logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować układ przełączający przekaźniki do autotransformatora 1,5kW?

Misian@ 06 Lis 2007 21:30 2244 10
  • #1 4453593
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Witam!

Chciałem prosić o pomoc w zaprojektowaniu pewnego układu przełączającego przekaźniki

Mianowicie mam autotransformator o mocy ~1,5kW
    Niby ta moc może ma, ale uzwojenia tej mocy nie potrafią nawet w 50% przenieść.
    Poza tym bardzo "pali" mi styki wodzik w autotransformatorze
    No i sie to powoli kończy :(
    Wpadłem na taki pomysł, żebym sobie przerobił ten autotransformator regulowany na regulowany skokowo.
    Nie potrzebuje płynnej regulacji, bo w zupełności mi wystarczy skokowa, co 3,5V, bo tyle akurat wynosi przyrost napięcia na 10zwoi.
    Transformator ma ~600Zwoi drutu na "oko" 0,4
    Myślałem żeby wywalić te stare uzwojenie i nawinąć nowe drutem np. 1,5mm^2 i robić odczepy co 10zwoi, czyli co 3,5V w sumie wyszło by 65 przekaźników. Przekaźniki zastąpywały by wodzik.
    No i potrzebuję taki układzik że działa by w następujący sposób
    Mam np. 2 przekaźniki. i w momencie gdy załączam 1 to układ zapobiega włączeniu 2 przekaźnika, a gdy chce załączyć przekaźnik nr. 2 to wyłącza przekaźnik nr.1 załącza przekaźnik nr. 2 i tak 65 razy
    Układ może pracować na 12VDC

Mogę liczyć na pomoc użytkowników Forum Elektroda.pl??
  • #2 4453840
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Taka przeróbka autotransformatora nie ma sensu. Do regulacji skokowej nie potrzebujesz rdzenia toroidalnego. Na Twoim miejscu zostawiłbym to autotrafo w spokoju bo szkoda je rozwalać i postarał się o zwykły transformator sieciowy dużej mocy i go przewinął robiąc odczepy, tak aby powstało właśnie autotrafo regulowane skokowo. Myślę że to będzie prostsze (toroidów nie nawija sie łatwo) i znacznie tańsze niż aurotrafo o płynnej regulacji.
  • #3 4456895
    Misian@
    Poziom 27  
    Hmmm udało mi sie wyszarpać 2 autotrafa o mocy łącznej 3KW! za szokującą niską cenę... 140zł! tylko mają ten mankament że no nie są az tak bardzo przeznaczone żeby pociągnąć poprzez nie moc znamionową... bo poprostu uzwojenia strasznie sie grzeją i wodzik :(

Co do kolejnego transformatora... to raczej nie w chodzi w grę, poza tym musiał by mieć moc minimum 3KW RMS żeby można było coś pomyśleć ;)a koszt nawet samego rdzenia może się wahac w cenie 300....500zł!
    Zastanawiam się od czego zależy moc autotransformatora, czy od mocy jaką może przenieść rdzeń czy uzwojenia? Bo jeżeli od uzwojeń to zależy, to ja go nawinę linką 2,5mm^2 :D poprzez którą z łatwością będę mógł pociągnąc na jednym autotrafie ze 3KW!

Toroidy umie nawijać, jestem po kilku trafach, zresztą jeżeli bym robił odczepy co 10zwoi to były by to pocięte kawałki kabla który by miał ~2,2m także całkiem znośnie...
    Jak liczyłem, to nawiniecie takiego trafa kablem 2,5mm^ to byłby koszt ~70zł (600zwoi x 22cm zwój) = 132m takiego kabelka, a na allegro 100m takiego kabelka kosztuje niecałe 50zł :)

Co o tym myślisz?
  • #4 4456941
    c4r0
    Poziom 36  
    Przerobić się da, ale po prostu serce mi się kraja na samą myśl zniszczenia autotrafa regulowanego w takim celu :) Nie widzę powodów żeby Twój pomysł się ie sprawdził, więc rób jak uważasz.
  • #5 4460106
    Misian@
    Poziom 27  
    No kasy narazie nie mam ochoty wydawac, dlatego planuję zrobic tak jak napisałem... :D

A w załączniku fotka mojej nowej zabaweczki, fakt jest taki że narazie rozkręciłem ją chyba na max 1,5kW i łuk sięgał długości ~20cm i grubości markera :D
    Każde trafo ma moc znamionową 1,5KW, waży 16kG A parametry to: U1=230V,6,5A U2=5kV,300mA
    Trafa są połączone na zasilaniu równolegle a na uzwojeniach wtórnych są połączone szeregowo
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować układ przełączający przekaźniki do autotransformatora 1,5kW? 6KW RMS 20KV 300mA.JPG (96.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4460220
    arkady25
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Czy transformator/autotransformator na samym dole ma 1,5 kW ?
  • #7 4460228
    c4r0
    Poziom 36  
    Fajne trafa, od czego to? Przekładniki? Uważaj żeby nie przebić, przy łączeniu 4 szeregowo bardzo łatwo o przebicie czyli zniszczenie trafa. Zrób sobie jakiś podręczny wyłącznik żeby jakby co szybko odłączyć zasilanie.
  • #8 4460293
    Misian@
    Poziom 27  
    No niby ma mieć 1,5kW ale nie ma... dlatego chcę go przewinąc... tak jak wcześniej pisałem, drut na autotrafie ma na oko 0,4
    Wyłącznik mam, jest nad autotrafem bez obudowy. Na zsilaniu wpiołem 2 żarówki po 350W każda... w sumie jest 700W ale na transformatorach będzie jakieś 400W.
    O przebicie chyba nie mam sie martwić, bo po środku podłączę masę, czyli w sumie będzie +-10kV
    Narazie nie podłączam uziemienia bo wszystko będzie przenoszone bo mojego Labu...

Takie trafa są mi potrzebne do pewnego eksperymenty, miał go zasilać ZVS ale nie wypaliło z zasilaniem, a trafo sieciowe zawsze działa... ha i nawet czasem można przez chwile szarpnąc 200% mocy :D
  • #9 4461588
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 108
    a nie lepiej kupic za nie duze pieniadze przełacznik iluś zakresowy taki jak maja maszyny CNC do np pozycjonowania i nawinąć trafo z odczepami tez mi szkoda by było psuć takie trafa dzięki
  • #10 4462144
    c4r0
    Poziom 36  
    Misian@ napisał:
    O przebicie chyba nie mam sie martwić, bo po środku podłączę masę, czyli w sumie będzie +-10kV
    No tak, ale zaprojektowane są na 5kV ... W ogóle widzę że chyba masz dzielone uzw. wtórne. Czy środek jest połączony z rdzeniem?
  • #11 4463105
    Misian@
    Poziom 27  
    Odziwo jest jakieś wyprowadzenie z karkasu do rdzenia, ale żadne uzwojenie nie ma z nim łączności. Z tego co gościu mi gadał, takie transformatory mają izolację między rdzeniem a karkasem na poziomie 30kV DC a pomiędzy 220 a 5000kV jest ponoć 20kV także nie jest źle :D
    Zresztą poukładałem transformatory na foli PE aby uniknąc jakim kolwiek lewym napięciom.
    Pod spodem to styropian aby nie kłaść tego bez pośrednio na podłodze.
    Trafo-> kolejne koszta, tak właściwie to kupiłem je z zamierzanym celem juz wcześniej, ale mogę powiedzieć że bardzo się rozczarowałem gdy zobaczyłem co sie wyprawia z tymi autotrafami jak nawet pociągnąłem poprzez nie 700W poprzez żarówki.
    Z tym przełącznikiem to dałeś mi pomysł jak sterować przekaźniki i jak zrobić "sprzęgło" między czasem przełączania przekaźnika :D :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu układu przełączającego przekaźniki do autotransformatora o mocy około 1,5 kW, który ma problemy z przenoszeniem mocy i szybkim zużyciem styków wodzika. Autor planuje przerobić autotransformator na regulowany skokowo, wykonując odczepy co 10 zwojów (około 3,5 V przyrostu napięcia) i zastępując wodzik przekaźnikami, których miałoby być około 65. Rozważane jest nawinięcie nowego uzwojenia drutem o przekroju 1,5 mm² lub nawet 2,5 mm², aby zwiększyć zdolność przenoszenia mocy i zmniejszyć nagrzewanie. W dyskusji pojawiły się sugestie, że przeróbka autotransformatora toroidalnego jest trudna i może nie mieć sensu, a lepszym rozwiązaniem byłoby użycie zwykłego transformatora sieciowego z odczepami. Autor posiada dwa autotransformatory o łącznej mocy 3 kW, połączone równolegle na pierwotnym i szeregowo na wtórnym uzwojeniu, z napięciami U1=230 V, 6,5 A oraz U2=5 kV, 300 mA. Wskazano konieczność zabezpieczeń przed przebiciem przy łączeniu uzwojeń wysokiego napięcia oraz możliwość zastosowania przełączników zakresowych stosowanych w maszynach CNC do sterowania odczepami. Autor potwierdził izolację rdzenia od karkasu na poziomie 30 kV DC i stosowanie izolacji PE oraz styropianu dla bezpieczeństwa i stabilizacji. Pomysł sterowania przekaźnikami z wykorzystaniem sprzęgła czasowego również został podkreślony jako wartościowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA