Witam!
Chciałem prosić o pomoc w zaprojektowaniu pewnego układu przełączającego przekaźniki
Mianowicie mam autotransformator o mocy ~1,5kW
Niby ta moc może ma, ale uzwojenia tej mocy nie potrafią nawet w 50% przenieść.
Poza tym bardzo "pali" mi styki wodzik w autotransformatorze
No i sie to powoli kończy
Wpadłem na taki pomysł, żebym sobie przerobił ten autotransformator regulowany na regulowany skokowo.
Nie potrzebuje płynnej regulacji, bo w zupełności mi wystarczy skokowa, co 3,5V, bo tyle akurat wynosi przyrost napięcia na 10zwoi.
Transformator ma ~600Zwoi drutu na "oko" 0,4
Myślałem żeby wywalić te stare uzwojenie i nawinąć nowe drutem np. 1,5mm^2 i robić odczepy co 10zwoi, czyli co 3,5V w sumie wyszło by 65 przekaźników. Przekaźniki zastąpywały by wodzik.
No i potrzebuję taki układzik że działa by w następujący sposób
Mam np. 2 przekaźniki. i w momencie gdy załączam 1 to układ zapobiega włączeniu 2 przekaźnika, a gdy chce załączyć przekaźnik nr. 2 to wyłącza przekaźnik nr.1 załącza przekaźnik nr. 2 i tak 65 razy
Układ może pracować na 12VDC
Mogę liczyć na pomoc użytkowników Forum Elektroda.pl??
Chciałem prosić o pomoc w zaprojektowaniu pewnego układu przełączającego przekaźniki
Mianowicie mam autotransformator o mocy ~1,5kW
Niby ta moc może ma, ale uzwojenia tej mocy nie potrafią nawet w 50% przenieść.
Poza tym bardzo "pali" mi styki wodzik w autotransformatorze
No i sie to powoli kończy
Wpadłem na taki pomysł, żebym sobie przerobił ten autotransformator regulowany na regulowany skokowo.
Nie potrzebuje płynnej regulacji, bo w zupełności mi wystarczy skokowa, co 3,5V, bo tyle akurat wynosi przyrost napięcia na 10zwoi.
Transformator ma ~600Zwoi drutu na "oko" 0,4
Myślałem żeby wywalić te stare uzwojenie i nawinąć nowe drutem np. 1,5mm^2 i robić odczepy co 10zwoi, czyli co 3,5V w sumie wyszło by 65 przekaźników. Przekaźniki zastąpywały by wodzik.
No i potrzebuję taki układzik że działa by w następujący sposób
Mam np. 2 przekaźniki. i w momencie gdy załączam 1 to układ zapobiega włączeniu 2 przekaźnika, a gdy chce załączyć przekaźnik nr. 2 to wyłącza przekaźnik nr.1 załącza przekaźnik nr. 2 i tak 65 razy
Układ może pracować na 12VDC
Mogę liczyć na pomoc użytkowników Forum Elektroda.pl??