logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcenia obrazu w TV Daewoo DTF-27u7k, pasy i szarpanie obrazu

aruss 07 Lis 2007 22:31 1154 6
REKLAMA
  • #1 4457174
    aruss
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witam wszystkich trafił do mnie TV j.w uszkodzony był bezpiecznik, włożyłem nowy i wystąpił następujący obiaw trudno go opisać ale wygląda to tak obraz jest ale tak jakby od dołu i od góry przechodziły dwa pasy które zniekształcają i rozszażają obraz (znekształcenie takie jak by szarpanie generatora na wysokości pasów) powiem jeszcze że jek podnose G2 na maksa to obraz robi sie biały i także widać poźiome przechodzące pasy nie myle z liniami powrotu, pasy przechodzą cyklicznie tak jak by w Video dył rozregulowany tor taśmy ale po zmniejszeniu siatli po kilku dziesięciu sek. obiaw ustaje na trochę, może ktoś sie spotkał z taką usterką pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4467881
    aruss
    Poziom 16  
    dzieki za naprowadzenie ale wszystko juz chyba wymieneiłem mostek , kondensator prawie wszystko w zasilaczu i na wysokim wszystkie kondesatory i diody juz sam nie wiem co dalejale dzieki za odpowiedz pozdrawia i jak masz jescze jakeis inne propozycje to dawaj bo ja mam załamke z ty tv

Załamkę maja też czytający Twoje posty. Zasady pisowni obowiązują! Regulamin p.15.
    Nawet nazwy firmy w tytule nie potrafisz napisać prawidłowo! [Mirek Z.]
  • #4 4468877
    andreeas
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Czy te pasy pojawiają się po podłączeniu sygnału z anteny, czy z innego zródła. Jeśli z anteny z wzmacniaczem to sprawdz zasilacz anteny (kondensator filtrujący).
  • REKLAMA
  • #5 4480636
    aruss
    Poziom 16  
    nie kolego pasy sa na euro jak i przez antene ale uszkodzenie podobne jeszcze jedno zachowuje sie tez tak jakby falowało +150V czyli rozszerza sie w pionie i poziomie
  • REKLAMA
  • #7 4482610
    aruss
    Poziom 16  
    żadne nap. nie pływa to było by zbyt proste, po podciągnieciu G2 na maksa to widac pionowy pas w pionie i pływające pasy w poziomie zniekrztałcające obraz tak samo jak zniekształcają obraz na normalnym ustawieniu G2 uszkodzenie dziwne godne uwagi moze ktoś pomoze pozdrowionka

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Daewoo DTF-27u7k po wymianie bezpiecznika pojawiły się zniekształcenia obrazu w postaci poziomych pasów, które powodują szarpanie i rozszerzanie obrazu zarówno w pionie, jak i poziomie. Problem występuje niezależnie od źródła sygnału (antenowego lub eurozłącza). Podniesienie napięcia G2 do maksimum powoduje pojawienie się białego obrazu z widocznymi pionowymi i poziomymi pasami. Podejrzewane są zakłócenia w torze wideo lub problemy z zasilaniem, zwłaszcza w sekcji wysokiego napięcia (Hot). Wskazano na konieczność sprawdzenia kondensatorów elektrolitycznych, diod w mostku prostowniczym oraz kondensatorów filtrujących zasilacza anteny. Pomimo wymiany większości kondensatorów i diod w zasilaczu problem nadal występuje, a napięcia nie wykazują wahań. Objaw ustępuje czasowo po zmniejszeniu siatki G2, co sugeruje niestabilność toru wideo lub zasilania wysokiego napięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA