logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka DVD R/RW Lite-On nie reaguje na przycisk!

michalsw_siotek 09 Lis 2007 21:34 1345 6
REKLAMA
  • #1 4463783
    michalsw_siotek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem z tą nagrywarką, gdy chce włożyć płytę do napędu przyciskam przycisk do wysuwania tacki i.... lipa tacka sie nie wysuwa. Jeśli wie ktoś jak mi pomóc to proszę o pomoc.
    P.S
    Po kilku szybkich przyciśnięciach na ten guzik tacka wysunie sie
  • REKLAMA
  • #2 4463863
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Jak nagrywarka jest na gwarancji to żaden problem, oddaj i po bólu.
    W innym przypadku przjżyj się czy po pierwszym naciśnięciu tacka próbuje się wysunąć i czy lekkie klepnięcie palcem nie spowoduje wysunięcia.
    W razie czego rozkręć obudowę i wyczyść wszystkie mechanizmy otwierające tackę. Sprawdź jeszcze czy panel przedni tacki nie zazębia się z obudową.
    Ja miałem podobny problem i na siłę pomogłem sobie w otwarciu, od tego czasu tacka zawsze się wysuwała, mimo wszystko nie polecam tego sposobu naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 4463866
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Tak...

Masz na nia gwarancje ?

Jak tak to oddaj bo pewnie ktorys z pasków sie naciągnął i sie slizga.
  • #4 4463917
    michalsw_siotek
    Poziom 10  
    Niestety gwarancja się skończyła, ale spróbuje ją rozkręcić i wyczyścić te mechanizmy. Po 1 naciśnięciu tacka próbuje się wysunąć ale lypton nic z tego
  • REKLAMA
  • #5 4463928
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Jesli nie pomoze, mozesz sprobowac powymieniac wszystkie paski gumowe w niej.
    Do kupienia w kazdym sklepie RTV za 50groszy :)
  • #6 4463970
    michalsw_siotek
    Poziom 10  
    Dzięki za wszystkie rady mam nadzieję, że to pomoże ale zabiorę się za to jutro dziś wygrał leń ;)
  • REKLAMA
  • #7 4464817
    Jacek31
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 9
    Ej,, nie rozkręcaj. Spróbuj po prostu na stronie producenta znaleźć nowy BIOS do niej, nazywa się to chyba FRIMWARE (inna nazwa Biosu). Będzie tam też program do przeprogramowania napędu i instrukcja jak to zrobić. A jak masz dwa napędy to ten drugi odłącz przed operacją aktualizacji oprogramowania, bo mogą być bąbki, kredki itp. itd. Ja tak miałem z nagrywarką AOPEN.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nagrywarki DVD R/RW Lite-On, której tacka nie reaguje na przycisk wysuwania. Po kilku szybkich naciśnięciach tacka wysuwa się, jednak standardowe pojedyncze naciśnięcie nie działa. Rozwiązania obejmują sprawdzenie, czy tacka próbuje się wysunąć po naciśnięciu przycisku, delikatne klepnięcie w tackę, rozkręcenie napędu i wyczyszczenie mechanizmów otwierających oraz sprawdzenie, czy panel przedni tacki nie blokuje się o obudowę. W przypadku wygaśnięcia gwarancji zaleca się wymianę gumowych pasków napędu, które mogą się rozciągnąć i powodować problemy z wysuwaniem. Alternatywnie, można spróbować zaktualizować firmware (BIOS) napędu, pobierając odpowiedni program i instrukcję ze strony producenta, co może rozwiązać problem mechaniczny. Wskazano również, że podczas aktualizacji firmware warto odłączyć inne napędy, aby uniknąć konfliktów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA