logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie w głośnikach po zwarciu w radiomagnetofonie - co sprawdzić?

KrisKW 06 Lis 2007 13:07 1002 2
REKLAMA
  • #1 4451916
    KrisKW
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam. Problem występuje od prawie 15 lat :D Kupiłem wtedy układ zbudowany na diodach świecących, aby mój radiomagnetofon posiadał jakieś wizualne efekty. Zasilanie do tego układu postanowiłem pociągnać z radiomagnetofonu. Udało mi się odnaleść odpowiednie napięcie. Niestety przy sprzęcie podłączonym do sieci zrobiłem niechcęcy zwarcie. Efektem było, że w głośnikach zapanowała cisza. Wymieniłem wtedy układ (nie pamietam co to była, może końcówka wzmacniacza) i dźwięk powrócił, ale niestety pojawiło się buczenie w głośnikach, które jest szczególnie dokuczliwe, gdy słucha się radia cicho. Pytanie więc mam proste: co jeszcze uległo uszkodzeniu podczas zwarcia? Co sprawdzic lub wymienic? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4452123
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Przyczyn może być kilka, to co wydaje sie prawdopodobne - to, że uległa uszkodzeniu dioda w zasilaczu i masz prostowanie 1-połówkowe, zamiast 2-połówkowego. Możliwe też, że upaliła się ścieżka od takiej diody, skutek ten sam. Albo może jest przerwa w 1 uzwojeniu wtórnym (jeśli były 2 połowki). Albo może kondensator elektrolityczny po prostowniku stracił pojemność. Albo dołączyłeś się do ukladu w taki sposób, że prąd pobierany przez LED-y gdzieś tam daje składową przydźwięku na odcinku scieżki prowadzacej do stopnia o większej czułości (np. przy potencjometrze siły głosu) ...
  • #3 4454364
    KrisKW
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Diody LED tego z pewnością nie powodują tego, bo są podłączane przez wtyk typu jack i ich odłączenie nic nie zmienia. Reszte postaram się sprawdzić. Dzięki
REKLAMA