logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do dysków PC z laptopa w sieci domowej - jak to naprawić?

a1018s 06 Gru 2007 22:15 1455 11
  • #1 4559867
    a1018s
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Mam zrobioną sieć miedzy PC a laptopem. PC jest glownym kompem który jest połączony z internetem i za pomoca jego laptop łaczy sie. I jest taki problem
    na PC widze dyski z latptopa a na laptopie nie widze dysków z PC ale widać na laptopie ze PC jest w sieci i jak chce wejść przez laptopoa do PC to wyskakuje błąd
  • #2 4559893
    Marcin13736
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    trochę mało szczegółów. Jakie adresy masz wpisane? Czy na PC masz udostępnione jakieś foldery?
  • #3 4559906
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    - Po pierwsze jakim sprzętem sieciowym dysponujesz, jak są połączone te komputery (wifi czy kabel, jaki rodzaj połączenia kablowego)
    - Po drugie systemy operacyjne jakich używasz
    - Po trzecie zanim ustawiasz sieć to najpierw powyłączaj firewall'e, dokonujesz połączenia a dopiero potem dostosowujesz config firewalla

Jak piszesz jakikolwiek topic to postaraj się opisać go jak najbardziej dokładnie bo nikt nie będzie w stanie ci pomóc.
  • #4 4559976
    a1018s
    Poziom 13  
    Sorry :(

Kabel krosowany. Systemy operacyjne to Wndows XP profesionall na obydwu kompach. Karty Scieciowe wbudowane na PC SiS 900-Based PCI Fast Ethernet Adapter

a na laptopie INTEL PRO/100

Na każdym z kompów jest każdy dysk udostępniony z mozliwościa zmanyy plików itd. Na laptopie cały czas pobiera adres sieciowy :(

Dodano po 1 [minuty]:

A jak wyłączyc tego firewalla
  • #5 4560030
    Redgy
    Poziom 33  
    Zależy czy Firewall jest tylko systemowy czy używasz oprócz niego jakiegoś innego softu o działaniu Firewall'owym (zapora). Domyślam się że masz XP Professional z Service Pack 2. Wchodzisz do panelu sterowania i masz tam centrum zabezpieczeń i znajdziesz zapora systemu Windows. Wyłącz ją i zobacz co się będzie działo. Jeżeli wszystko będzie w porządku (ustąpi twój problem) to pozostanie ją odpowiednio skonfigurować.
  • #7 4560192
    Redgy
    Poziom 33  
    Przypisz na stałe ip, jednemu i drugiemu komputerowi. Bo on nie ma z czego pobrać adresu sieciowego :) i go nie pobierze tylko będzie w kółko szukał.

Ważne jest abyś w jednym ustawił w bramę domyślą adres drugiego i żeby maska podsieci była taka sama.

np w 1 komp ip 192.168.0.1
    maska 255.255.255.0

a w drugim
    ip 192.168.0.2
    maska ta sama
    brama domyślna 192.168.0.1

To jest tylko przykład abyś wiedział o co chodzi :) Nie wpisuj takiego bo masz jednego połączonego z netem i znowu sieć będzie a net nie tylko analogicznie przypisz temu drugiemu jakiś ip ręcznie bo ma automatycznie.
    Potem pozostaje tylko kwestia udostępnienia połączenia internetowego.

Mam nadzieję że wiesz jak to się robi, było to miliony razy omawiane tutaj na forum. Ale jak chcesz to ci pomogę na gadu żeby tu tego nie powtarzać robiąc offtopic'i

Tu masz elementarz nie będe przepisywał przecież czegoś co już napisałem

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic617535.html
  • #8 4563908
    a1018s
    Poziom 13  
    Dzieki za pomoc udąło mi sie juz zrobic sieć. Ale mam jeszcze jeden problem. Gdy chce np na laptopie wejść do PC na dysk C np. to wyskaukje błąd ze nie mam odpowiednich uprawnien itd skontaktuj sie z administratorem sieci. A drugi problem to ze jak z PC wchodze na dysk twardy w laptopie na C to wchodzi normalnie ale np jak chce wejsc w program filies to wyskakuje ten sam komunikat co wczesniej :(

Dodano po 13 [minuty]:

Pomózcie prosze

Na PC ma windows XP profesional z servie packiem 1 a na Laptopie z servicem packiem 2
  • #9 4563952
    Redgy
    Poziom 33  
    Z jakiego korzystasz udostępniania - prostego czy z zaawansowanego ?
  • #10 4564057
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    a1018s napisał:
    na PC mam windowsa z setrvice packiem 1 a na laptopie z service packiem 2 już wyłączyłem ale nadal jest to samo :( nadal pobiera adres sieciowy :(

W tym tkwi błąd, jeśli nie masz dhcp to musi być stałe IP
  • #12 4564751
    Redgy
    Poziom 33  
    Po pierwsze czy w obydwu przypadkach (laptop, PC ) korzystasz z kont systemowych będących pełnymi kontami o prawach administracyjnych ? Czy masz dostęp tylko do konta ograniczonego ?

Tu odpowiedz na pytanie co to jest udostępnianie zaawansowane (domyślnie ustawione jest proste) jest tutaj:

http://support.microsoft.com/kb/307874/pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku dostępu do dysków PC z laptopa w sieci domowej, mimo że oba komputery są połączone kablem krosowanym i mają udostępnione dyski. PC z Windows XP Professional SP1 jest głównym komputerem z dostępem do internetu, a laptop z Windows XP Professional SP2 łączy się przez PC. Laptop widzi PC w sieci, ale przy próbie dostępu do dysków pojawia się błąd braku uprawnień. Zalecane jest wyłączenie zapory systemowej Windows, przypisanie stałych adresów IP z odpowiednią maską podsieci i bramą domyślną, oraz skonfigurowanie udostępniania plików. Problem z uprawnieniami może wynikać z używania prostego udostępniania plików zamiast zaawansowanego oraz z kont użytkowników bez praw administracyjnych. Konieczne jest sprawdzenie, czy oba komputery korzystają z kont z uprawnieniami administratora oraz ewentualna zmiana ustawień udostępniania zgodnie z dokumentacją Microsoft.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA