logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Palmtop dla automatyka? Pisanie dokumentacji, programowanie.

gregor__ 07 Lis 2007 21:20 1853 4
  • #1 4456814
    gregor__
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, zastanawiam się ostatnio nad zakupem palmtopa. Będe go wykorzystywać głownie do pisania dokumentacji poza domem.
    Ale myślę też czy można takie urządzenie wykorzystać do programowania plc, czy firmy w oógle dają wersję dla Windows CE albo innego na palmy. Napewno byłoby to wygodniejsze od tachania laptopa. Inna sprawa to port RS232 ale tu chyba można coś wymyślić z przejściówką.
    Chodzi mi nie o jakiś najnowszy model, raczej coś używanego do 1000 zł. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym względzie?
    Pozdrawiam
  • #2 4457511
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    uzywam palmphone Qtek 9100, wygodny do pisania - ma wysowana pelna klawiature, cos w stylu offica i windows mobile 2005 na pokladzie, ale o programach do programowania PLC zapomnij, przez wifi mozna by sie pokusic o stworzenie czegos do kontroli ( np sygnal o awarii )
  • Pomocny post
    #3 4457514
    Spiderek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Oj co do programowania to raczej ci się nie uda bo większość sterownikow o tych ktorych wiem wymaga pelnego portu RS232. Tu właśnie tkwi cały problem nawet do laptopa nie wszystkie PCIMCA nie daja rady - musi być pełna symulacja tego portu.
  • #4 4458302
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

S7-300 i 400 można jeszcze programować przez Wi-fi. Są specjalne interfejsy na ethernet, do tego router wi-fi i bez problemu programujemy bez kabelkologii.

Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

gregor__ napisał:
    Witam, zastanawiam się ostatnio nad zakupem palmtopa. Będe go wykorzystywać głownie do pisania dokumentacji poza domem.
    Ale myślę też czy można takie urządzenie wykorzystać do programowania plc, czy firmy w oógle dają wersję dla Windows CE albo innego na palmy. Napewno byłoby to wygodniejsze od tachania laptopa. Inna sprawa to port RS232 ale tu chyba można coś wymyślić z przejściówką.
    Chodzi mi nie o jakiś najnowszy model, raczej coś używanego do 1000 zł. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym względzie?
    Pozdrawiam

Myślę, że programowanie PLC na małym ekranie palmtopa byłoby trochę uciążliwe...
  • #5 4458334
    gregor__
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Spiderek napisał:
    Oj co do programowania to raczej ci się nie uda bo większość sterownikow o tych ktorych wiem wymaga pelnego portu RS232. Tu właśnie tkwi cały problem nawet do laptopa nie wszystkie PCIMCA nie daja rady - musi być pełna symulacja tego portu.

Czyli to bardziej problematyczne niż myślałem

bhtom napisał:

Myślę, że programowanie PLC na małym ekranie palmtopa byłoby trochę uciążliwe...

Raczej chodzi tylko w wgranie programu i ewentualny test, a nie pisanie od zera na palmie...
    Dzięki za wskazówki :!:
REKLAMA