logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego komputer sam się restartuje po włączeniu?

Tomo66 06 Lis 2007 14:41 1005 9
REKLAMA
  • #1 4452134
    Tomo66
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Mam taką dziwną sprawę kiedy klikam power przy moim kompie to startuje ale za 2 sekundy gaśnie i za kolejne 2 sekundy sam się włącza .

Po takim dziwnym włączeniu wszystko działa poprawnie .

Co to może być i czy można to zbagatelizować?
  • REKLAMA
  • #2 4452172
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Sprawdzales na innym zasilaczu ? Jaki masz zasilacz ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4452188
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Sprawdź kondensatory w zasilaczu, te na płycie głównej sprawdź też przy okazji.

Napisz dokładnie jaki masz zasilacz i co on zasila(procesor, karta graficzna i itp), i czy ostatnio komputer był modyfikowany.
  • #4 4453332
    Tomo66
    Poziom 15  
    dobra chieftec 650 wat
    a to zestaw
    core 2 duo e 6600 2.97ghz
    4 gb ram kingston ddr2 800mgh
    asus psk deluxe
    GF8800GTX
    samsung 500gb
    nagrywarka DVD
    czytnik kart

i tyle ale podkreślam sprzęt działa bez zarzutu po włączeniu sam moment startu jest dziwny
  • #5 4453550
    phoe
    Poziom 29  
    Ja bym do takiego zestawu nigdy w życiu się Chiefteca nie odważył wstawić.

Stawiam że to przez zasilacz właśnie, zmierz napięcia miernikiem, podczas normalnej pracy i w momencie gdy się komputer restartuje.
  • REKLAMA
  • #6 4453682
    Tomo66
    Poziom 15  
    miernika nie posiadam ale mam program który mi czyta napięcia i są dobre nawet bardzo zczytuje z czujników na płycie i przy wyjściach

tylko zaczęło to się dziać parę dni temu jak podkręciłem procka z 2.4 na 2.97 ale programy sprawdzające nie wykazują błędów
    aha i jak macie jeszcze jakieś programy do testowania proca czy dobrze jest podkręcony to dajcie linka
  • #7 4453742
    phoe
    Poziom 29  
    Napięcie aby być pewnym że jest w normie, należy zmierzyć miernikiem!
  • #8 4455870
    rrata
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    [quote='Tomo66']tylko zaczęło to się dziać parę dni temu jak podkręciłem procka z 2.4 na 2.97[/quote]

Sam odpowiedziałeś sobie co jest źle, więc daj tak jak było i zobacz czy pomoże. Chociaż uważam, że jednak dla pewności powinieneś zmierzyć te napięcia na zasilaczu miernikiem, a jeszcze lepiej by było jakbyś od kogoś zasilacz na chwile pożyczył i będziesz pewnym na 100%.
  • REKLAMA
  • #9 4455891
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Podkręcenie procka to nie wszystko sprawdź taktowanie pamięci, grafiki i itd. Stabilna praca na wszystkich etapach ładowania systemu daje dopiero pewność poprawnej akceptacji zmian. Na forum wielokrotnie był poruszany temat podkręcania poszukaj.
  • #10 4457094
    Tomo66
    Poziom 15  
    znalazłem miernik i jest wszystko dobrze z napięciami
    jak odkręcam to sie tak nie dzieje ale ja chce mieć podkręcone ten proc podobno do 3.5ghz idzie a ja dałem tylko 2.97 może ramy nie wyrabiają zwykłe kingstony 800mgh

Podsumowanie tematu

✨ Komputer restartuje się samoczynnie kilka sekund po włączeniu, po czym działa poprawnie. Problem pojawił się po podkręceniu procesora Core 2 Duo E6600 z 2.4 GHz do 2.97 GHz. Sugerowano sprawdzenie zasilacza Chieftec 650W, kondensatorów na płycie głównej Asus P5K Deluxe oraz pomiar napięć miernikiem, gdyż programy monitorujące napięcia z czujników płyty wykazywały wartości prawidłowe, ale nie zastępują one dokładnych pomiarów. Zalecano również testowanie stabilności podkręcenia procesora oraz pamięci RAM Kingston DDR2 800 MHz, które mogą nie nadążać za podkręceniem. Po odkręceniu procesora problem znika, a pomiary miernikiem potwierdziły prawidłowe napięcia. Wskazano, że problem najprawdopodobniej wynika z niestabilności zasilacza lub niewystarczającej stabilności podkręconych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA