logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DI-524 brak internetu mimo połączenia sieciowego - konfiguracja routera

kefir1989 09 Lis 2007 19:53 1932 5
REKLAMA
  • #1 4463350
    kefir1989
    Poziom 10  
    Witam wszystkim forumowiczów!! Na początek chcę powiedzieć, że przeglądnąłem już sporo nt. temat, ale żaden mi nie pomógł - może dla tego że budowa mojej sieci jest inna.

A więc: mam PC i w nim są dwie karty(1-d-link bezprzewodowa, 2-eth). Ten komputer zawsze łączył się z netem za pomocą sieci radiowej przez kartę nr.1. Poza tym jest jeszcze laptop, który łączył się z PC za pomocą karty nr.2.

Dziś kupiłem router DI-524. PC dalej ma internet z radiówki i karty nr.1. Router połączył (port WAN) z kartą sieciową nr.2. Konfigurowałem router za pomocą laptopa podłączonego do portu LAN1. Niby wszystko pięknie bo jest sieć, ale nie ma internetu.

Nie wiem może coś źle robię, może zły adres mac podaję, ale próbowałem już adres routera i karty nr.2.

Wie ktoś z czym może być problem??
  • REKLAMA
  • #2 4463642
    utc1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Napisz co chcesz zrobic. Masz internet na WiFi, tak rozumiem. Posiadasz router i włączyłeś do WANa ethernet?
  • REKLAMA
  • #3 4463840
    kefir1989
    Poziom 10  
    Chcę żeby PC dalej łączył się z tą siecią radiową i do tego PC chcę podłączyć router do którego będzie się łączył laptop na skrętce i telefon komórkowy przez wi-fi.

Mam tak zrobione tylko jest problem w tym że jak kabel z karty sieciowej eth z PC idzie bezpośrednio do laptopa to jest internet, a jak idzie do routera i dopiero do laptopa to jest połączenie sieciowe, ale nie ma internetu.

Mogę konfigurować router, ale internetu nie mam.
  • REKLAMA
  • #4 4463894
    utc1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Chodzi o to, ze laptop nie ma WIFI? Pytam, ponieważ tu bardziej chodzi o pomysł niż o sprawy techniczne. W Twoim przypadku przekieruj port np. 8080 w routerze na IP laptopa i już ale śmieszne to razem wzięte.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4464230
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Podaj jakie masz IP na porcie LAN routera - na 99% jest z klasy 192.168.0.x, a musi być z innej aby działało.
  • #6 4464473
    kefir1989
    Poziom 10  
    Wygląda to tak jak na rysunku. PC łączy się z internetem drogą radiową za pomocą karty bezprzewodowej. Port karty eth w PC jest połączony z routerem. Do routera podłączam laptopa. Z laptopa konfiguruje router. Tworzy się sieć, niestety bez internetu.

Cytat:
    Chodzi o to, ze laptop nie ma WIFI? Pytam, ponieważ tu bardziej chodzi o pomysł niż o sprawy techniczne. W Twoim przypadku przekieruj port np. 8080 w routerze na IP laptopa i już ale śmieszne to razem wzięte

laptop ma wi-fi, ale na razie chcę żeby wszystko działało chociaż przez kabel, poza tym przeczytałem gdzieś, że konfiguracja powinna być robiona z portu LAN1.

Cytat:
    Podaj jakie masz IP na porcie LAN routera - na 99% jest z klasy 192.168.0.x, a musi być z innej aby działało.

No tak, DHCP przypisuje mi adresy z przedziału 192.168.0.100 - 192.168.0.199.

Ale jak to zmienić??

Uwaga Problem rozwiązany. Wystarczyło zmienić IP na portach lan z 192.168.0.x na 192.168.1.x. Dziękuje mbo za naprowadzenie.
    Załączniki:
    • DI-524 brak internetu mimo połączenia sieciowego - konfiguracja routera schemat.JPG (6.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA