logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-link DI-524- problem z uruchomieniem internetu (LAN)

klosek87 17 Gru 2007 22:41 5637 7
REKLAMA
  • #1 4598992
    klosek87
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Witam. Posiadam w domu standardowy internet typu LAN, który jest obecnie podłączony do laptopa (przez kabelek). Ostatnio doszedł mi do domu nowy komputer (desktop) o chciałbym na nim mieć również internet( niezależnie). Kupiłem więc router bezprzewodowy który mi polecono w sklepie i mówiono że będzie łatwa instalacja.I to koniec... W trakcie instalacji nie wiem co wybrać. Ip statyczne czy dynamiczne?? Jak wybiorę statyczne to jaie mam wpisać ?? dochodzi jeszcze do tego jakieś dhcp, bramy i maski...Jeśli dam dynamiczne ip to na komputerze stacjonarnym i laptopie wyskakuje monit od dostawcy że zainstalowano nowy sprzęt. Skopiowałem więc mac-a z laptopa do routera ale nadal nic...Proszę o dobra rade co i jak.
    Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4599836
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    A jakieś podstawy kolega zna?
    Polecam zapytać cioci Wiki albo wujka Google co znaczą te nazwy i zajrzeć do instrukcji obsługi routera.
    W opcjach WAN wpisujesz ustawienia jakie miałeś wpisane w laptopie i wpinasz kabelek do portu WAN, a reszta komputerów do którego tam chcesz portu, ustawiasz sobie w opcjach LAN serwer DHCP a na komputerach dajesz automatyczne pobieranie adresu sieciowego - finito, jeszcze zabezpieczenia ale to już zrób na własną rękę.
  • REKLAMA
  • #3 4600188
    klosek87
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    w laptopie miałem ip uzyskiwane automatycznie więc co mam wpisać ?
  • #4 4600425
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Też ustawienia automatyczne, czyli DHCP.
  • REKLAMA
  • #5 4601929
    tzok
    Ocena: 6573
    Jedyny problem na jaki możesz się natknąć, to sytuacja, gdzie ISP przydziela Ci IP z puli 192.168.0.x
  • REKLAMA
  • #6 4601936
    rafal22bb
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Pewnie będziesz musiał zrobić to co ja czyli zadzwonić do swojego operatora i podać mu nowy adres mac jaki ma wpisać na serwerze i podaj mu mac wan rutera
  • #7 4601947
    tzok
    Ocena: 6573
    Zmiana MAC w tym routerze jest bezproblemowa i działa poprawnie, oczywiście zmianę trzeba zatwierdzić i poczekać na restart routera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada internet LAN podłączony kablem do laptopa i chce podłączyć nowy komputer stacjonarny za pomocą routera bezprzewodowego D-Link DI-524. Podczas konfiguracji routera pojawiły się wątpliwości dotyczące wyboru między statycznym a dynamicznym adresem IP oraz ustawień DHCP, bramy i maski podsieci. Laptop miał ustawione automatyczne pobieranie IP (DHCP). Zalecane jest, aby w opcjach WAN routera wpisać te same ustawienia, które były na laptopie, a w opcjach LAN włączyć serwer DHCP, a na komputerach ustawić automatyczne pobieranie adresu IP. W przypadku problemów z przydzielaniem adresów IP przez ISP, szczególnie gdy adresy z puli 192.168.0.x kolidują z domową siecią, konieczne może być skontaktowanie się z operatorem w celu zarejestrowania nowego adresu MAC routera. Router D-Link DI-524 umożliwia łatwą zmianę adresu MAC, co po zatwierdzeniu i restarcie urządzenia pozwala na poprawne działanie internetu na wielu komputerach w sieci lokalnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA