć. A w okienku sieć widzi tylko laptopa i router. na PC widac laptopa w otoczeniu sieciowym ale tez nie ma do niego dostępu
  • #5 4450434
    starmen4
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    marek wąż napisał:
    tak jak w temacie komputery się nie widzą, ale na obydwu działa internet
    Połączone jest to w ten sposób: internet poprzez modem z kablówki podłączony do routera(linksys) PC poprzez kabel do routera laptop poprzez WiFi do routera komputery wykrywają router ale siebie na wzajem nie. Czym to może być spowodowane? PC- windowsXP laptop-Vista

Dziwne powinno działać ale:
    1.Zakładam, że sieć skonfigurowałeś poprawnie od podstaw (nazwa grupy roboczej, IP, bramka, udostępnianie itd.).
    2. Jeżeli na jednym z komputerów lub na obu masz firewalla sprawdź czy jest poprawnie skonfigurowany lub wyłącz go na chwilę (dla pełnego bezpieczeństwa odłącz modem) - być może w tym jest problem.
  • REKLAMA
  • #6 4450504
    marek wąż
    Poziom 11  
    starmen4 napisał:

Dziwne powinno działać ale:
    1.Zakładam, że sieć skonfigurowałeś poprawnie od podstaw (nazwa grupy roboczej, IP, bramka, udostępnianie itd.).
    2. Jeżeli na jednym z komputerów lub na obu masz firewalla sprawdź czy jest poprawnie skonfigurowany lub wyłącz go na chwilę (dla pełnego bezpieczeństwa odłącz modem) - być może w tym jest problem.

1.nazwa grupy roboczej jest taka sama na obu komputerach IP jest ustawione na automatyczne uzyskiwanie bramka tez dyski udostępnione
    2.na PC mam NOD32 niie wiem czy on ma jakaś zapore nz laptopie norton internet security i tez nie wiem zapory z windowsa sa wyłączone
  • REKLAMA
  • #7 4450561
    starmen4
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czy NOD32 ma zaporę tego nie wiem natomiast Norton tak. Spróbuj zrobić następująco:
    1. Wyłącz obydwa programy. Router prawdopodobnie ma zaporę sprzętową i powinna ona zapewnić bezpieczeństwo - sprawdź w dokumentacji sprzętu bo nie jestem pewien w ostateczności odłącz modem - do sieci LAN nie jest on potrzebny.
    2. Odczekaj dłuższą chwilę (myślę, że 5 min powinno wystarczyć) - spróbuj wyszukać komputery przez otoczenie sieciowe.
    Powinno zadziałać. Jeżeli zadziała musisz pokombinować w ustawieniach obu programów żeby po ich uruchomieniu również działało.
    Co prawda nie ma to większego znaczenia ale załóż i udostępnij foldery na dyskach a nie całe dyski.
  • #8 4450654
    sebo2x
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    a wiesz jaką konfigurację sieci przydziela serwer DHCP ? .
    1. start --> uruchom --> cmd --> ipconfig /all
    wykonaj polecenie na dwóch komputerach, wyświetli się konfiguracja sieci,
    jeżeli adresy IP są w tej samej podsieci komputery muszą się widzieć .
    powiedzmy ze na laptopie będzie :
    adres IP 192.168.1.10 (adres laptopa)
    maska 255.255.255.0 (oznacza ze sieć zawiera hosty o adresach IP od 192.168.1.1 do 192.168.1.254)
    brama 192.168.1.1 (powiedzmy że jest to adres lokalny routera linksys)
    ustaw w kompie adres IP 192.168.1.9 , reszta tak samo jak w laptopie , powinien działać net i komputery muszą się widzieć .

Dodano po 7 [minuty]:

jeśli na kompie masz linuksa ( w avatarze masz w końcu logo KDE )
    wykonaj w konsoli ifconfig -a , wyświetli się konfiguracja interfejsów :).
  • #9 4456098
    marek wąż
    Poziom 11  
    ok teraz sie widzą mam udostępnione dyski i z laptopa mogę przeglądać dyski na PC ale z PC na laptopie nie. pokazuje się komunikat że nie mam uprawnień

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku wzajemnej widoczności w sieci między komputerem stacjonarnym z Windows XP a laptopem z Windows Vista, mimo że oba urządzenia miały dostęp do internetu przez router Linksys (PC po kablu, laptop przez WiFi). Komputery wykrywały router, ale nie siebie nawzajem. Rozwiązaniem okazała się poprawna konfiguracja sieci: upewnienie się, że oba komputery mają tę samą nazwę grupy roboczej, adresy IP w tej samej podsieci (np. 192.168.1.x z maską 255.255.255.0) oraz wyłączenie zapór sieciowych w programach antywirusowych (NOD32 na PC i Norton Internet Security na laptopie), które mogły blokować komunikację. Po tych zmianach komputery zaczęły się widzieć i możliwe było przeglądanie udostępnionych dysków z laptopa na PC. Problem z dostępem z PC do laptopa wynikał z braku odpowiednich uprawnień do udostępnionych zasobów na laptopie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA