logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czytnik TravelLite Card Reader a karta SanDisk 1GB

Gelip 06 Lis 2007 18:22 4733 9
REKLAMA
  • #1 4452819
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Witam. Od dawna używam czytnika firmy Kingston TravelLite Card Reader razem z kartą Kingston SD 128MB zarówno na USB 1.1 jak i 2.0 , w różnych komputerach. Sprawdzałem inne karty np. 512MB i 1GB Kingstona i też działają. Ostatnio wybrałem się do sklepu aby kupić kartę SD 1GB. Nie mieli karty firmy Kingston ale były tylko SanDisk - ponoć najlepsza firma produkująca takie karty - więc kupiłem. Po włożeniu do czytnika i podłączeniu do laptopa (USB 2.0) system wykrywa jako Generic SD/MMC USB Device, pojawia się ikona w Mój komputer ale wyskakuje komunikat Brak dysku włóż dysk ponownie.

Dlaczego ta karta nie chce działać? Dodam że karta SD 128MB działa wprost expresowo.

Karta jest zwykła nie jakaś tam UltraII czy UltraIII.
  • REKLAMA
  • #2 4454889
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    A czy wina nie leży po stronie karty?
    sprawdź w innym czytniku, raz zdążyło mi się że czytnik nie widział karty SD, ale format jej na zwykły FAT pomógł ( oczywiście w innym czytniku).
  • REKLAMA
  • #3 4455855
    Gelip
    Poziom 36  
    Sprawdziłem w innym czytniku - aparacie Panasonic DMC-FZ7 - po podłączeniu aparatu kablem USB i ustawieniu funkcji jako dysk przenośny działa bezproblemowo. Sprawdziłem też kilka innych kart Kingston SD (128MB, 512MB i 1GB) na tym moim czytniku Kingston i wszystkie działają. Wygląda na to że czytnik Kingston nie chce czytać kart konkurencji SanDisk.
    Kartę sformatowałem w aparacie i nadal to samo - znaczy funkcja nazywa się Format ale nie ma wyboru systemu plików.

Lubią utrudniać człowiekowi życie.
  • #4 4459639
    Gelip
    Poziom 36  
    Kupiłem drugą kartę SD, tym razem firmy Kingston 1GB i czytnik czyta i zapisuje na nią wyśmienicie :-). Teraz muszę sprzedać tego SanDiska.

Ogólnie to karta-karcie nie równa :-( i tu porada:

Kupować karty producenta takiego samego jaki posiadamy czytnik.
  • #5 4459702
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    "Kupować karty producenta takiego samego jaki posiadamy czytnik" Nie moze tak byc. To znaczy ze lepiej kupowac jakies czytniki no-name lub malo znanych firm ? Zeby byly uniwersalne ? Z ta karta musi byc cos nie tak.
  • REKLAMA
  • #7 4460038
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Sugerujesz ze producent czytnika (kingston) specjalnie zablokowal/utrudnil korzystanie z kart konkurencji. To bzdura.
  • REKLAMA
  • #8 4466922
    Gelip
    Poziom 36  
    Sprawdziłem w innym urządzeniu i karta SanDisk nie działa :-( podczas gdy taka sama Kingstona działa. W tygodniu spróbuję wymienić tę kartę w sklepie gdzie kupiłem bo chyba faktycznie z nią coś nie tak. Ale dziwi mnie że w aparacie działa bez problemu.
  • #9 4475417
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Bogdanor napisał:
    Sugerujesz ze producent czytnika (Kingston) specjalnie zablokowal/utrudnil korzystanie z kart konkurencji. To bzdura.

Nie zablokował, a dał inny układ scalony, który nie obsługuje pewnych kart.
    Było o tym dziesiątki razy.
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic831471.html
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic795093.html
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic760167.html
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic1128399.html
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic869201.html
  • #10 10987208
    Gelip
    Poziom 36  
    Cytat:
    Nie zablokował, a dał inny układ scalony, który nie obsługuje pewnych kart.

Równie dobrze można stwierdzić iż to producent karty zastosował układ scalony niekompatybilny z niektórymi czytnikach kart :-). Rozumiem różnice w ograniczeniu pojemności lub typ kart SD lub SDHC ale żeby SD nie był równy SD? Tak czy inaczej widocznie już tak jest :-).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada czytnik kart Kingston TravelLite Card Reader, który bez problemu obsługuje karty Kingston SD o pojemnościach 128MB, 512MB i 1GB na interfejsach USB 1.1 i 2.0. Problem pojawił się po zakupie karty SanDisk 1GB, która jest wykrywana przez system jako Generic SD/MMC USB Device, lecz nie jest dostępna do odczytu (komunikat "Brak dysku, włóż dysk ponownie"). Karta SanDisk działa natomiast poprawnie po podłączeniu przez aparat Panasonic DMC-FZ7 w trybie dysku przenośnego. Próby formatowania karty w aparacie nie rozwiązały problemu. Wymiana karty na Kingston 1GB przywróciła pełną funkcjonalność w czytniku Kingston. Dyskusja wskazuje, że różnice w układach scalonych kart i czytników mogą powodować niekompatybilność, co nie jest celowym blokowaniem, lecz efektem stosowania różnych kontrolerów. Zaleca się stosowanie kart tego samego producenta co czytnik, aby uniknąć problemów z kompatybilnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA